自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

成日係呢到見到有媽媽問初學樂器幾錢,大家成日有好多比較。好想解答你地,呢行其實無公價,教樂器本身係專業,老師都要付出好多時間心機先可以教到人。
1. 演奏級分三級,好多媽媽未必知,會問點解a老師同b老師都有演奏級,點解a會貴200呢。呢個就係重點,考多一個,老師身價就會高多少少。
2. 音樂系出身或曾讀過音樂課程,受過訓練都關事,呢d老師係教學上,音樂歷史及理論上既認識一定比普通老師多,教學上一定更有效率。
3. 年資,一個老師經驗越多,對教小朋友一定更易上手,年資亦係一個老師既身價。

其實媽媽們真係唔好太著重比較個價錢。你覺得負擔到就比,負擔唔到去琴行學都有好老師。我只想比大家了解一下呢行既收費係點,無話貴定平,只有值定唔值。
另外想比媽媽知,唔好以為初學無所謂,搵個平就得,其實初學真係好關鍵,一個老師教錯姿勢,教錯style,其實好難上,去到2,3級就會覺得學得好辛苦,好多野要執返轉頭。
總括黎講,係要揀個好老師,唔好再執著邊到平喇,可能有d好平都學得好好架,就睇你搵唔搵到。

蛋皇哥0127    發表於 17-9-8 15:34

水晶宮

回覆樓主:

同意

港媽太在意抵唔抵,有無比貴

講真,任何老師如果教得小朋友好,係無價,因為好難得

男爵府

回覆樓主:

啱!!!!講得好好!!!!
就算同一琴行,老師嘅資歷都好參差。 搵私人老師就可以清楚知道老師嘅資歷。琴行老師唔多唔少都要運氣。
琴行都有好老師,我識一個小型琴行嘅老師好有心教,而且本身有音樂訓練,學生考試比賽都有好成績~
貪平又計較,遇到唔好嘅老師/無乜心機教,初學得唔好上到去會好辛苦,就算所謂考到8級,揾名師上堂都跟唔上啦~

子爵府

ash_yehyeh 發表於 17-9-8 12:29
同意

港媽太在意抵唔抵,有無比貴

係呀,我教十幾年琴,知道d媽媽憂慮d咩,但眼見好多媽媽揀錯老師行咗冤枉路真係好唔抵。要知道想喺呢行分一杯羹既人實在唔小,低處未算低,有妹妹仔肯$100 45分鐘肯上門最重要著眼喺老師既資歷同口碑,咁先事半功倍

蛋皇哥0127    發表於 17-9-8 15:35

子爵府

gigu886 發表於 17-9-8 12:49
啱!!!!講得好好!!!!
就算同一琴行,老師嘅資歷都好參差。 搵私人老師就可以清楚知道老 ...

對呀,琴行都有好老師,但好睇運氣你遇唔遇到。一d好老師,開始有經驗同有成績多數都跳出黎自己教,所以淨底喺琴行仲教得好好既老師唔會好多。不過我有朋友係唔鍾意周圍上門教,自己屋企又無地方,所以寧願琴行教,佢教得好好,遇到呢d就好好彩喇

子爵府

艾妃 發表於 17-9-8 13:07
對呀,琴行都有好老師,但好睇運氣你遇唔遇到。一d好老師,開始有經驗同有成績多數都跳出黎自己教,所以淨 ...

想請教如果屋企只有電子琴,初學只練電子琴可以嗎?你認為初學每天應該練幾耐呢?

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我都想知

公爵府

+4熱血勳章

子爵府

回覆樓主

想請問我女學左2年左右,應該2級左右,其實我不太著重考級,但學左2年只系2級左右,會不會慢左D呢?我女每天練琴只系十幾分鐘內,系咪練耐D進度就會快D呢?

子爵府

艾妃 發表於 17-9-8 12:10
成日係呢到見到有媽媽問初學樂器幾錢,大家成日有好多比較。好想解答你地,呢行其實無公價,教樂器本身係專 ...

多謝分享

禁止訪問

珍珠宮

15週年勳章

其實媽媽們真係唔好太著重比較個價錢。你覺得負擔到就比

很中肯

子爵府

yaumuimui 發表於 17-9-8 14:38
想請教如果屋企只有電子琴,初學只練電子琴可以嗎?你認為初學每天應該練幾耐呢?
...

其實最好係一星期帶小朋友租2次琴室練, 始終手感同電子琴唔一樣最怕手指唔識用力姐,初學可以練20分鐘先,慢慢加落去,或者唔需要限時,每首歌仔每日彈3-5次,要視乎你小朋友坐唔坐得定

珍珠宮

SophieYan 發表於 17-9-8 15:28
想請問我女學左2年左右,應該2級左右,其實我不太著重考級,但學左2年只系2級左右,會不會慢左D呢?我女每 ...

二級每日練十幾分鐘真係晤夠

子爵府

SophieYan 發表於 17-9-8 15:28
想請問我女學左2年左右,應該2級左右,其實我不太著重考級,但學左2年只系2級左右,會不會慢左D呢?我女每 ...

得10分鐘太少喇,有2級,當一堂學4首歌仔,每首好認真咁彈3-5次,其實都要30分鐘呀。練習有好多方法,但最緊要搵啱方法練先會進度快。初期真係要搵辦法幫小朋友建立好良好既練習習慣呀,咁樣先去得順同學得快d

子爵府

艾妃 發表於 17-9-8 15:42
得10分鐘太少喇,有2級,當一堂學4首歌仔,每首好認真咁彈3-5次,其實都要30分鐘呀。練習有好多方法,但最 ...

我都知少丫!我都有叫佢每首歌彈5次,咁佢就吾理拍子一氣呵成咁彈曬佢

子爵府

SophieYan 發表於 17-9-8 15:45
我都知少丫!我都有叫佢每首歌彈5次,咁佢就吾理拍子一氣呵成咁彈曬佢
...

你要同佢講無數拍子求其彈唔算數。或都每首歌分小段叫佢練,唔需要一氣呵成彈晒,逐句彈5次,逐行彈5次亦得,小小地佢地動力會大d

wcpcelia    發表於 17-9-9 18:59

子爵府

艾妃 發表於 17-9-8 15:53
你要同佢講無數拍子求其彈唔算數。或都每首歌分小段叫佢練,唔需要一氣呵成彈晒,逐句彈5次,逐行彈5次亦 ...

明白。我再試試,謝謝你丫

子爵府

艾妃 發表於 17-9-8 15:39
其實最好係一星期帶小朋友租2次琴室練, 始終手感同電子琴唔一樣最怕手指唔識用力姐,初學可以練20 ...

謝謝建議

男爵府

艾妃 發表於 17-9-8 15:42
得10分鐘太少喇,有2級,當一堂學4首歌仔,每首好認真咁彈3-5次,其實都要30分鐘呀。練習有好多方法,但最 ...

你好, 我女學二級琴書,每堂學兩首歌仔,會唔會少咗D?

首頁
12345...9

尾頁

跳至