自由報料

跳至

首頁
56789...11

尾頁

大宅

trendy007 發表於 17-9-26 10:19
死火, 我都有買宏X保險的危疾.
宏X保險係2006年果份危疾先加左不括腦膜瘤,因我2004年買果份係包括埋,2006年時renew轉左份有儲蓄危疾,而agent 當時只係話新果份包多兩至三個病,並冇提及已唔包腦膜瘤,我自己當時又冇check, 結果而家中招了,仲有宏X最近又有一份2017年4月危疾plan, 但都係唔包腦膜瘤,如果你唔係儲蓄plan, 可轉其他保險公司

男爵府

陪月勳章

chanhiushan 發表於 17-9-23 12:17
好彩的我公司幫員工買左bupa ,我現在claim bupa $15000, 計落我蝕$2600!bupa 都係正常計我入院及claim ...

我有朋友做AIA, 所以幫細女同佢買左份醫療

我女7月份因為兩次唔同既腸胃炎嘔到脫水發燒入左港怡 (第一次因為屙血, 第二次係嘔到脫水)

第一次claim左9成, 但第二次只claim到$8xxx/$18241, 佢話因為佢地公司既醫生access過咁短時間內入左兩次醫院都係因為同腸胃有關既病, 所以只當同一個case去claim, 因為第一次個claim既雜費已經claim爆, 所以第二次只claim到部份住醫同巡房...

我女之前5月份時都因為低燒入過一次醫院check, 入左院6個鐘驗左好多野出院$7xxx, 好似都claim到9成半, 但因為check過呢次冇幾耐仲未退晒燒, 醫生就advise再驗多次血啦, 但佢都覺得會好難claim到, 咁我問我agent, 佢話冇影響, 都係照每個submission計, 睇黎個醫生仲在行過我個agent

我交7月份第二次入院既單俾我個agent時佢都冇話會claim唔足, 我都唔知係agent問題定係佢公司既問題, 其實我都嬲嬲地, 同埋因為我細女嘔到要做手術, 我同醫生confirm要做手術前我都有打俾我個agent問, 同佢講左個手術名 (係一個微創手術 - 胃底拆疊手術), 睇下包唔包, 因為個手術都要成$1x萬, 佢覆我話包, 但當時都未知我第二次入院個claims有問題囉, 到我個女做好手術出埋院返屋企先知到第二個claims有問題, 個agent o個一刻先話擔心我手術個claims可能都會有問題, 當下個心真係覺得俾佢一獲q起咁, 其實個手術係唔係都要做, 只係如果一早知係claim唔到, 我會再早o的諗辦法去搵$$俾, 而唔係到我一心等份claims但原來claim唔到既機會好大, 條數開始要找, 大拿拿咁多錢 (最後出院條數係$21萬)我都要諗辦法籌囉...

其實屋企有人用開Manulife都知佢地既coverage比較好同冇咁多tricky既地方, 但因為有朋友o係AIA所以先幫佢埋, 同埋我C6個舅父又係做AIA, 大女份保險係幫佢買, 冇諗過AIA真係mean成咁囉... 細女份medical就快一年, 我已經諗會幫佢轉Manulife或者Bupa

伯爵府

回覆 hoiching0516 的帖子

你個Agent 好新? 唔熟保险D terms? 連我这行外人都知claim赔偿不是照每個submission計.

伯爵府

似乎你個手術AIA 应該会包, 只是你買的保额太细, 可能已claim 爆咗(從你7月份第二次的claim,只可赔嗊少來看). 因7月份的兩次入院+手術個费用都好大吓.

男爵府

陪月勳章

trendy007 發表於 17-9-26 12:25

你個Agent 好新? 唔熟保险D terms? 連我这行外人都知claim赔偿不是照每個submis ...
我諗佢入左行唔係太耐啩, 講真我都唔想claim啦, 買左用唔著都係件好事, 咁bb入醫院真係好難避免, 如果唔係都唔買medical啦, 我聽個agent講, 我女claim得多又claim得咁密, 下年可能都唔受我玩, 我聽完有兩個反應

1. 你賣得保險就預左人地會claim, 下下賺到盡, 唔claim就繼續受, claim就唔賣俾你, claim多幾次就用N咁多項所謂assessment黎唔claim/claim唔足/claim得少, 咁你玩晒啦, 不如唔好賣medical俾bb啦, bb發燒入醫院真係好常見

2. 你唔受, 我咪同第二間買, 俾多o的錢買第二間都唔俾生意佢!

伯爵府

JoJoLeung7 發表於 17-9-26 11:16
宏X保險係2006年果份危疾先加左不括腦膜瘤,因我2004年買果份係包括埋,2006年時renew轉左份有儲蓄危疾,而 ...
我個係儲蓄plan, 轉唔其他保險公司

男爵府

陪月勳章

trendy007 發表於 17-9-26 12:33

似乎你個手術AIA 应該会包, 只是你買的保额太细, 可能已claim 爆咗(從你7月份第 ...
佢claim到手術費同部份住院都已經好好

當時買都唔知兒科病房間間醫院都加晒價, 如果知我都寧願俾多o的錢買貴一個plan, 但當我想upgrade時佢已經話我女住過醫所以都有難道 (但我俾錢時又冇咁講, 俾左錢先講呢樣野, 佢話如果最後唔受會refund), 我心諗, bb入院都好平常, 而且佢第一次入醫院都係body check

男爵府

陪月勳章

trendy007 發表於 17-9-26 12:33

似乎你個手術AIA 应該会包, 只是你買的保额太细, 可能已claim 爆咗(從你7月份第 ...
佢話maximum claim到$13萬, 唔知最後點, 仲等緊, 不過希望樓主呢篇野會有報紙幫佢大事宣揚下, 等人知道AIA o的衰野, 咁多間insurance/brokers 唔一定要買佢!!!

禁止訪問

男爵府

蔚晴 發表於 17-9-22 16:15
回覆 chanhiushan 的帖子

yes

AIA 終於有人致電給我啦!信將會寄出給我,賠償方面,佢話麻醉費比返$2272,即係我現在蝕少少錢$400左右!現在算可以安心一點!

男爵府

水晶宮

chanhiushan 發表於 17-9-27 21:00
AIA 終於有人致電給我啦!信將會寄出給我,賠償方面,佢話麻醉費比返$2272,即係我現在蝕少少錢$400左右! ...

伯爵府

侯爵府

chanhiushan 發表於 17-9-23 12:17
好彩的我公司幫員工買左bupa ,我現在claim bupa $15000, 計落我蝕$2600!bupa 都係正常計我入院及claim ...

通常如果有唔止一份医療保都會有2nd,甚至3rd claim,等自己唔使梗太多,當年我最大件事果次神經炎入養和成十二萬,連埋2nd claim自己只係俾百幾蚊咋!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chanhiushan 發表於 17-9-9 11:11
我在7月2日入法國醫院照胃照腸鏡,全單$26000,因我腸鏡在買保險前已不受保,我知道的,扣除腸鏡,應該是$1 ...

入院前已問清楚,是否可以,當時,agent 回覆如果是醫生認為病人有需要入院做的,是沒有問題。
~~ 你個 Agent 要負責任 , 佢無問清楚 。

我在8月17日寫了投訴信給AIA,但一直沒有人回覆我,再問agent ,未知答案,只知道內部處理中,我唯有9月1日自己打電話上去AIA 客戶服務熱線,回答是公司仍在處理中,投訴信回覆將會以信件回答我,我問幾時有信比我,應該9月8日給我,我即說,咁耐??佢話要等外地公司回覆喎!我即說,香港無人識寫信咩?駛唔駛揾外地公司人寫呀?但到了今天8號,我打電話問啦,仍未有答案,
~~你可以兩邊都追問 , 客服 & Agent。。

我叫佢解釋返D數係點計出黎,佢話按照一間叫 港怡醫院的收費,所以我只全數可以賠償$8670!我咪話,我的醫生收手術費$7000,現賠$3800,有無攪錯先!
~~可能醫生收 $7仟 係做腸胃鏡嘅價錢 , 如果剩做胃鏡 , 可能手術費唔使 $7仟呢 , 所以保險公司只賠胃鏡手術費 。

現想問大家,如去保險索償投訴局 ,有無機會追討返賠償呢?
~~你可以試吓 , 但我覺得 Agent 都是投訴囉 , 佢嘅售後服務跟唔足 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chanhiushan 發表於 17-9-9 17:04
頂!最嬲係,AIA 公司話,佢地係按公司的合理賠償喎!即係佢鐘意點賠就 點賠,佢玩哂啦!我的保單寫住照胃 ...

我的保單寫住照胃鏡賠$4800,仲有,買保險時 買埋額外八成賠償,現在呢part 只賠$3800!

~~胃鏡賠 $4800 , 係指上限 , 所以你可以問返醫生 , 如果照胃鏡佢收幾錢手術費 。
~~問返你 Agent , 額外八成賠償係點計 , 係全單總數計 8 成定有某部份無得計 。

珍珠宮

jemanfong 發表於 17-9-9 19:16
醫生費唔係醫生開幾多就賠幾多㗎,啲手術有分大型,中型,小型,按返你份保單而睇下賠幾多錢㗎喎,無理由 ...

珍珠宮

chanhiushan 發表於 17-9-9 21:29
我有睇新聞,我都知道有報導呢件事,我亦有問過agent ,當時佢回覆我,只係嚇下d醫生,總之醫生寫得出係有 ...

你個 Agent 無負責任 , 乜野叫嚇吓同估唔到 , 保險公司有個部門俾佢哋問客人將會做乜野手術 , 客人份保單既保障可以有幾多 。

珍珠宮

yah008 發表於 17-9-10 01:35
同情樓主,多得D人系唔系都入院咯,成日聽D人講,想去做身體檢查又唔想自己俾錢,就扮野話這裡痛那裡痛跟著 ...

絕對同意 , 所以我哋呢啲真係要入院嘅人係受害者。

珍珠宮

chanhiushan 發表於 17-9-10 08:50
真係唔明乜叫非急要?我的胃及腸都有問題,醫生叫定期check,咁我真係有事先去照。
再過三年,我又要去che ...

可能樓主呢種叫定期檢查唔係緊急須要 , 所以界定係可以在日間診所做檢查 。

首頁
56789...11

尾頁

跳至