自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

如題
今日有朋友轉發新聞
摩天輪新營辦商話要20個月先可以另建新摩天輪
但租約得三年
照計起完個新摩天輪
得返一年多去營業,點回本?
政府又會咁都批既

琥珀宮

yurijm 發表於 17-9-4 12:54
如題
今日有朋友轉發新聞

但係政府立場總冇可能free20個月比佢去砌架,到時立法會議員又話官商勾結

水晶宮

如題
今日有朋友轉發新聞
要20個月先可以另建新摩天輪係新公司自己問題定咩先 ???

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

新舊營辦商傾唔掂條數,所以新營辦商唔接手舊有摩天輪?其實起過對雙方都冇利,亦唔環保。

珍珠宮

mandy952 發表於 17-9-4 14:05
但係政府立場總冇可能free20個月比佢去砌架,到時立法會議員又話官商勾結
...

岩呀,我諗緊點解新公司會去投標
得三年租約
冇可能回本啦。。。

侯爵府

親子王國15週年勳章

所以之前個營辦商輸左投標冇出告示通知巿民,到而家都唔肯拆野,是想利用輿論俾壓力政府.但3年一續本來就有問題,政府做野太僵化.

珍珠宮

尼單野, 簡直匪夷所思, 都唔知係邊方趁火打劫..
1. 舊營運商牌照過哂期先再投標.
2. 舊的唔中標, 新的一蚊資本公司毫無營運經驗的居然中左標~
3. 原來新營辦商無錢買摩天輪架..
4. 而家要舊營運商儘快拆卸摩天輪..交吉塊地.

wcpcelia    發表於 17-9-4 15:16

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

oran04 發表於 17-9-4 14:11
所以之前個營辦商輸左投標冇出告示通知巿民,到而家都唔肯拆野,是想利用輿論俾壓力政府.但3年一續本來就有問 ...

如果報導係真, 今次投標結果都好有問題喎

港澳版>新聞>港澳

摩天輪停辦峰迴路轉 原營辦商入紙申續辦
09月02日(六) 21:02

中環海濱摩天輪近日無預警下停運。(資料圖片)

[p=28, null, left]中環海濱摩天輪近日無預警下停運,原有營辦商Swiss AEX暗批政府,今年5月違反「新營辦商必須具備最少一年相關經驗」的招標要求,將摩天輪未來3年的營運權,交予去年11月才以1港元資金本成立、無營運摩天輪經驗的The Entertainment Corporation Limited(TECL)。但直至上月28日Swiss AEX牌照到期,TECL仍未能證明有足夠資金購入摩天輪,目前公司已向政府重新申請牌照,希望繼續營運並重開摩天輪。

Swiss AEX指,今年7月開始與TECL商討摩天輪交接安排,考慮以雙方同意的價錢轉售摩天輪,所有相關政府部門亦已隨時準備就緒,在摩天輪交接安排上提供協助,使香港摩天輪服務不受影響並繼續服務公眾。可惜於長達兩個月的商討,TECL仍未能證明其有足夠現存資金或將有資金購入現有摩天輪設施,而Swiss AEX的牌照亦在上月28日屆滿,故在沒有機會作任何預先公布下,無奈關閉摩天輪。

Swiss AEX指今年5月得悉招標中,落敗於毫無營運摩天輪經驗的TECL,上下均感到驚訝和失望。目前已因應事件向政府部門申請重開摩天輪所需之牌照,員工已準備就緒,一旦獲批便可重新開始運作。若然不能重開,Swiss AEX亦已取得拆卸摩天輪所需許可,並會尊重相關規定在5天後開始拆卸工作,以便將土地交還地政總署。

珍珠宮

angelacch 發表於 17-9-4 14:18
如果報導係真, 今次投標結果都好有問題喎
有人話..好似尼單..

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20161115/55918609

珍珠宮

oran04 發表於 17-9-4 14:11
所以之前個營辦商輸左投標冇出告示通知巿民,到而家都唔肯拆野,是想利用輿論俾壓力政府.但3年一續本來就有問 ...

我估計原本舊承辦商睇死新承辦商一定要同佢合作買,而新承辦商又迫新承辦商平平哋賣比佢,否則拆都拆唔切,仲要花一大筆去拆,最後講唔点咪一拍兩散。

侯爵府

開心吸收勳章

我都覺得新舊承辦商傾吾掂數, 舊既明知完約仲收緊市民錢, 又吾退. 有D蠱惑

公爵府

如題
今日有朋友轉發新聞

睇完網上八卦資料,

最大鑊係今次投標嘅承辦商要求,比第一次投標較為寛鬆。

㸃解?

子爵府

回覆樓主:

政府原以為舊承辦商一定会賣,又估唔到新那間原來冇$,剩係得個平字! 票價有優勢都要有$ support 咖!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

其實有D問題, 咁大投資, 只可以經營三年, 點回本呀?

摩天輪已成香港本標, 如經營無問題, 以公共利益前題, 都應續約而唔係重新投標.

新公司根本無錢買過隻新摩天輪, 諗住迫舊公司賤賣俾佢, 但舊公司又唔肯賤賣, 所以結局可能以後都無摩天輪了.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

得兩間公司投標?

琥珀宮

畀面勳章

Glau 發表於 17-9-4 14:28
我都覺得新舊承辦商傾吾掂數, 舊既明知完約仲收緊市民錢, 又吾退. 有D蠱惑 ...

會退錢,但停當日個d就白跑一趟囉

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如意算盤打唔嚮, 一拍兩散!!!

子爵府

回覆樓主:

政府搞咩點解唔同舊營運商續約,要重新招標,中標果間又無錢買舊摩天輪

摩天輪明明建在卻令市民遊客無法遊覽,依加又拆又起.......新營運商起個新摩天輪成本咁高,到時成本又轉價係票價....市民遊客又無辜

珍珠宮

玩具勳章

Glau 發表於 17-9-4 14:28
我都覺得新舊承辦商傾吾掂數, 舊既明知完約仲收緊市民錢, 又吾退. 有D蠱惑 ...

古惑既似係政府,打完齋唔要和尚,有咩可能唔傾續約先,又拆又起又唔俾錢買個摩天輪,想人送咩

珍珠宮

emt1314 發表於 17-9-4 14:29
其實有D問題, 咁大投資, 只可以經營三年, 點回本呀?

摩天輪已成香港本標, 如經營無問題, 以公共利益前題, ...

對,我就係睇到有問號
咁大投資,點解係三年短期約

同埋都明知以前舊營運商用咁多時間、金錢去起摩天輪
一開始就好應該俾人地續約啦
真係當人地水魚咁劏

首頁
12345...7

尾頁

跳至