自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我生2個都係餵奶粉,等自己休息多d,其他人講野唔駛理

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

emimi 發表於 17-9-5 23:24
我順產都冇叫過一聲痛,但上胎谷奶痛到我日日以淚洗面,每日比陣痛痛10倍,挨一個月人奶日日都諗打開隻窗跳 ...

為奶粉有咩問題呀,我生那時候,完全無谷過奶,我都是餵奶粉,一樣好健康,現在亞仔都12歲了

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好理人講咩, 你先係媽媽, 最緊張bb嘅一定係你唔係其他人, 好多人天生口臭, 唔好因為呢啲人影響自己心情

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我順產都冇叫過一聲痛,但上胎谷奶痛到我日日以淚洗面,每日比陣痛痛10倍,挨一個月人奶日日都諗打開隻窗跳 ...

我餵左兩個,唸返第一個時,壓力真係好大,每次塞都痛到差不多喊,但仍都硬著頭皮,最痛的地方就要越大力咁按落去,按通返。。。真係有苦自己知。。。餵人奶既苦在於無止境,和順產的痛,真的不同

唔好比自己太大壓力,唔餵咪唔餵囉,如果影響到你情緒就實在是得不償失了。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

a!b@c# 發表於 17-9-6 02:36

你講得好啱,我都比長老話過:唔好餵母乳、BB唔夠飽。。。實在,剛為人母的,做咩都會有人批評,應該要放鬆d,笑笑就算,唔需要太認真對待。

珍珠宮

回覆樓主:

奶粉,我當年都上唔到奶

珍珠宮

回覆樓主:

我就無谷奶,因無咩奶上到,但等佢飲,都覺好攰好辛苦,所以,第二胎我決定唔餵人奶,想做個happy Mother, 咁我先可以付出到畀大嗰個,又有精神照顧第二個,心情好,老公都無咁受罪,所有野都係好。餵到人奶係好啲,但對自己同全家有個balance life都好緊要

水晶宮

人奶係好,但你的情況唔許可,咪唔好喂,無需要逼到自己咁痛苦。

你已經係成人,又做咗人地亞媽,人地的意見幾多聽,幾多唔使聽,要有所取捨。

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

你朋友講得太過份
至於99, 餵唔到都無辦法,叫c6 應付佢!

大宅

回覆樓主

唔好理其他人講咩,放鬆心情,媽媽心情唔好bb 都會感覺到,唔好俾壓力自己。加油!

子爵府

BB係你,奶又係你嘅,自己決定自己事,唔關其他人事
Sweetheartb

珍珠宮

你d朋友咁講野已唔算朋友。

99都係鼓勵你餵人奶,既然你唔想餵,咪唔好餵囉!食奶粉大都無嘜唔好

d三姑六婆0比說話你聽,咪叫佢幫你餵囉!

大宅

我生第一個都冇叫過,但谷到好痛,痛到餵唔到人奶,生第二個醫院姑娘話我方法錯所以會咁痛,第二個我一谷就要佢飲,之後一路都唔痛

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

回覆樓主

但你唔係餵唔到,只係用錯方法,呢啲可以避免喎!

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔使理人咁多,你唔係為佢地而活,身體健康最緊要

大宅

你個fd可能都係食奶粉大咋

咁多人食奶粉大 幾長命呀

叫你個fd諗下啦

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我生嗰陣無喊過無大叫過重可以鬧個瘋狂喝我既助產士不過我都因為塞奶超痛而喊過 如果我有下一個我都會選擇奶粉算,人奶路實在太辛苦 加油媽媽唔好理人點睇

大宅

回覆樓主:

自己有權選擇。群眾壓力一定有,但你決定左唔一定需要人認同。

公爵府

brindlewin 發表於 17-9-6 06:41
你可以唔哺母乳的。

但你個原因係“谷奶”,呢個生理所然有噃,哺唔哺都會出,咁痛係乳腺唔通。係香港, ...

我差唔多7年前生大仔,冇痛冇塞都頂唔住,呀仔又大食,我半日加埋先4,5安,我亦冇耐性去追,好彩當時推廣母乳冇咁熱烈,閒言閒語都少d,第二胎更嚇怕我。今胎每當有人同我講試下啦,可能今次唔怕呢,我就好大壓力,身邊嘅人只關心“對bb好”,唔會理會媽媽死活,包括當年我c6都係咁,係自從佢見我食左藥咁多年先醒悟
今胎就算同我講點準備充足,有90%機會唔會痛,我都再冇勇氣試,而且我兩個仔滿月開始食奶粉,成長都唔比人差

大宅

唔飲上奶湯會否冇咁谷?我冇專登飲上奶湯,bb夠飲就算,如覺得唔夠才飲。

首頁
45678...15

尾頁

跳至