自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔前年10月開始戴眼鏡,至上年頭,整爛6對眼鏡,
現在才習慣了。
經此教訓, 記得第一次要配夠實"jin"的架.因為他們會
當玩具去"屈",去"掉"

當習慣了,穿配好一"D:

大宅

我多數都是同佢配可以折的眼鏡架...佢多數5個月要換一副...

公爵府

當我小朋友要配帶眼鏡前, 我成日同佢講要小心眼鏡, 唔好給別小朋友攪, 自己要小心自己的眼鏡, 佢現在4歲幾都無這問題啊~

男爵府

厲害呢...5個月之內已經整爛6對眼鏡~~

佩服~~佩服~~

除非屋企開眼鏡舖~~唔係就破財呢.

晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

大宅

原帖由 Joyce16 於 09-2-9 13:06 發表
我個仔前年10月開始戴眼鏡,至上年頭,整爛6對眼鏡,
現在才習慣了。
經此教訓, 記得第一次要配夠實"jin"的架.因為他們會
當玩具去"屈",去"掉"
當習慣了,穿配好一"D: ...

可能男仔較活躍好動D啦! 我囡囡帶咗2個幾會都無咩問題,不過初頭佢都會好奇想屈吓,解釋完,小朋友好奇心消失咗就會無問題架啦!

大宅

回覆 # 的文章

唉, 想起都肉痛...每次都是唔小心...
加起d錢,我可以買金眼鏡了...

複式洋房

回覆 # 的文章

我回想起我細個個陣時,妹妹三歲起帶眼鏡,40年前2000度小童近視鏡是非常貴,而且不容易配,去茂昌要等1個星期才有。
記得有一次我唔小心整爛咗佢個眼鏡,我和妹妹比媽媽打到飛起。因為怕整爛眼鏡,妹妹不敢玩,還用橡皮圈把眼鏡臂挷住,她也有些自卑,想起也很可憐,直致長大後配contact lens才改善。現在已做了手術沒問題了

首頁

尾頁

跳至