自由報料

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

我在7月2日入法國醫院照胃照腸鏡,全單$26000,因我腸鏡在買保險前已不受保,我知道的,扣除腸鏡,應該是$15000,現在AIA公司只賠償$8670。我再問agent點解賠償咁小,對方回覆,公司當日診手術處理,我當然嬲爆,我話,入院前已問清楚,是否可以,當時,agent 回覆如果是醫生認為病人有需要入院做的,是沒有問題。我在8月17日寫了投訴信給AIA,但一直沒有人回覆我,再問agent ,未知答案,只知道內部處理中,我唯有9月1日自己打電話上去AIA 客戶服務熱線,回答是公司仍在處理中,投訴信回覆將會以信件回答我,我問幾時有信比我,應該9月8日給我,我即說,咁耐??佢話要等外地公司回覆喎!我即說,香港無人識寫信咩?駛唔駛揾外地公司人寫呀?但到了今天8號,我打電話問啦,仍未有答案,我叫佢解釋返D數係點計出黎,佢話按照一間叫 港怡醫院的收費,所以我只全數可以賠償$8670!我咪話,我的醫生收手術費$7000,現賠$3800,有無攪錯先!
現想問大家,如去保險索償投訴局 ,有無機會追討返賠償呢?

nail2015    發表於 17-10-3 13:04

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章

差咁遠
幫推

子爵府

回覆樓主

點解跟港怡既?
港怡係新醫院黎? 不過佢新得黎都算係貴既

男爵府

Taitaimui 發表於 17-9-9 11:29
點解跟港怡既?
港怡係新醫院黎? 不過佢新得黎都算係貴既

保險公司話,佢地按這間的收費,所以賠$8670,如日後要入院,我地只可以入呢間,其他醫院收費,佢都覺得不合理啦!

象牙宮

去投訴.
識人因腎炎入院,都 claim 唔到 ,話因不是必需喎!

kufubaby    發表於 17-9-23 00:05
jpangel    發表於 17-9-9 15:54
wcpcelia    發表於 17-9-9 15:35

伯爵府

回覆樓主:

前排99想入法國照腸E院直情話吾收AIA的保單客,99只好比$睇門診就算
之後99入浸會照腸鏡,可全claim.
5知究竞系E院問题定AIA問题???

大宅

chanhiushan 發表於 17-9-9 11:11
我在7月2日入法國醫院照胃照腸鏡,全單$26000,因我腸鏡在買保險前已不受保,我知道的,扣除腸鏡,應該是$1 ...

可能每個case唔同,上月姑9入院做腦手術15萬幾, 交齊文件十日內收到支票,claims 到九成,比我們想像多同快。(都是法國醫院)

大宅

育兒性格勳章

我在7月2日入法國醫院照胃照腸鏡,全單$26000,因我腸鏡在買保險前已不受保,我知道的,扣除腸鏡,應該是$1 ...

://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170219/s00002/1487440534449

年頭有新聞講過 AIx 照鏡只 claim 到日間門診費用,住院會 claim 唔足,所以今年續期忍痛 cut 了供左 5~6年的保單

wcpcelia    發表於 17-9-9 15:35

大宅

回覆樓主

Aix 咁的做法太過份!醫生建議病人入院檢查,當然有醫生的理由,咁叫醫生寫返點解唔能係日間診所檢查 點解要住院lo! 無理由只可claim 一半

伯爵府

回覆樓主:

係aia問題,早大半年東張西望都有講,話aia收緊呢啲日間手術嘅計算方法

我年頭照胃鏡,st Paul 照 約17000,claim中銀+藍十字,全額claim足

大宅

回覆樓主:

我都覺得alx有問題,好多時都足人字室claim唔足,所以轉左美國萬通,佢D條款清晰好多,老公claim過一次都claim足

男爵府

菠蘿小矇朱 發表於 17-9-9 15:00
我都覺得alx有問題,好多時都足人字室claim唔足,所以轉左美國萬通,佢D條款清晰好多,老公claim過一次都cl ...

大家幫忙分享給朋友

男爵府

xyzlearner 發表於 17-9-9 14:03
Aix 咁的做法太過份!醫生建議病人入院檢查,當然有醫生的理由,咁叫醫生寫返點解唔能係日間診所檢查 點解 ...

醫生寫得好清楚,我是需要入院做的,收費都寫明$7000,無理由AIA可以無理的打折,claim 得$3800,咁餘數我係咪要追討醫生比返我先,痴X線!我真係超(emoji)

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

賠8千幾應只賠日間診所照既費用,我c6之前試過去專科診所照就係咁上下價錢。如果醫生話有需要入院, 應該保險要跟返, 否則都吾駛買佢啦,一年保費都吾止呢個價。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

會唔會保單啲分別,我幫阿女買左3份保險,因為唔識分咩打咩,5歲時痾血入私家驗左好多野,住幾日醫院都成$30000,只係門診$500唔包,其他都出返俾我地。
想認識多啲屯門友

男爵府

0q.cathy 發表於 17-9-9 16:10
賠8千幾應只賠日間診所照既費用,我c6之前試過去專科診所照就係咁上下價錢。如果醫生話有需要入院, 應該保 ...

頂!最嬲係,AIA 公司話,佢地係按公司的合理賠償喎!即係佢鐘意點賠就 點賠,佢玩哂啦!我的保單寫住照胃鏡賠$4800,仲有,買保險時 買埋額外八成賠償,現在呢part 只賠$3800!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

JCHANG 發表於 17-9-9 13:19
://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170219/s00002/1487440534449

年頭有新聞講過 AIx 照 ...

係囉!之前已經爆左問題出黎喇!
放下自在

大宅

醫生費唔係醫生開幾多就賠幾多㗎,啲手術有分大型,中型,小型,按返你份保單而睇下賠幾多錢㗎喎,無理由醫生寫十萬九千七都俾足喎。我小朋友之前做手術,醫生費都賠唔足㗎,好彩有住院入息幫補下

水晶宮

chanhiushan 發表於 17-9-9 15:43
醫生寫得好清楚,我是需要入院做的,收費都寫明$7000,無理由AIA可以無理的打折,claim 得$3800,咁餘數我 ...

其實醫生話有需要入院做, 佢憑咩challenge 醫生決定?!
呢樣佢同醫生傾, 你理由要病人去suffer...
咁其他開刀, aia 都可以話唔開刀叫人食藥算啦, 咁無保障駛乜買佢

男爵府

DonnieBB 發表於 17-9-9 19:21
其實醫生話有需要入院做, 佢憑咩challenge 醫生決定?!
呢樣佢同醫生傾, 你理由要病人去suffer...
咁其 ...

你講得好啱聽!乜义保障都無,總之係AIA玩哂囉!

首頁
12345...11

尾頁

跳至