自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

以我阿娘養女的理念,始於都係比佢,會由佢自己決定

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

birdbird 發表於 17-9-8 08:25
其實個女收$12000 租, 其中$5000供樓, $7000比番阿媽, 根本冇拎过錢出來。阿媽收番來果7千 “家用”, 完全 ...

我覺得呢個媽媽想得通透,為女著想

水晶宮

kisskathy88 發表於 17-9-8 08:42
我覺得呢個媽媽想得通透,為女著想

係 ! 其他人唔識計数, 就覺得個阿媽mean. 根本阿媽要繼續出租層樓, 阿女同阿媽都冇损失。相反, 阿女個方案會令層楼有危落入外人度。

琥珀宮

couchpotatoes 發表於 17-9-8 07:28
見有舖講開個阿媽對即將個女絕情,我舊同事又有差唔多問題。

佢已經退休,老公仲有收入,當年個女35都未拍 ...

呢個case阿媽都有問題,佢用左個女嘅名買樓可以慳左錢,但個女冇得申請公屋居屋,遲d推出嘅首置都冇着落,仲要去租市價樓,個女完全冇so喎,最多一人讓一步個女供樓再比返7至8千阿媽囉

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

出去租樓就男嘅都要付出,唔通叫老婆俾晒咩。但自住樓就唔同,男嘅可能覺得唔俾都得。我係阿媽會建議阿女都為自己諗,唔係叫佢要老公養,起碼都aa。

男爵府

好媽媽勳章

mandy952 發表於 17-9-8 08:48
呢個case阿媽都有問題,佢用左個女嘅名買樓可以慳左錢,但個女冇得申請公屋居屋,遲d推出嘅首置都冇着落, ...

供5千但收12000租,我估買左一段時間,唔一定為左慳稅而落女名,應該一早諗住俾佢。
我父母都係咁,有樓係用我同細佬名去買,當時諗住將來都係留俾我哋,不如直接用仔女名去買,最近嗰間已經係5年前買。

琥珀宮

PP_Couple 發表於 17-9-8 08:53
供5千但收12000租,我估買左一段時間,唔一定為左慳稅而落女名,應該一早諗住俾佢。
我父母都係咁,有樓係 ...

咁而家個女想成家立室又唔比佢住?佢媽惊冇左份租日後冇着落

男爵府

可以加返父母名落去? 咁起碼有業權, 個女婿第時都唔會可以攞晒成層樓

水晶宮

couchpotatoes 發表於 17-9-8 07:28

佢個情況有點不同、仲有首期應該父母有份吧?
同埋阿女個月家用俾幾多?唔太明?

珍珠宮

couchpotatoes 發表於 17-9-8 08:40

正確,始終個女40歲,男友都40又冇乜積蓄,男家又住公 ...

直接同個女講自己隱憂,提醒佢要保障自己,兩母女無隔夜仇

男爵府

好多呀媽都係咁做法...
話就話保障自己仔女所以用仔女名買樓,講白d係保障自己而已當然保障自己兩老生活係好正常,但又有無諗過呀女同老公出去除左租屋就別無選擇呀女個名背住層樓,抽居屋又無份,將來呀女有錢自己買樓又要比多d稅,兩公婆做樓按都有困難。我就唔覺得呢對老人家有幾為個女好喇,絕情就未至於,係自私d姐。

子爵府

出租個$12000係邊個收?
如果阿女收,即佢平時冇比家用?
因為你話佢供樓5000後拎返7000出黎
已經等於收租嘅錢

如果問絕唔絕情,我覺得算係絕情,
點解會覺得層樓會益左女婿?
個女都有份住,而且一直係個女嘅名,
又係婚前財產,就算離婚都應該爭唔到層樓,除非個女死左啦
其實層樓已經寫左個女嘅名,
就算佢地唔搬入去住,touchwood個女意外死左,層樓應該都係比另一半?sorry呢啲我唔熟唔肯定,但如果係要驚人地會食左層樓,一開始就唔應該寫仔女名,等自己死左再轉名落仔女度

珍珠宮

回覆樓主:

咁奇怪 本身買俾個女
而家又唔俾女住
一係叫個女搵過第2個老公

子爵府

NatalieTY 發表於 17-9-8 09:09
好多呀媽都係咁做法...
話就話保障自己仔女所以用仔女名買樓,講白d係保障自己而已當然保障自己兩 ...

同意,唔覺得係保障個女,似保障自己多啲,佢可能驚第日個女一家環境唔好,收唔到租,但又趕唔到佢地搬走

男爵府

couchpotatoes 發表於 17-9-8 08:40

正確,始終個女40歲,男友都40又冇乜積蓄,男家又住公 ...

其實我會坦白同個女講 我只係保障佢,現代婚姻唔穩定。。。我女而家20歲,我成日同佢講呢d野,愛都要有私隱同保留,根本唔需要咩都同另一半講

大宅

回覆樓主

我諗就算佢女兩公婆抽居屋都未必過到壓力測試,佢女40歲啦,佢男友又獨子,我朋友驚佢女未必生得出,到時老公出去搵二奶點算,朋友老公年輕時曾出軌,所以佢唔太信男人。

我都係生女,聽完佢講都明佢憂慮

水晶宮

namnamnamlolo 發表於 17-9-8 09:10
咁奇怪 本身買俾個女
而家又唔俾女住
一係叫個女搵過第2個老公

阿媽買層楼為個 女, 但唔洗咁多餘落個女個名。而家個case, 層樓係個女名, 但個女一毫子都冇出过, 揹住層樓又冇得排公屋或抽居屋, 变相options少咗。

大宅

birdbird 發表於 17-9-8 09:41

阿媽買層楼為個 女, 但唔洗咁多餘落個女個名。而家個case, ...

層樓買左好幾年,個女三十幾都未拍過拖,驚個女嫁唔出,而且佢老公年輕時曾出軌,所以寫阿女名係有苦衷

子爵府

couchpotatoes 發表於 17-9-8 09:41
我諗就算佢女兩公婆抽居屋都未必過到壓力測試,佢女40歲啦,佢男友又獨子,我朋友驚佢女未必生得出,到時老 ...

個老公出軌都唔會搶到層樓,一來冇男人個名,二來係婚前財產,根本唔需要驚佢搶到

大宅

回覆樓主:

其實睇番轉頭,冇阿媽畢首期,個女亦冇可能擁有物業,佢快結婚,公屋亦唔係可以即時解決居住問題,逆地而想,排隊申請還是擁有私人物業會揀邊樣?我相信佢阿媽係錫女的,否則亦唔會買定樓比女,但時下亦太多理所當然的情況,保障自己,女,同佢女將來,規則硬,做法可軟,到時再鬆另一件事。

首頁
12345...6

尾頁

跳至