醫護健康

跳至

首頁
56789...10

尾頁

複式洋房

家母65,剛食第二代標靶,冇咩反應
上星期醫生由30mg加劑量40mg
癌指數只係輕微下降
但副作用(腹瀉,口瘡)令佢好辛苦
今日覆診於是又調低返至30mg
請問有人有類似情況嗎?

另外請pm中醫資料,謝謝

複式洋房

twinsbbmama 發表於 17-11-16 09:33
請問你有冇繼續問吓其他醫生?其實我爸爸81歲,4年前都確診肺癌四期,初時醫生諗住幫佢做手術切,後尾因為 ...

可否pm中醫資料?我爸爸剛確診(emoji)

複式洋房

twinsbbmama 發表於 17-11-16 09:33
請問你有冇繼續問吓其他醫生?其實我爸爸81歲,4年前都確診肺癌四期,初時醫生諗住幫佢做手術切,後尾因為 ...

請pm中醫資料,感激謝謝

男爵府

回覆 twinsbbmama 的帖子

求要中醫資料,親友需要,謝謝

洋房

回覆 rain^v^ 的帖子

可否pm 醫師及Facebook 湯水食療資料?謝謝

大宅

可否pm中醫資料?謝謝!

大宅

我都想要中醫和食療資料,可唔可以pm我? 謝謝!

男爵府

加油

複式洋房

你好ar,我媽媽都係肺癌!我想要中e 資料ar !可否pm 我ar ?

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

你好呀,我爸爸也是肺癌,現在等醫生安排標靶藥,我想要中醫資料,謝謝你

複式洋房

可以pm 中e 資料ma ?

大宅

請問你爸爸是什麼方法確診? 體外抽針?支氣管檢查? PET CT SCAN? 醫生懷疑我媽咪肺癌,很大機會是未期

禁止訪問

大宅

請問是否體外抽針風險較低? 媽咪本身(心,血,糖)每日要食7種藥物,體質麻麻,呢幾日見佢胃口不太好,只食稀粥。 政府話CT SCAN 要等至少9個月政府BOOK了7月18做支氣管檢查, 媽咪好驚呢項檢查,我要求政府轉介出私家做PE CT SCAN. 不好意思,請問你爸爸還健在嗎? 另,可否PM 浸會中醫,謝謝您!

禁止訪問

大宅

收到PM, 唔該JM. 我媽咪78, 其實早系5年前醫生已建議做支氣管檢查,但由於佢好驚,拒絕做。唉,7月2日因發燒入急症,照X光發現2邊肺部各有1個黑影及小黑點,醫生估計是肺癌,而且很大機會是未期。 今次無論如何都要做檢查,但媽咪本身比較體弱再加上又好抗拒支氣管/體外抽針檢查。CT QE要等9個月,呢個階段咩都做唔到,所以我哋要求政府寫紙入私家先照PET CT scan 先,再睇下點安排。嗰心好痛呀!除咗喊都系喊,咩都做唔到.

禁止訪問

大宅

媽咪昨天在私家照了PET CT SCAN費用1萬上, 好貴.不過無法,不能只依賴政府.更不能等待政府.要搵醫生睇結果及意建,請問JM 有無私家醫生介紹,謝謝!

子爵府

回覆 Edithma 的帖子

我爸爸來緊80. 舊年7月照到左肺有影,政府做左抽針不過就話驗唔到野.同你一樣,跟住我地帶佢照左PET CT SCAN,都係大約一萬, 照到一大(大約4CM),3小廇,搵左私家(胸肺科科外科醫生)做多次抽針,抽晒4點,確疹第3期. 私家醫生話已擴散,無做手必要,而番去政府覆疹時醫生就叫做術前檢查,解釋左風險,後來老斗唔肯做.

講番我們家人的做法,7月一發現,未有任何治療,去左睇中醫,直到去私家照PET SCAN時(即12月),照到個廇同7月相比無大到,而三個小的竟然細左少少,後來老斗決定唔做手術,服中醫至今,身體無唔舒服. 另一點我睇的中醫話如果做過化療會比較難醫

以上資料希望可以比你參考,CANCER現在很普遍,與癌共存是可以的,你不要太難過,棍辦法盡人事處理,哭不會令事情有幫助,尤其被病人見到仲唔好,加油吧!如有須要可俾肺科科外科醫生資料你,佢係以前QE退休肺科主管

首頁
56789...10

尾頁

跳至