自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

DorothyTsang 發表於 19-3-25 18:50
所以我情願俾小朋友去琴行學,因為師資有保正

睇下咩琴行啦

男爵府

睛靈勳章

callmebabe 發表於 19-3-25 19:58
你指你係教琴?有學生係咁?

係呀

大宅

其實有冇老師不會跟書教,其實我真的不介意價錢,都已經講咗不用考試,但我們轉過幾個老師,都是跟書教,而那些都不是常唱的歌,我仔女都好悶,每堂重重覆覆,其實有需要執手勢拍子那麼緊嗎?因為真的很kill interest

伯爵府

kam825 發表於 19-3-25 21:26
係呀

請問你學生彈到咩級數但係都冇去考琴?

男爵府

睛靈勳章

BABA124 發表於 19-3-25 21:43
其實有冇老師不會跟書教,其實我真的不介意價錢,都已經講咗不用考試,但我們轉過幾個老師,都是跟書教,而 ...

你小朋友而家幾多歲? 學緊咩書?

香港大部分家長都著重證書多於實際所學,
有求就有供, 所以就令到本身應該因材施教既教學演變到而家有d老師剩係識得一式一樣咁教, 彈完呢本就彈果本, 跟住考級, 然後就彈邊2本, 跟住又考級......

但又唔怪得哂d老師, 因為佢地學琴時都係咁, 之後教左幾年琴都無問題喎, 咁咪一直係咁教落去, 最緊要考試成績見得人

鋼琴書有千千萬萬本, 咩類型歌曲既書都有, 跟書教唔一定就係悶, 都可以好有趣, 亦可以將學生鍾意/想學既歌納入課堂, 而家上網咩譜都揾得到

男爵府

睛靈勳章

BABA124 發表於 19-3-25 21:43
其實有冇老師不會跟書教,其實我真的不介意價錢,都已經講咗不用考試,但我們轉過幾個老師,都是跟書教,而 ...

唔夠位....繼續

基本手勢係要執, 但應該執幾堂習慣左就已經得, 拍子係音樂既心跳, 拍子準確都係必要, 只要比小朋友聽下同一首歌拍子準同唔準係點, 小朋友就會知道拍子既重要性, 呢d基礎要打得穩先可以容易學上去, 學上去既意思唔一定係考級, 越學既歌只會越難, 難到一個點, 如果跨唔過就會半途而廢

我而家教學生既最大心願, 就係當佢將來無再學琴, 中途停學又好, 學完8級演奏級之後唔再學琴都好, 只要佢得閒既時候/唔開心既時候/好想彈琴既時候, 會返返部琴身邊彈下部琴, 我都已經心滿意足了

男爵府

睛靈勳章

callmebabe 發表於 19-3-25 22:51
請問你學生彈到咩級數但係都冇去考琴?

之前有個學生, 讀國際學校, 家長都係以興趣為先, 一路無考過試, 直至我認為已有8級程度, 就建議不如考下啦, 就考左5級樂理先, 再報名年尾考8級琴, 點知到6-7月咁上下, 無啦啦話9月中要去外國讀書, 就係咁佢就無考到個試

而家有個讀緊中二, 大約6級程度未考過級, 但考左5級樂理, 年年都有玩校際比賽

伯爵府

請問幾多歲可以學琴

伯爵府

kam825 發表於 19-3-26 00:09
之前有個學生, 讀國際學校, 家長都係以興趣為先, 一路無考過試, 直至我認為已有8級程度, 就建議不如考下啦 ...

幾好丫。音樂係興趣姐,又真係冇必要考試嘅。

男爵府

睛靈勳章

callmebabe 發表於 19-3-26 07:37
幾好丫。音樂係興趣姐,又真係冇必要考試嘅。

大部分家長會覺得學費咁貴, 無證書學黎做咩? 唔考試點知d仔女學到咩程度?

所以考試可以比唔識音樂既家長作為一個指標, 考到某個級數攞到證書, 就代表有呢個級數既程度啦

但原來, 考級同實力係可以無關, 考到某個級數只能代表學生將考試範圍練好, 即只彈3首歌+一堆scales同練下aural就已經合格有餘, sight reading稍為好少少既, 仲有機會拎埋Distinction, 但考試範圍外既歌, 係可以無一首彈得順暢

我個人認為, 興趣係首要, 有興趣就自然會學到上去, 無興趣就拉牛上樹咁, 大家都辛苦, 而考試可以當做一個目標, 唔使級級考, 1-8級最多考3次就好

大宅

kam825 發表於 19-3-26 09:13
大部分家長會覺得學費咁貴, 無證書學黎做咩? 唔考試點知d仔女學到咩程度?

所以考試可以比唔識音樂既家長 ...

如果初學買琴,會唔會預定可以彈到8級既款?選琴太花多眼亂唔知點選好可以指點下嗎

男爵府

睛靈勳章

wupigpig 發表於 19-4-23 12:32
如果初學買琴,會唔會預定可以彈到8級既款?選琴太花多眼亂唔知點選好可以指點下嗎
...

早幾日都有jm pm我問類似問題, 我share個答案出黎比大家參考下

買鋼琴要睇budget, 幾貴幾平既琴都有, 要睇你budget幾多而揀個最適合既琴, budget少既, 可以揀二手琴(幾千蚊都有交易)或者大牌子既中國製鋼琴(2萬零蚊)

至於有多d budget既, Yamaha U1都係一個唔錯既選擇(5萬零蚊), U1係日本製中最平, 但廿年琴賣返出去都有2萬幾蚊, 年期短d仲可以賣貴d, 即係成本都只係2萬幾蚊,用到8級無問題, 要求唔高仲可以用埋演奏級, 咁同你初初買部2萬幾蚊既中國製鋼琴, 但過幾年賣返出去得幾千蚊, 成本其實都差唔多, 但小朋友一開始就有部靚琴用, 應該無咩壞處

當然如果有再多d budget, 可以一步到位, 買部YUS5

大宅

kam825 發表於 19-4-23 21:59
早幾日都有jm pm我問類似問題, 我share個答案出黎比大家參考下

買鋼琴要睇budget, 幾貴幾平既琴都有, 要 ...

Thx JM

男爵府

睛靈勳章

wupigpig 發表於 19-4-23 12:32
...

我以前都會覺得, 一開始初學係咪應該買部平平地既琴先, 睇定d到學到咁上下, 再換部靚d既琴呢?

但最近, 有學生已經學到6級, 用緊既係一部初學時喺二手琴倉用幾千蚊買既大陸琴, 學生同我都聽到部琴有d音走音, tune完好快又走音, 而且技巧上, 其實有好多野會受部琴既限制而教唔到, 我提議換琴, 但家長話"學到8級都唔會繼續學, 買部好d既琴都要萬幾蚊(應該唔止), 用幾年就唔用, 好貴喎, 如果捱到就捱多幾年, 考埋8級就算啦"

所以, 我而家既睇法係, 有條件既, 一開始就買部好d, 日後唔使煩, 亦會係最抵, 至於屋企環境唔太好既, 可以考慮租琴練, 到確定小朋友會長學先再諗買鋼琴

大宅

kam825 發表於 19-4-23 22:09

我以前都會覺得, 一開始初學係咪應該買部平平地既琴先, 睇定 ...

多謝你咁詳細講解

別墅

艾妃 發表於 17-9-8 22:16
二級得2首會少咗d,但我唔知你小朋友可以吸收到幾多,有d會慢d就學少d歌,有d吸收得快就每次3-4首。一般我 ...

咁我個仔k2聖誕學到今年2年級先有3級,要學hanon,,first lesson in Bach,Burgmuller ,czerny or 兒童鋼琴小品集,會唔會太多書,同進度比比較慢?

大宅

回覆樓主:

樓主,想問我以前學既john thomson 同 everybody likes the piano, 呢d書係咪已經唔適合呢個年代?

珍珠宮

good post up

大宅

回覆樓主:

請教你 4.5 歲人仔
初想學琴 唔識搵私人教
去琴行點知老師好唔好?
老師話佢都定 不過上左幾堂
淨教左cdcd cbcb
是合理嗎?

男爵府

kam825 發表於 19-3-9 11:08

一開始最好搵老師教

我都有睇過這個apps, 我小朋友好鍾意用,但係會唔會彈壞手勢呢?

首頁

尾頁

跳至