母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

開刀生bb會唔會上奶差0的...幾時先可以餵到人奶

洋房

Re: 開刀生bb會唔會上奶差0的...幾時先可以餵到人奶

唔會﹗我都是開刀生,夜晚10點幾開刀,第2朝姑娘就抱bb俾我試餵,初初其實未上奶,但都有dd o架,5日後出院已上奶,只要有耐性,唔好擔心開始時未上奶而餓親bb,佢自己體內有營養夠佢出世後幾日用的。
Mui Mui 在9/6/04出世了,重3.21kg :-P 18/6--3.25kg 26/6--3.43kg 5/7--4kg 14/7--4.14kg 5/8--5kg 17/8--5.5kg 22/9--6.12kg 12/10--6.54kg 4/12--8.10kg 16/2--8.67kg welcome to mui mui's little world ;-)

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

taurus_bb,

BB幾時出世呀?
這裡也有不少媽媽都是開刀生BB的, 也成功餵奶.
每個人上奶時間不同, 只要BB肯埋身吮, 不用理有無奶, 都給他吮, 他吮就是給大腦造奶的訊號, 自然會有奶給他吃的. 奶量是看需求而供給的, 絕對是多勞多得的. 最重要是掌握正確的餵奶姿勢, 讓寶寶吸吮得正確, 就不成問題.

我是順產的, 而兒子是出生後的64小時後, 才育張開金口吸吮我的奶, 其間沒有吃任何奶或水. 護士說, 初生嬰兒是可以在出生後的72小時不吃也是正常的, 所以我好安心地等他吃.

放心! 一切以喜樂的心迎接吧! 愉悅的情緒是有助奶的質和量啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

我20天前開刀生了BB,第二天已經上奶,第三天已經谷奶谷的好緊要。不用擔心啦。

你們的護士真好,我的護士說不可以抱BB來給我喂。結果我能下牀之前他吃了幾天奶樽,搞到後來喂人奶有些困難。不過後來克服嘍。

大宅

taurus_bb,
我開刀生BB後24小時才能下床餵BB.
已經有初乳,只是BB不願吃.
開刀的和順產在上奶方面分別不大.
不必擔心.

大宅

多謝各位

我會今個月中或月底開刀,仲未定日子. 今胎係第二胎. 上胎順產,但餵人奶唔成功,只餵了21日,因為比自己太大壓力,希望今次可以成功 :wink:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊