母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個BB每2小時食3安半至4安,而我只每24小時泵到24安奶,我未仲爭24安,如要儲奶等返工用,未一日要泵到成50多安奶先夠?

究竟係唔係多奶的媽媽真係有咁多架?我好窮呀!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

妳係全泵媽嗎?bb幾大?

我開頭都係全泵(因bb唔識埋身食),bb好大食,未滿月已經一日食>30安奶,我密密泵密密泵,咁第一個月都夠,第2個月開始有冰奶,返工時(bb 2個半月左右) 有幾百安儲備,但基本上都唔洗用,因為奶量一直都ok,真係一日~50安。

後來bb學識埋身食,我只係返工時泵奶,上下午各一次(共22-25安),都夠bb食3餐,身體造奶好講供求,大部份時間都係多勞多得。

我只係中等身型,身材絕對係無既,但奶量好足,一方便因為勤泵,另一方面都因為飲得食得 + 心情開朗,唔好太多擔心,要相信自己。

原帖由 babycookie 於 09-2-9 15:22 發表
我個BB每2小時食3安半至4安,而我只每24小時泵到24安奶,我未仲爭24安,如要儲奶等返工用,未一日要泵到成50多安奶先夠?

究竟係唔係多奶的媽媽真係有咁多架?我好窮呀! ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

複式洋房

原帖由 eeb 於 09-2-9 17:18 發表

我開頭都係全泵(因bb唔識埋身食),bb好大食,未滿月已經一日食>30安奶,我密密泵密密泵,咁第一個月都夠,第2個月開始有冰奶,返工時(bb 2個半月左右) 有幾百安儲備,但基本上都唔洗用,因為奶量一直都ok,真係 ...

eeb, 密密泵密密泵 == How frequent or how many times a day in your first 2 months?

How did you change from pumping so many times a day into only 2 times a day? wont your supply drop?

複式洋房

原帖由 eeb 於 09-2-9 17:18 發表

我開頭都係全泵(因bb唔識埋身食),bb好大食,未滿月已經一日食>30安奶,我密密泵密密泵,咁第一個月都夠,第2個月開始有冰奶,返工時(bb 2個半月左右) 有幾百安儲備,但基本上都唔洗用,因為奶量一直都ok,真係 ...

eeb, my bb just 1 month now. He can feed on breast or bottle. I am using Avent manual pump and Medela Swing pump. sometimes if it is time to feed bb, then i will direct feed, otherwise, i will pump once every 1.5 hours in day time.

公爵府

嘩............50安奶... 我估我一日都係得20安左右, 重要蜜蜜泵, 唔係就唔夠數~~ 好想知50安奶, 一日要用幾多時間泵, 同埋你係用邊個牌子既泵? 因為我一日要花好多時間泵奶(6個鐘) 先夠囝囝5餐, 不過佢開始大食,一日要食成7餐, 4安都唔夠飽, 要食4安半, 好想知點先可以出奶快d, 係唔係要買過個奶泵?

侯爵府

我諗我 40-45安都有既

1. 7am - 7pm : 泵5次, 共30-35安

2. 8pm - 6am : 埋身4-5次, 我估亞仔加埋都食到10安卦.

so 一日都應該有40-45安左右

水晶宮

我用avent手泵,有試過medela mini 同雙泵,但都係avent同我最夾

頭兩個月,一日泵6次,bb猛長期o個一兩日我就泵8次,第3個月一日5次,3.5個月返工就一日4次,每次泵45分鐘左右。

如果bb有埋身食,邊餵邊泵係好effective架,一定要試,勁有用。

我轉一日兩次,係因為bb大咗識埋身食,咁我返工泵2次,放工餵3次(未戒夜奶就半夜邊餵邊泵)。

"i will pump once every 1.5 hours in day time." 咁咪無時間瞓?? 瞓覺好重要架,我泵同泵之間一定瞓一瞓,15分鐘都好,休息有助造奶。

其實好多人都好好奶量,一日40安+,不過佢地唔講啫,多飲湯水,多休息,心情輕鬆就自然多奶。我既上奶/發奶飲食有:
黑豆茶
南棗桂圓炒米茶 (坐月時當水飲)
通草水
魚湯
豬腳
章魚
金針

唔會沾既(有機會)收奶飲食:
乳鴿
黑木耳
雞精
豬潤 (及大部分內臟)
韮菜
芥蘭及其他寒涼蔬果 (有時都會輕嘗)

禁止發言

水晶宮

原帖由 小月月 於 09-2-10 11:24 發表
黑木耳會收奶嗎?????

QE 話架
生完仔大家新手媽媽要上堂(QE),其中有一節講餵奶,話收奶食物有"淡豆豉、乳鴿、豬潤同黑木耳",叫人奶媽媽注意

其實坊間都有講其他有機會收奶既食物 (麥芽/豆漿... ...),不過有時人人體質唔同,有D奶媽話食咗都無事,不過我就儘量避免,又唔係非吃不可。

別墅

原帖由 eeb 於 09-2-10 10:49 發表
我用avent手泵,有試過medela mini 同雙泵,但都係avent同我最夾

頭兩個月,一日泵6次,bb猛長期o個一兩日我就泵8次,第3個月一日5次,3.5個月返工就一日4次,每次泵45分鐘左右

如果bb有埋身食,邊餵邊泵係好effective架,一定 ...

我亞b 4個月喇, 不過我都係arm arm 開始泵奶, 因為之前埋身食ok, 所以懶, 但依家亞b食奶成日玩, 先'的'起心肝買奶泵, 但我2邊夾埋泵20mins左右, 得2oz, 但已經無奶lu wor, 咁點算好

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 eeb 於 09-2-10 12:06 發表

QE 話架
生完仔大家新手媽媽要上堂(QE),其中有一節講餵奶,話收奶食物有"淡豆豉、乳鴿、豬潤同黑木耳",叫人奶媽媽注意

其實坊間都有講其他有機會收奶既食物 (麥芽/豆漿... ...),不過有時人人體質唔同,有D奶媽話食咗都無 ...

豆漿唔係幫助上奶咩

複式洋房

豆漿唔係幫助上奶咩???

我都唔多奶(pump), 埋身食就好ok.每餐會上一至二次奶. 
I am now in office, pump twice a day.
1:30pm Lunch ~120-130ml
6:00pm ~120-140ml
埋身三餐,7:30am, 9:00pm,12:00pm

Any ideas to increase 奶(pump), ? Thx!

複式洋房

Hi mnm1019,

你好!我亞b都係4個月,我兩個月時(just back to office)泵30mins都係得80ml-90ml, ~3oz.

now I can have ~140ml (泵30mins), 慢慢來,泵清後,不要以為冇奶就停泵,泵到上奶才停...

加油,大家一齊努力.

原帖由 mnm1019 於 09-2-10 12:14 發表

我亞b 4個月喇, 不過我都係arm arm 開始泵奶, 因為之前埋身食ok, 所以懶, 但依家亞b食奶成日玩, 先'的'起心肝買奶泵, 但我2邊夾埋泵20mins左右, 得2oz, 但已經無奶lu wor, 咁點算好 ...

水晶宮

豆漿 -> 有人話會上奶,有人話會收奶,有位bk奶媽話係lact con 同佢講豆漿會收奶,中醫都係咁樣講(因為豆漿寒涼)

不過黑豆漿就上奶,真係黑豆o個隻,唔係黑芝麻豆漿,因為黑豆上奶,我以前有去超級市場買,1L膠樽(~$13),座熱飲會好d,不過我懶,就咁飲。

禁止訪問

大宅

唔計埋身1-2次,高峰期一日共泵40-50安(泵3-4次).
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

大宅

原帖由 jjwmkk 於 09-2-9 21:02 發表
我諗我 40-45安都有既

1. 7am - 7pm : 泵5次, 共30-35安

2. 8pm - 6am : 埋身4-5次, 我估亞仔加埋都食到10安卦.

so 一日都應該有40-45安左右

好勤力的媽媽呀!!!

男爵府

我就每4小時泵一次奶..每次都泵到150-180ml..一日都可以泵到900-1000ml..亞b而家食緊150ml一餐

大宅

你地有好多奶呀!
我真係唔知阿女一日食幾多,因為我唔係日日返工,阿女食 bottle 的習慣同埋身食的 pattern 唔同。bottle 一次 4 oz,之後有時4 個鐘叫餓,有時6 個鐘。
埋身都係咁離奇,1/2/3/4 個鐘都得,佢想食就畀架喇!

複式洋房

我亞bi得17day, 早兩日開始我泵, 每次泵的量好不一樣, 好的時候可以每次有100ml, 差d時有2oz, 最差就有1oz, 我盡量3~3.5hrs泵一次, 不過我亞bi每次食得2oz, 重要唔定時食, 有時2hrs, 有時3~4hr, 半夜試過差唔多7個鐘都唔食(因為佢好貪瞓), 以咁細的bb來說, 每次食2oz, 可以嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊