嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

囡囡咳咗好耐都未好,請問除咗食西藥同川貝外,還有何良方?

:-(
該用戶已被刪除

Re: 囡囡咳咗好耐都未好,請問除咗食西藥同川貝外,還有何良方?

大宅

Re: 囡囡咳咗好耐都未好,請問除咗食西藥同川貝外,還有何良方?

你可以試下食猴棗散,我個女早排都咳咗好耐食很多西藥都唔好,我連續比bb食咗三日途中都有煲湯咁就好番。

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

wendy_ip88,
煲咩湯呀?

大宅

my daughter also cough for 2 weeks la, see doctor for 3 times, but still not get well. :cry: :cry:
she cough more at night.

複式洋房

依家既醫生無鬼用, 我建議睇多一個或照下肺. 我個女上星期發燒, 初時私家醫生話喉嚨小小紅, 無"物野". 3日後來入QE照肺先知肺有"談", 時間拖耐左變了肺炎! 激死我.

後來我個女住院期間認識了對面床位個家長, 先至知佢小朋友既 CASE同我個女一樣, 個家長之前都同個小朋友轉了3個醫生, 仲入埋法國醫院都吾得, 結果亦係入左QE先知肺炎.

大宅

Irene_Lo,
你試下煲石黃皮龍利葉枇杷葉羅漢果蜜早棗果皮水,幾好架,煲大煲d比囡囡當水飲。
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

珍珠宮

lamlam816 寫道:
Irene_Lo,
你試下煲石黃皮龍利葉枇杷葉羅漢果蜜早棗果皮水,幾好架,煲大煲d比囡囡當水飲。

請指教如何煲?

珍珠宮

dad&mom 寫道:
你試下煲'岳魚肉'湯,我呀媽話好掂!

飲幾多次先好呢?

珍珠宮

erica_chn 寫道:
依家既醫生無鬼用, 我建議睇多一個或照下肺. 我個女上星期發燒, 初時私家醫生話喉嚨小小紅, 無"物野". 3日後來入QE照肺先知肺有"談", 時間拖耐左變了肺炎! 激死我.

後來我個女住院期間認識了對面床位個家長, 先至知佢小朋友既 CASE同我個女一樣, 個家長之前都同個小朋友轉了3個醫生, 仲入埋法國醫院都吾得, 結果亦係入左QE先知肺炎.

你個女而家冇事嘛!?老人家話病過之後會成日番發,好似內傷咁! :-(

大宅

Itene_Lo:
我都係煲lamlam816教我煲石黃皮半斤龍利葉四兩小小枇杷葉但我就加南北杏蜜棗同15蚊豬展煲兩三個鐘我冇落鹽飲都覺得好甜同好好飲。

大宅

好媽媽勳章

請問'猴棗散' 邊個牌子好 ? 位元堂 / 余仁生 ?

wendy_ip88 寫道:
你可以試下食猴棗散,我個女早排都咳咗好耐食很多西藥都唔好,我連續比bb食咗三日途中都有煲湯咁就好番。
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

珍珠宮

wendy_ip88 寫道:
Itene_Lo:
我都係煲lamlam816教我煲石黃皮半斤龍利葉四兩小小枇杷葉但我就加南北杏蜜棗同15蚊豬展煲兩三個鐘我冇落鹽飲都覺得好甜同好好飲。

此湯是否要經常飲?枇杷葉也是4兩嗎?

大宅

Irene_Lo,
有咳就加埋羅漢果果皮同枇杷葉,冇咳平日飲就石黃皮龍利葉,枇杷葉加唔加都得,枇杷葉我係一札札買,我諗一札二'兩'到,煲水加蜜棗,煲湯就加瘦肉。
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

大宅

Irene_Lo:
我樓下街市教我枇杷葉約2-3蚊,因要幾塊就夠我煲左一次分兩天比bb飲,但我早上就比bb食余仁生猴棗散。

珍珠宮

我好驚呀,會唔會變肺炎

大宅

Irene_Lo:

我囡囡舊年九月讀幼兒班便咳到一月都唔好,轉醫生都轉咗5、6個(中、西醫),其他網友的食療都試過,後來找到一個西醫取咗一啲分泌去化驗、照X-ray先知佢唔係一般傷風咳,而是氣管收窄而起的咳,我唯有接受了(吸氣),專医喘症用的擴張氣管藥,結果一個月後真有明顯改善,所以你先要了解 囡囡的咳是如何引發才知煲什麽給她吃。
該用戶已被刪除

複式洋房

龍利葉是止咳很好的,但它本身太寒涼,煲湯可以,但煲水小朋友就不要喝太多,熱底可以受得,但寒底會弄壞體質的,因每個小朋友的體質不同,所以最好弄清楚自己的體質和病因才可以煲藥膳比較安全,平時多些清潤湯水是抗百病的良方,像現在乾燥,雪梨萍果南北杏瘦肉湯就合時了,要煲3小時就可以把雪梨本身的寒氣驅走,剩下清潤的.合掌瓜粟米雞湯(半隻去皮),都好合小朋友喜歡的口味的,圖書館有很多湯水書,借幾本,抄幾款自己喜歡的,就一生受用了!

珍珠宮

西藥食埋今日就冇,我需要帶佢睇急症嗎?還是轉睇其他私家醫生?有冇人可幫到我!?因我同囡囡請咗有一星期假了,學校方面昨天已打電話比我

首頁
12345...10

尾頁

跳至