美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

主要生響下巴同左臉頰下半邊臉,之前以為執屋大塵同埋少做導出導入所以皮膚先咁~但後尾做返導出導入,又有敷水份mask 但暗粒仲係生過不停,點算?救下我。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有冇去角質?

大宅

March 發表於 17-9-3 22:38
主要生響下巴同左臉頰下半邊臉,之前以為執屋大塵同埋少做導出導入所以皮膚先咁~但後尾做返導出導入,又有 ...

綷個人意見:有以下可能性
1.可能皮膚底層要清潔
2.皮膚敏感
3.壓力太大

如有估錯,請見諒

子爵府

陪月勳章

主要生響下巴同左臉頰下半邊臉,之前以為執屋大塵同埋少做導出導入所以皮膚先咁~但後尾做返導出導入,又有 ...
可能因為壓力大,有無試過做矽針?

今朝開咗個post, 睇咗一次, 呀女瞓哂覺想開嚟睇吓, 點知去咗待查, 最好認真咁查, 唔好掉埋一邊就算呀!!!!!!!!!!!
我未必會睇返哂d forum, 你哋可以pm我

子爵府

可能skin care唔夾自己,我一用錯野,都會即晚標好多暗粒,要自己慢慢試啱邊個牌子/不同天氣用邊款

侯爵府

good_pig 發表於 17-9-4 00:24
有冇去角質?
有呀,呢段期間都有間斷用下NeoStxxx 同埋fresh OR philosophy...

侯爵府

Pkfa 發表於 17-9-4 00:30
綷個人意見:有以下可能性
1.可能皮膚底層要清潔
2.皮膚敏感
底層- 我有用導出導入... 應該都叫有做底層?壓力我一向唔算好大...我認為~

侯爵府

MaMa2008 發表於 17-9-4 01:54
可能因為壓力大,有無試過做矽針?
半年前做過2次~

侯爵府

cameo 發表於 17-9-4 02:47
可能skin care唔夾自己,我一用錯野,都會即晚標好多暗粒,要自己慢慢試啱邊個牌子/不同天氣用邊款
...
先排就係覺得皮膚超乾,朋友話我用開嘅嘢有啲唔啱用, 咁我又用晒啲DIY 天然嘢~~~但暗粒問題仲未解決到。

子爵府

March 發表於 17-9-4 16:19
先排就係覺得皮膚超乾,朋友話我用開嘅嘢有啲唔啱用, 咁我又用晒啲DIY 天然嘢~~~但暗粒問題仲未解決到。 ...

我冇特別搵天然野,因為敏唔敏感同100%天然未必有關!正如我試過用天然有機椰子油按摩塊面,按完都有洗面⋯敏感到爆曬暗粒,之後再甩皮,幾日後先正常番⋯
我反而主打揀番成份安全、偏向主打補濕嗰類嘅skin care,慢慢試咋!

大宅

我覺得暗粒問題主要是太乾及平時清潔問題, 要用番啱自己膚質嘅深層清潔先可以, 如果你無清潔好再做mask或查Cream,久而久之就會有暗粒

男爵府

回覆樓主

下巴生暗粒都可能同腸胃有關
多肉少菜同食辛辣嘢都會易生暗粒

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

March 發表於 17-9-4 16:15
有呀,呢段期間都有間斷用下NeoStxxx 同埋fresh OR philosophy...

可能係搽嘅嘢太油?

大宅

回覆樓主

我之前都係右臉額下面(近右下巴位)生咗好多暗粒,之後上網見人話蜂膠丸有用就試下。試咗一個月左右,D暗粒浮起咗,針清完就 ok... u can try try

大宅

回覆樓主

我唔清楚生暗粒嘅原因,我之前都生左好多暗粒,後尾用synergie skin reveal + b3 好返勁多,已經無乜暗粒

侯爵府

fungfungdrm 發表於 17-9-4 17:38
我覺得暗粒問題主要是太乾及平時清潔問題, 要用番啱自己膚質嘅深層清潔先可以, 如果你無清潔好再做mask或查 ...
我一向有用洗臉機, 仲會一星期1-2次導出導入... 我覺得清潔應該係OK 的。

侯爵府

temilyt 發表於 17-9-4 18:47
下巴生暗粒都可能同腸胃有關
多肉少菜同食辛辣嘢都會易生暗粒
其實主要係左面近咀唇上位同左下巴位比較多, 右邊係無乜。

侯爵府

choinicole 發表於 17-9-5 11:58
我之前都係右臉額下面(近右下巴位)生咗好多暗粒,之後上網見人話蜂膠丸有用就試下。試咗一個月左右,D暗 ...
好呀~我睇下。

侯爵府

good_pig 發表於 17-9-4 19:58
可能係搽嘅嘢太油?
依家已經唔敢用其它嘢啦~我朋友佢係DIY 護膚品,所以我依家係用最SIMPLE 天然嘢, 玫瑰純露當爽膚水同埋查保濕臉霜咋。
朝早用防晒面霜OR 眼霜果啲其實都係用咗好一段日子嘅PRODUCTS.

寶石宮

March 發表於 17-9-5 15:34
依家已經唔敢用其它嘢啦~我朋友佢係DIY 護膚品,所以我依家係用最SIMPLE 天然嘢, 玫瑰純露當爽膚水同埋查保 ...

最後一個方法,換枕頭

首頁

尾頁

跳至