跳至

首頁
45678...45

尾頁

複式洋房

HI
各位好呀!個日OPENDAY我都有去到,真係樣樣都好新好靚,個圖書管重無咩書添哈哈~~
我都好緊張呀!唔知個女習慣唔習慣,同都好想知有無預備小一的課程呀!因為暑期都唔知同唔該同個女報野學好......

大宅

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-5-22 16:55 發表
HI
各位好呀!個日OPENDAY我都有去到,真係樣樣都好新好靚,個圖書管重無咩書添哈哈~~
我都好緊張呀!唔知個女習慣唔習慣,同都好想知有無預備小一的課程呀!因為暑期都唔知同唔該同個女報野學好...... ...

大宅

[
聽d 家長義工講, 圖書館會陸續再買多d 書. 因之前係上下午分折咗d 圖書.

我記得我小朋友升小一時, 我有join 過暑假英文班, 專登係比我小朋友返吓間新學校的,
而學校會係臨暑假尾, 會有小一預備班, 好似係幾天.
所以, 如你想報d 暑期班比你囡, 問題不大的呀

放心喎, 小朋友適應能力好強, 相信你囡好快習慣的,
通常都係家長反而要時間適應, 不過, 學校改咗制, 2測2考, 只計2考的分數. 對家長來講係好輕鬆的呀.

校園那麼靚, 你囡將來返學一定好開心的.

quote]原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-5-22 16:55 發表
HI
我都好緊張呀!唔知個女習慣唔習慣,同都好想知有無預備小一的課程呀!因為暑期都唔知同唔該同個女報野學好...... ... [/quote]

複式洋房

請問思源小學校車有否在深井接送? 學校是否無英文拼音教學? 普通話教中文的課堂如何? 在網上見到有網球班如何? 會否很難參加呢?

大宅

dear 家長們
我想問你地講的思源學校是否在荃灣花園對面, 警署隔離個間, 我上星期經過, 我都覺得間學校好大, 望入去都覺得好靚. 因為以前見到的只係地盤, 原來現在已經起好.
我小朋友其實今年才升k2, 但我係緊張一族, 所以我現在已經開始搜集有關小學資料, 以便選擇.
所以想問下, 這間學校好唔好? 功課多唔多?
謝謝
2h媽咪

男爵府

你上去佢學校WEB-SITE 睇吓 ! 7月好似有OPEN DAY 比 K2小朋友的 ! 學校如果你參觀完入面一定超喜歡 又大又多新教材. 我覺得仲靚過好多中學
你快樂,所以我快樂 !!!

男爵府

昨天收到學校叫我地7月6日返去買書登記O的資料. SPI 真係有SPECIAL PRICE比我地.不過個個都一樣樣, 我怕我個懞豬仔會攪亂. 所以都係想買第二O的款LU !

大宅

原帖由 evitalcm 於 09-6-3 15:23 發表
你上去佢學校WEB-SITE 睇吓 ! 7月好似有OPEN DAY 比 K2小朋友的 ! 學校如果你參觀完入面一定超喜歡 又大又多新教材. 我覺得仲靚過好多中學

thx , 我會留意啦.

大宅

剛剛上了思源學校網站.
於7月8日(星期三)早上有個新校巡禮活動, 可以比k2家長參觀校舍. 但好失望. 因為係weekday. 我要返工.我已經冇晒假,冇得請假去. (好冇陰公的公司, 一年得7日大假, 農曆新年已經迫人放左4日假啦. )

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你想知道校車資料, 你可以入校網度睇, 你先 click 入我的學校, 跟住就會見到左邊最底一行就係校車資料啦!!

英文拼音班係小一係會係堂上有教既, 不過都係比較皮毛, 唔會好深入咁教, 因為教署課程緊逼, 根本時間唔容許.

我仔之後一屆先開始普通話教中文, 所以詳情我答唔到你啦.

至於一 d 比較受歡迎既課外活動就要抽籤啦!!

原帖由 GENUS 於 09-5-30 22:43 發表
請問思源小學校車有否在深井接送? 學校是否無英文拼音教學? 普通話教中文的課堂如何? 在網上見到有網球班如何? 會否很難參加呢?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

你想知功多唔多, 你可以每日 click 入校網睇睇, 佢全校咁多班都有 show 晒出黎架!!

原帖由 winkho 於 09-6-3 12:41 發表
dear 家長們
我想問你地講的思源學校是否在荃灣花園對面, 警署隔離個間, 我上星期經過, 我都覺得間學校好大, 望入去都覺得好靚. 因為以前見到的只係地盤, 原來現在已經起好.
我小朋友其實今年才升k2, 但我係緊張一 ...

水晶宮

如果你真係鍾意個書包, 其實都唔怕既, 你就算係出面買都有可能同人相同呀!! 你咪係個書包名牌度, 寫上亞仔個名同埋班別羅... 就算第時返學既外套, 校褸你都要係個招牌上加佢個名呀, 你知啦, 個個件外套都係咁樣, 體育堂一除底, 個個都係咁樣, 好易拎錯架!!

原帖由 evitalcm 於 09-6-3 15:26 發表
昨天收到學校叫我地7月6日返去買書登記O的資料. SPI 真係有SPECIAL PRICE比我地.不過個個都一樣樣, 我怕我個懞豬仔會攪亂. 所以都係想買第二O的款LU ! ...

複式洋房

唔該哂你地既寶貴資料呀!我都放心好多啦~~
昨天收到學校寄來的小一通知,我女女讀小一仁班,唔知有無人都係讀呢班既呢?

男爵府

我個仔讀勇班

男爵府

quote]原帖由 cc0524 於 09-6-4 15:46 發表
如果你真係鍾意個書包, 其實都唔怕既, 你就算係出面買都有可能同人相同呀!! 你咪係個書包名牌度, 寫上亞仔個名同埋班別羅... 就算第時返學既外套, 校褸你都要係個招牌上加佢個名呀, 你知啦, 個個件外套都係咁樣, 體 ... [/quote]

呢點我當然知道 ! 所以一早就訂o左 name label 啦 !
有加同冇加熱溶膠都有仲有書包o既thomas 牌仔都買o左啦 !!

男爵府

收到個校車封信o既內容佢指係邊個地點o既價 $, 唔會話比你知車程. 因為佢話要收好人數地點再決定新o既行程表. 8月先可以再通知家長.

複式洋房

真係十分多謝你所回覆寶貴資料.

原帖由 cc0524 於 09-6-4 15:42 發表
你想知道校車資料, 你可以入校網度睇, 你先 click 入我的學校, 跟住就會見到左邊最底一行就係校車資料啦!!

英文拼音班係小一係會係堂上有教既, 不過都係比較皮毛, 唔會好深入咁教, 因為教署課程緊逼, 根本時間唔容 ...

水晶宮

果然有晒準備呀!!

原帖由 evitalcm 於 09-6-4 22:32 發表
quote]原帖由 cc0524 於 09-6-4 15:46 發表
如果你真係鍾意個書包, 其實都唔怕既, 你就算係出面買都有可能同人相同呀!! 你咪係個書包名牌度, 寫上亞仔個名同 ...

水晶宮

唔好咁客氣!! 大家都係做人媽咪既, 互相幫忙者!!

原帖由 GENUS 於 09-6-4 22:51 發表
真係十分多謝你所回覆寶貴資料.

男爵府

原帖由 cc0524 於 09-6-5 09:06 發表
果然有晒準備呀!!

多謝讚賞 !!

首頁
45678...45

尾頁

跳至