自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

回覆樓主

想請教下,我囡剛開始學琴,老師寫晒 d r m f s 係本書度俾佢彈,係米剛開始學係咁?慢慢再教睇譜?

子爵府

回覆樓主:

再補充,我仔學時從不會彈電子琴,佢表妹喺香港就好細學,隻手未發育,講真咁細隻都掂唔倒啲key。後來我仔來港住,學返琴,好過表妹好多,係因為一齊參加比賽,所以唔係主觀願望。各位家長真係唔好浪費錢,諗住愈細學愈好,冇啲咁事。

禁止訪問

子爵府

cherriehahaha 發表於 17-10-3 14:47
想請教下,我囡剛開始學琴,老師寫晒 d r m f s 係本書度俾佢彈,係米剛開始學係咁?慢慢再教睇譜?
...

呢個方法有少少行捷徑,我自己唔會用d r m f s教法,因為記咗d r m呢d遲d要記返音名佢地會混淆同會覺得好辛苦,我自己做法會諗個生動既方法去教學生睇音睇譜。

別墅

migohappy 發表於 17-9-8 17:05
我好幸運有遇到,佢非常用心同耐性教我,唔會在意我已經係阿媽級,仲不斷教我點享受音樂,我真心多謝佢, ...

可以介紹你的老師給我嗎?我想轉學琴老師呀,謝謝

伯爵府

zitzai 發表於 17-10-3 09:59
我細個又係咁,跟琴行 d 姐姐學,學壞手勢。後來搬屋阿媽搵到個出名o既收我,改手勢o個年真係痛苦。個老師 ...

我揾緊鋼琴老師比女女,請問可否pm你的鋼琴老師資料給我呀?

伯爵府

kirstyau 發表於 17-10-3 13:34

中文大學校外進修學院鋼琴演奏文憑,英國皇家音樂學院八級 ...

可以pm鋼琴老師資料給我嗎?我正在找鋼琴老師給女女

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

請問點知老師教的"姿勢"好定唔好?"姿勢"的意思係手同手指的擺法?我小朋友剛開始去琴行學,老師教手要好似貓爪型咁放,手指公用側邊彈,其他手指用指尖彈.... 作為一般唔多識音樂的家長都唔知老師教成點...

幼稚園的小朋友初學係咪通常認音ok但拍子差d??

Thanks!

大宅

sambebe 發表於 17-10-3 14:47
再補充,我仔學時從不會彈電子琴,佢表妹喺香港就好細學,隻手未發育,講真咁細隻都掂唔倒啲key。後來我仔 ...
有同感,欲速不達

大宅

torotoro 發表於 18-2-19 23:52
請問點知老師教的"姿勢"好定唔好?"姿勢"的意思係手同手指的擺法?我小朋友剛開始去琴行學,老師教手要好似 ...
唔一定拍子差,要用口數,數1234 ,拍子感由細培養好啲。

公爵府

2024勳章

艾妃 發表於 17-9-8 12:10
成日係呢到見到有媽媽問初學樂器幾錢,大家成日有好多比較。好想解答你地,呢行其實無公價,教樂器本身係專 ...

想問係唔係多數去到四級就要每堂45分鐘? 每堂30分鐘 for 四級係唔係小得制?

大宅

tszchungmama 發表於 19-2-17 01:12
想問係唔係多數去到四級就要每堂45分鐘? 每堂30分鐘 for 四級係唔係小得制?
...
4級要練Czenry或Hanon或Children Pieces,30分鐘點夠?遲d仲要考5級樂理

公爵府

2024勳章

DauDau82 發表於 19-2-17 01:17
4級要練Czenry或Hanon或Children Pieces,30分鐘點夠?遲d仲要考5級樂理

咁你認為一般學生要學幾耐先可由四級考五級?

大宅

torotoro 發表於 18-2-19 23:52
請問點知老師教的"姿勢"好定唔好?"姿勢"的意思係手同手指的擺法?我小朋友剛開始去琴行學,老師教手要好似 ...

老師姿勢啱呀!初學唔可扁手指,慢慢習慣。

大宅

tszchungmama 發表於 19-2-17 01:12
...

4級30分鐘根本教唔到乜,本身d歌都已經長,4級通常會用hanon,czerny,children pieces ,bach等,45分鐘都係剛好

伯爵府

咁其實個range可以去到幾$一個鐘?
演藝學院名師,例如教 Aristo 嗰個level的老師
然後我當然明白名師揀學生,但我都有興趣知嗰D老師嘅價錢

侯爵府

艾妃 發表於 17-9-8 12:10
成日係呢到見到有媽媽問初學樂器幾錢,大家成日有好多比較。好想解答你地,呢行其實無公價,教樂器本身係專 ...

謝分享
另想請教下,可以如何判斷一位老師是否教得啱姿勢,啱style?
我本身不懂鋼琴,所以想了解一下如果幫初學半年的囝仔選擇老師。

男爵府

moma1023 發表於 19-2-17 01:57
謝分享
另想請教下,可以如何判斷一位老師是否教得啱姿勢,啱style?
我本身不懂鋼琴,所以想了解一 ...

我覺得有進步就okay
我仔5歲半學琴,學左1年就開始彈3級考試
主要睇小朋友肯唔肯練琴,同興趣大唔大
我仔大概學左半年每堂由30分鐘加到45分鐘
佢每日都一定會練琴60-90分鐘(我每次都會陪佢練琴,坐佢隔離鼓勵佢,係咁讚佢彈得好聽,叫佢彈多次之類,話我好想聽你彈琴)
另外我仔老師係600蚊1個鐘,我覺得揀老師好重要
我仔學琴5個月第一次參加鋼琴比賽一級考試歌拎左冠軍,都係因為肯練琴,彈琴真係要擺時間,唔係彈左就當識,每一個小節都要注意入面所有重點

子爵府

sharebuy 發表於 19-2-17 02:06
我覺得有進步就okay
我仔5歲半學琴,學左1年就開始彈3級考試
主要睇小朋友肯唔肯練琴,同興趣大唔大

請問可否列出你仔哩一年彈左咩書?好快

首頁
12345...9

尾頁

跳至