婦女醫護

跳至

首頁
45678...13

尾頁

別墅

回覆 tongtongmama 的帖子

請問可以PM中醫嗎?被朱古力瘤折磨到想死

大宅

Echooooo 發表於 18-10-6 21:46
回覆 tongtongmama 的帖子

請問可以PM中醫嗎?被朱古力瘤折磨到想死

已PM

伯爵府

monica69 發表於 18-5-18 22:21
我舊年八月照,都只係2.x.cm, 但呢兩個月來m同m完時特別痛,今日返去照,居然大咗咁多,好唔開心。
4cm都接 ...

你4至5cm醫生都無話一定要做手術? 你現在有冇好轉呀?

我兩粒2.幾cm黐埋在一邊卵巢, 夾埋睇就5.幾cm, 醫生估計有黏連, 叫我做手術呀, 仲要係開刀, 微創都未必得.

伯爵府

oken 發表於 18-9-28 22:47
請問你地做完手術係咪仍然會M痛?

我13號做完,今日岩岩黎,我仲以為唔會痛,但原來都會痛....只係慶幸仲未去 ...

請問你手術康復順利嗎? 我就嚟都要開刀, 真係唔想開刀呀!

洋房

leewen 發表於 18-9-12 18:12
第一次係手術切除,因為已經6cm, 第二次覆發,睇中醫,有左bb, 生完依家2年幾又覆發, 但其實我都係偏向中 ...

第2次覆發有無切除?

男爵府

ioi 發表於 18-10-9 13:12
請問你手術康復順利嗎? 我就嚟都要開刀, 真係唔想開刀呀!

順利吖,我做微創..做完果晚開始有心口痛..係因為要打氣到腹腔...手術後D氣唔散積左響上身...姑娘話放左屁就會好..但我真係放唔到...痛到喊左出黎兼抖唔到氣...不過醫生同姑娘都話因人而異..

反而傷口無痛過...只係有時會有D扯住扯住...傷口亦好細好靚...手術後第一次M黎有痛..但唔係話大痛..都要食藥...但可以接受..我仲以為手術後唔會有M痛...

祝順利^^

伯爵府

oken 發表於 18-10-11 08:15
順利吖,我做微創..做完果晚開始有心口痛..係因為要打氣到腹腔...手術後D氣唔散積左響上身...姑娘話放左屁 ...

吓, 打氣到腹腔, 原來要咁架, 係咪微創先係咁做? 做微創要休息幾耐呀?

我都想微創搞得掂, 但醫生話有黏連, 微創可能做得唔好, 加上子宮都懷疑有其他問題, 所以叫我開刀. 我以前已開刀生BB兩次, 開完刀身體好差, 所以一直都唔想再開刀做手術.

經痛我幾年前有, 但最近幾年冇, 發現問題只係因為經期好耐都唔完.

男爵府

ioi 發表於 18-10-11 12:48
吓, 打氣到腹腔, 原來要咁架, 係咪微創先係咁做? 做微創要休息幾耐呀?

我都想微創搞得掂, 但醫生話有黏連 ...

我都係做完後個上半身痛先知要打氣去做微創...我唔肯定係咪淨係微創先咁做..做完起碼要休息一個月...黏連我都有但唔嚴重..好彩微創都搞得掂

經痛我生完後6年都無乜點痛過..係呢一年先痛返..但又未去到之前咁會痛到痾暈嘔...果時既M痛仲痛過生仔既陣痛...

我相信醫生會為你選擇最適合既手術..放心交俾醫生

ioi    發表於 18-10-14 14:06

洋房

請問可以pm中醫資料給我嗎?
朱古力瘤真的令人十萬個困擾,真的不想再受煎熬,只想過回正常人的生活!

別墅

ioi 發表於 18-10-9 13:09
你4至5cm醫生都無話一定要做手術? 你現在有冇好轉呀?

我兩粒2.幾cm黐埋在一邊卵巢, 夾埋睇就5.幾cm, 醫生 ...

我都係4點幾cm,黏連好嚴重,但醫生都幫我做左微創手術。其實開刀好傷,我見好多人呢個size或者更大,都可以做微創。始終做手術,你試下睇多個醫生啦!

ioi    發表於 18-10-14 14:06

伯爵府

RUBYWWW 發表於 18-10-14 09:08
我都係4點幾cm,黏連好嚴重,但醫生都幫我做左微創手術。其實開刀好傷,我見好多人呢個size或者更大,都可 ...

你的醫生太好亦太多人睇, 現在不收新症.

我現在考慮緊其他醫生. 請問有冇jm有好醫生介紹?

別墅

ioi 發表於 18-10-15 12:18
你的醫生太好亦太多人睇, 現在不收新症.

我現在考慮緊其他醫生. 請問有冇jm有好醫生介紹?

PM U

大宅

tongtongmama 發表於 17-9-12 16:28
今年5月婦科檢查發現左邊卵巢生咗一個3.5cm大的朱古力瘤,婦科醫生話除了手術切除,無辦法根治,即使切除之 ...

可否給中醫資料嗎?

別墅

回覆 ioi 的帖子

你個醫生咁勁,會同你講估計到有黏連...
我都係4.幾cm,但醫生冇講D咩,剩係話未睇到有好逼切要做手術的需要,叫我食住藥先,食到想生仔先試下自然懷孕得唔得,唔得先真係做手術

伯爵府

Echooooo 發表於 18-10-22 13:22
回覆 ioi 的帖子

你個醫生咁勁,會同你講估計到有黏連...

可能你冇黏連, 所以醫生咪冇講囉. 我睇政府和私家都估有黏連, 因為照到我一邊卵巢係屈咗向後面, 所以懷疑黏咗去大腸度呀.

其實我十幾年前想生BB時都好容易就生到, 我真係唔知當時我都已經係子宮內膜異位和有朱古力瘤. 所以其實都未必影響到生BB嘅, 你唔駛咁擔心. 不過我認同"有仔趁嫩生", 如果你有計劃生BB, 陀BB又可以暫時阻止這個病情惡化, 都可以諗諗.

別墅

ioi 發表於 18-10-22 15:42
可能你冇黏連, 所以醫生咪冇講囉. 我睇政府和私家都估有黏連, 因為照到我一邊卵巢係屈咗向後面, 所以懷疑 ...

我未結婚呀,不過都準備緊了,所以唯有頂硬上食住藥先,希望食到結婚停藥,自然懷孕可以成功
真係好擔心生唔到BB

伯爵府

Echooooo 發表於 18-10-22 16:17
我未結婚呀,不過都準備緊了,所以唯有頂硬上食住藥先,希望食到結婚停藥,自然懷孕可以成功
真係好擔 ...

預祝你婚禮和生B計劃順利啦! 我當年都生到兩個B, 你唔駛咁擔心. 我係選擇開刀生, 生第一個時醫生開刀後先發現有朱古力瘤, 順便幫我割埋. 醫生話我內膜異位都算嚴重, 手術時都好難止血添. 之後叫我食避孕丸去減少經血, 食咗兩年左右, 停藥之後冇幾耐就順利有第二個B了. 所以真係未必影響到生BB呀!

大宅

2024年龍年勳章

tongtongmama 發表於 18-5-18 22:49
我腳痛唔跑得步,多數係健身室做滑雪機,一星期兩次,再加瑜珈一星期一兩次。戒所有凍飲魚生,有時沖玫瑰 ...

請問可以pm你的中醫資料嗎?謝謝!

大宅

tonglingi 發表於 18-10-26 10:26
請問可以pm你的中醫資料嗎?謝謝!

已PM

民房

tongtongmama
請問可唔可以pm中醫資料給我?
謝謝!

首頁
45678...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊