自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

couchpotatoes 發表於 17-9-8 12:41
原全冇付出,只係用佢名做按揭

咁個女每月唔駛俾家用之餘仲有錢袋喎
叫朋友坐低同個女傾、係絕就唔會一個仙都唔收兼寫佢名啦......
唔好用保障佢去講、新婚甜蜜話唔信佢老公實得罪人架
Btw 香港有錢人真多

水晶宮

ecila123 發表於 17-9-8 13:24
呢啲case如果個女婿都係好仔,只係搵錢少啲,我會幫

但如果個女婿係不事生產,休息仲多過開工,搵埋啲錢唔 ...

係、如果唔係8000租都冇得收、咁家用又點計呢
所以層樓真係唔好寫定仔女名

大宅

luckybaby2011 發表於 17-9-8 13:28
係、如果唔係8000租都冇得收、咁家用又點計呢
所以層樓真係唔好寫定仔女名
...

$8000比阿媽,供樓佢女另外比,佢女話可轉按變月供$3000,就可負擔到,原本5千幾供多10年就供完,而家轉按要供30年。

可能我結婚耐,比我寧願出去租平d,快d供完層樓,留d私己好過

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

唔絕,阿媽為啊囡著想可惜個衰囡計數差又唔領情
我系阿媽就心淡,佢喜歡點就點

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

poodlema 發表於 17-9-8 08:35
講到尾佢都係唔想益個女婿

大宅

tsung 發表於 17-9-8 13:51

講到尾都係我朋友對個男仔印象差,佢話第一次見面食飯,竟然要未來外父請,講夠多謝uncle 算,第一次拜年又乜禮物都冇喎,真係唔識做。

係呢度先講吖,我身邊d男性朋友,有責任感嘅30幾都結晒婚啦,40都未結又冇事業基礎⋯⋯我覺得佢女有d天真

珍珠宮

couchpotatoes 發表於 17-9-8 14:10
講到尾都係我朋友對個男仔印象差,佢話第一次見面食飯,竟然要未來外父請,講夠多謝uncle 算,第一次拜年 ...

唔奇
我之前留言都有講
有機會睇中阿女package 先交往

不過阿女未拍過拖
天真又真係情有可原

侯爵府

couchpotatoes 發表於 17-9-8 14:10
講到尾都係我朋友對個男仔印象差,佢話第一次見面食飯,竟然要未來外父請,講夠多謝uncle 算,第一次拜年 ...
個男仔係咁架,我都會好似樓主嗰朋友咁做, 人心難測, 阿媽都係為個女著想....

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

層樓係个女名,但佢嫁左入左去住,佢丈夫有冇份供呢?如果有,咁係婚姻居所,如大吉利士將來離婚就麻煩……一係有多馀錢俾番錢個男人,一係賣樓一拍两散。

我撐伯有,個女婿生唔生性,有冇小三都未知,睇定d先俾樓佢住啦。請客容易,趕客難。

曾有jm post,拍拖七年後结婚,住入女家用錢買,用女名登記的屋。但婚後一年,老公就人間蒸發,工已轉左,99都cut佢線。之後收到律師信,男人要離婚,及分佢兩間屋的一半,因外家另外有层樓寫左個女名,一層俾佢住,另一層俾佢收租。個男人儲心積累8年,好恐怖!

珍珠宮

mandy952 發表於 17-9-8 08:58
咁而家個女想成家立室又唔比佢住?佢媽惊冇左份租日後冇着落
我覺得個阿媽似係唔信個未來女婿,怕個女被人呃。

水晶宮

我都同意你, 佢媽邊算絕情呀.....份份鐘層樓落入外人手呀, 都時喊到無謂呀....

層樓俾個女做孤婆屋好過俾個三唔識七既人謀咗去啦....

係咪個女仔口多爆晒屋企好有米呀 ? 引狼入室?

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 17-9-8 14:31
層樓係个女名,但佢嫁左入左去住,佢丈夫有冇份供呢?如果有,咁係婚姻居所,如大吉利士將來離婚就麻煩…… ...
係架, 聽講一結咗婚財產就係共同所有, 無供過都可以分架...

琥珀宮

couchpotatoes 發表於 17-9-8 10:38
其實朋友仲有個細仔,當年仔結婚,幫仔比左首期,等佢自己供,不過仔人工高d,每月供萬幾。

同時買多層樓 ...

呢層樓你朋友只出過首期,其實好無出錢供過!

佢之前送得首期比仔,呢層樓既首期咪當送比個女law,個女結婚自住,仲肯比八千租金算好公道。間屋有名,佢囡反面霸間屋黎住都得!

唔當送,咪當之前係免息借首期比個女,之前一路每月還四千,結婚後每月還8千,總會還完!

佢而家咁過對個女係好mean,唔好再懶好心話幫個女儲錢,儲咗無得用,把鬼!

公爵府

其實呢個問題男仔唔識做, 但個女仔都應該提醒男朋友要買啲嘢上去或者找數

侯爵府

親子王國15週年勳章

PP_Couple 發表於 17-9-8 08:53
供5千但收12000租,我估買左一段時間,唔一定為左慳稅而落女名,應該一早諗住俾佢。
我父母都係咁,有樓係 ...
我都覺得係咁。

而且落仔女名, 可用佢地名做按歇, 年紀輕, 可按長啲年期。供樓利息又可扣稅, 好多父母一心買樓比仔女第時住, 都會直接落仔女名, 放租到需要自用先收返。

琥珀宮

tammy2008 發表於 17-9-8 14:41
我都同意你, 佢媽邊算絕情呀.....份份鐘層樓落入外人手呀, 都時喊到無謂呀....

層樓俾個女做孤婆屋好過俾 ...

咁明知個女會嫁人,又落佢個名,始終有呢一日啦,如果係咁何必寫個女做業主呢?根本係多餘

別墅

回覆樓主:

其實伯友真係好聰明,老實講如個囡係我嘅,我都行呢步。問心成40歲都無拍拖,一黎就搵個做散工嘅男人,個男人係咪真心無人知,話唔定有真愛,但愛呢樣野會變。而且作為一個40歲嘅男人都肯住外母比錢嘅屋,仲要明知外母同老婆已經有少許火藥味都唔話自己出去租樓,咁無承擔嘅男人真係情願攝灶啦都唔好嫁啦!

如果個男人黎分層樓都還好,一了百了,如果個男人不事生產,又周街欠咭數無錢還,仲要個囡按左層樓黎幫佢還債,但原來實情係出面包緊第二個女人等按到盡爆煲先話離婚走佬仲頭痕,到時樓又無佬又無,真係傷心死都似。

ps唔好以為我想像力過人,真係見過呢d case,我媽都話佢朋友買層樓返黎引狼入室,害死自己個囡。

水晶宮

mandy952 發表於 17-9-8 15:14
咁明知個女會嫁人,又落佢個名,始終有呢一日啦,如果係咁何必寫個女做業主呢?根本係多餘
...

鬼知個女會痴舊垃圾番來咩

水晶宮

回覆樓主

真係到好難做決定
女婿有個竇口就無咁上進呢個真係point,但亦要留意佢有無本事發到圍先有能力去置業;
個女年紀又咁大,嫁個出唔幫佢又唔係。
如果係我,我諗暫時會照舊,過多幾年再商量。或者搵律師搞轉名,等個阿女有機會將來去輪公屋

男爵府

couchpotatoes 發表於 17-9-8 07:28
見有舖講開個阿媽對即將個女絕情,我舊同事又有差唔多問題。

佢已經退休,老公仲有收入,當年個女35都未拍 ...

咁既年紀仲只係做散工 我係個阿媽會叫佢搬出去同居算 唔好結婚生仔 35歲仲咁天真

首頁

尾頁

跳至