網購天地

跳至

首頁
23456...9

尾頁

公爵府

lyh80115 發表於 17-9-10 17:20
哦,玩店鋪付款,咁微信都要玩埋呀。

我下次想玩銀聯錢包掃碼、京東掃碼/閃付,有啲商店優惠,如滿6減5; ...
喺深圳我喺街見微信好似普及過支付寶 , 不過我冇大陸銀行戶口 , 依家支付寶冇戶口又可以攪得掂 , 我用支付寶算 , 太多戶口太複雜我攪唔掂

翡翠宮

MiuMiuLi 發表於 17-9-10 17:30
喺深圳我喺街見微信好似普及過支付寶 , 不過我冇大陸銀行戶口 , 依家支付寶冇戶口又可以攪得掂 , 我用支付 ...

微信方面,聽講話大陸版錢包綁張VISA/Mastercard,就可以充值微信餘額用嚟支付。

銀聯、京東嗰啲暫時都要大陸銀行户口。

公爵府

lyh80115 發表於 17-9-10 17:46
微信方面,聽講話大陸版錢包綁張VISA/Mastercard,就可以充值微信餘額用嚟支付。

銀聯、京東嗰啲暫時都要 ...
其實我想問深圳用支付寶比錢流程係點 ?? 支付寶HK 係店舖掃我電話個 code , 價錢係佢打 , 掃完就已經比左錢 , 我又冇得確認 , 但深圳店舖係擺個 code 出黎比人掃 , 咁即係銀碼我自己入 ??

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-9-10 18:29
其實我想問深圳用支付寶比錢流程係點 ?? 支付寶HK 係店舖掃我電話個 code , 價錢係佢打 , 掃完就已經比左錢 ...

兩款都有,可用密碼或touch id 確認

翡翠宮

MiuMiuLi 發表於 17-9-10 18:29
其實我想問深圳用支付寶比錢流程係點 ?? 支付寶HK 係店舖掃我電話個 code , 價錢係佢打 , 掃完就已經比左錢 ...

大商家有部機就佢掃你,小商家用二維碼牌就你掃佢,支付寶、微信都有此情況。

公爵府

jkswoo 發表於 17-9-10 19:37
兩款都有,可用密碼或touch id 確認
如果我掃佢個 code , 掃完之後銀碼又係我入 , 佢點知我真係比左錢同比啱數

公爵府

lyh80115 發表於 17-9-10 20:03

大商家有部機就佢掃你,小商家用二維碼牌就你掃佢 ...
啱啱開個支付寶黎研究下 , 原來比 code 佢掃前都係自己入銀碼 , 似乎合理 D 感覺安全 D

翡翠宮

MiuMiuLi 發表於 17-9-10 20:12
啱啱開個支付寶黎研究下 , 原來比 code 佢掃前都係自己入銀碼 , 似乎合理 D 感覺安全 D ...

無得輸入呀……不過付款後會顯示收咗幾多錢。

公爵府

lyh80115 發表於 17-9-10 20:28
無得輸入呀……不過付款後會顯示收咗幾多錢。
我攪錯左 , 原來係收錢 code 係自己入銀碼 , 比錢 code 都係冇得入 , 要睇對方入既銀碼

翡翠宮

MiuMiuLi 發表於 17-9-10 20:35
我攪錯左 , 原來係收錢 code 係自己入銀碼 , 比錢 code 都係冇得入 , 要睇對方入既銀碼 ...

啱啱登記咗京東閃付(圖),可以喺接受銀聯雲閃付嘅商店以手機nfc付款,類似android pay咁。

圖中最上面係nfc公交卡,付¥25申請開卡,手機就擁有深圳通功能,另有嶺南通及北京一卡通。以上幾樣我都未玩過,遲啲試,實行走在時代尖端

我覺得都係「的起心肝開户」會最好玩,微信有個公眾號(官方帳號)功能好強大,關注商家可以做好多操作,好多時會涉及支付,例如關注直通巴公司可以買票,關注餐廳可以點菜及優惠埋單……等等。

公爵府

lyh80115 發表於 17-9-10 23:32
啱啱登記咗京東閃付(圖),可以喺接受銀聯雲閃付嘅商店以手機nfc付款,類似android pay咁。

圖中最上面係n ...
你呢 D 級數太高喇 , 已經超越左我理解範圍好多 , 我連個支付寶錢包應該都要等多一兩日先攪掂 , 我依家諗緊邊度可以比我充三兩百蚊入去 , 等我下次上深圳用電話比錢 , 開心下 , 我喺深圳比現金已經 out 左好耐 , 再 out 落去我會變古董

公爵府

lyh80115 發表於 17-9-10 23:32

圖中最上面係n ...
忽然諗到個問題 , 我支付寶錢包係用香港電話號碼 , 喺大陸用支付寶比錢 , 佢會唔會突然又話有咩安全情況 , 會用短訊發 D 咩驗證碼架 !? 香港電話號碼大陸收唔到短訊喎

複式洋房

Happymami8 發表於 17-9-6 21:58
上面條link我唔識開,一按就load唔停,請問可否pm我,我整唔到copy and paste 另外,請問反現去 ...

可以给上面條link我,謝謝

複式洋房

Biggie 發表於 17-9-6 21:54
而家大陸支付寶可以用回鄉卡同掃臉實名喇!樓上有講!我實名咗喇!妳快啲搞,可以賺埋反現
...

可sent上面link给我,謝謝

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-9-11 00:02
你呢 D 級數太高喇 , 已經超越左我理解範圍好多 , 我連個支付寶錢包應該都要等多一兩日先攪掂 :sig ...

要有大陸上網咭喎,有數據嗎?

大宅

josephinetam 發表於 17-9-11 00:52
可以给上面條link我,謝謝

條link冇講,其實只要下載大陸版支付寶,便可實名

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-9-11 00:16
忽然諗到個問題 , 我支付寶錢包係用香港電話號碼 , 喺大陸用支付寶比錢 , 佢會唔會突然又話有咩安全情況 , ...

係喎,好問題,希望高人解答,但其實我朋友有大陸戶口有手機上網,但佢都仲未敢上去用,只係俾現金,支付寶用黎俾淘寶咋,我黎梗充值都靠佢

翡翠宮

MiuMiuLi 發表於 17-9-11 00:16
忽然諗到個問題 , 我支付寶錢包係用香港電話號碼 , 喺大陸用支付寶比錢 , 佢會唔會突然又話有咩安全情況 , ...

店鋪付唔會有短訊驗證呀,太嘥時間。

翡翠宮

Happymami8 發表於 17-9-11 09:36
係喎,好問題,希望高人解答,但其實我朋友有大陸戶口有手機上網,但佢都仲未敢上去用,只係俾現金,支付 ...

你朋友要試下啦,怕就最多唔入咁多錢入銀行。支付寶、微信支付都要識用,繼而用京東支付、銀聯等攞下著數。

公爵府

Happymami8 發表於 17-9-11 09:32
要有大陸上網咭喎,有數據嗎?

我有個入大陸卡既電話,返到大陸就會開基地台黎分享 wifi 比本身電話上網

首頁
23456...9

尾頁

跳至