自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我仔仔讀緊全日n班,之前報名果陣我見學校網站話星期六都有服務時間。但c6話我知佢註冊果時,話返學時間係星期一至五。因為我地都要返工。咁我打去學校問星期六係咪都可以帶仔仔返學,不過佢地就話唔建議我地帶仔仔返黎,一來驚佢未識應到,二來如果我地帶佢返去,因為學校無教師睇住。可能全校得佢一個佢會驚!我而家頭都大埋,我想知係咪真係星期六真係無家長會帶小朋友返去架?

男爵府

回覆樓主

我當年都無星期六帶返學架,搵人睇住佢雖。

大宅

星期六會係托兒多, 但真係少人返, 如果你覺得仔一個返都無問題, 我諗學校都會同你安排的, 因為全日班小朋友SAT 係可以返上晝, 會有老師睇住的~

男爵府

回覆樓主:

我仔學校都係一至5。。星期六學校通常有活動班比k1以上既同學仔。。。所以。。你要搵人照顧小朋友啦~

好悶呀...

子爵府

lottemsn 發表於 17-9-7 13:51
我仔仔讀緊全日n班,之前報名果陣我見學校網站話星期六都有服務時間。但c6話我知佢註冊果時,話返學時間係 ...

會不會星期六只係學校辦公時間 不是俾學生返學的
N班應該係星期一至五
你星期六應該搵托兒中心

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

要問返你哪間的家長。

我以前那間周六係開的,但唔會上課,就好像託管咁。
湊住小朋友, 周六會比較少人返, 但如果學校係開放的,
應該無理由會無教師, 因為有師生比例要求的嘛。
但可能未必就係n班的那個班主任,咁你小朋友一個都唔識會驚真係唔奇。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

畀面勳章

garfielddog 發表於 17-9-7 14:02
星期六會係托兒多, 但真係少人返, 如果你覺得仔一個返都無問題, 我諗學校都會同你安排的, 因為全日班小朋友 ...

我就係擔心得佢一個
所以想知家長係咪通常星期六,都唔會帶小朋友返學

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女都係返一至五,未試過星期六帶佢返去
感激遇上你~

珍珠宮

回覆樓主:

我仔之前間學校,全日n班星期六都會返半晝,同埋學校有playgroup,所以照開門的。

不過我仔係讀半日班

珍珠宮

lottemsn 發表於 17-9-7 13:51
我仔仔讀緊全日n班,之前報名果陣我見學校網站話星期六都有服務時間。但c6話我知佢註冊果時,話返學時間係 ...
星期六唔係個個老師都返, 同埋N好細, 少人睇住係無咁安全, 都係自己搵人睇住好D

男爵府

lottemsn 發表於 17-9-7 14:05
我就係擔心得佢一個
所以想知家長係咪通常星期六,都唔會帶小朋友返學
...

長全日幼兒園開的

水晶宮

回覆樓主

通常真係無小朋友返

大宅

回覆樓主:

我仔學校係長全日制,星期六都可以返半日,不過真係冇咩人返,當然有需要都可以返,一定有老師返,我地間學校好好,你個情況,似老師唔想你返多,有d學校話係全日,但一問都叫你平日4:30接走小朋友,要小心揀學校

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

阿仔K2讀全日班時, 星期六返半日, 唔會教書, 只返去睇卡通/做手工/畫畫咁。至在有人睇住佢地。

不過係一間冇學卷私家幼稚園。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

我女間學校無托兒服務,只係一至五返學,星期六係唔開既

不過我知有D學校長全日係有托兒服務,間間唔同

大宅

回覆 lottemsn 的帖子

我都真係未帶過仔返SAT, 因為我5日工, 好多家長都係.
不過偶然有家長SAT 早上有野做唔得閒, 都有話帶囝返學校托兒....
所以一間間學校做法啦, 最好問學校, 但正如有JM講N班太細啦, 又啱啱開學, 如果搵到人睇半日好D 囉,

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有返過, 可能真係得兩三位小朋友,始終唔係毎位小朋友都真係揾到人星期六早上照顧架....老師都會照顧佢地的

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

就算只有一位小朋友,學校都有安排人手的

大宅

回覆樓主:

你咪照比佢返,試下先囉,可能你開左個頭,有其他家長又跟呢

侯爵府

回覆樓主:

我仔果間星期六可以帶返去的,但真係得好少人返,可能全校得一兩個。你可能等小朋友適應左返學再星期六帶佢返,現在都未適應返學,仲要學校無晒人,佢哋可能會驚。

首頁

尾頁

跳至