自由報料

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

CarolChan 發表於 17-9-14 23:08
我份AIA保单都買左廿年以上,一次都未claim過,最近幾年因通賬年年加,今年仲離譜加左三千,我年纪又吾細 ...

我年紀唔係太大,無咩影響,而家嗰份人壽仲大左小小,價錢仲平左小小

大宅

環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我在保險公司做秘書, 我聽老闆同人客講,如果買左醫療或危疾(在任何一間保險公司買),舊單一定吾好cut, 因為年紀越大,身體狀況吾同左,如果你cut 左再買買吾番!有血壓高都已經要加保費。所以要諗清楚吾好亂cut 單。保費若然負擔得起買多一兩份做保障。

我見公司幫人客審批保單非常嚴謹,可能有人客會覺得買份保險使吾使查得咁詳細,又要驗身,公司都是吾想日後人客買完要claims 錢才爭拗,相反常聽聞A公司有賠償問題。

男爵府

好媽媽勳章

babyfei 發表於 17-9-16 09:39
我在保險公司做秘書, 我聽老闆同人客講,如果買左醫療或危疾(在任何一間保險公司買),舊單一定吾好cut, ...

你可以買左新單再cut舊單咪得囉!會知道保費有無貴到和受唔受保,只不過其中一個月要兩邊比錢姐

男爵府

蔚晴 發表於 17-9-14 14:09
回覆 chanhiushan 的帖子

其實都係同一機構,不過以前叫"保監會",我曾經向"保監會"投訴過不合理既賠償,當時 ...

剛剛收到 保險索償投訴局的回信!係咪只好等AIA 幾時回信覆我!

男爵府

回覆 chanhiushan 的帖子

yes

大宅

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

賠償差咁遠,當然要理論,勿氣憤支持你

大宅

chanhiushan 發表於 17-9-9 11:11
我在7月2日入法國醫院照胃照腸鏡,全單$26000,因我腸鏡在買保險前已不受保,我知道的,扣除腸鏡,應該是$1 ...

系呢間公司問題,朋友買左重大疾病已經十年,四月得左肺癌四期,交曬文件四個月都話要审查,真糸搞笑人都快死了仲話审查,後來打電話投訴好多次先賠左。其他公司最多一個月再講每個醫生收費唔同怎可以囉其他醫院收費來賠。

侯爵府

畀面勳章

佢賠左比你,你都預左,佢會加價,趕你份單走!佢講明比你續保,無話唔加價!

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得是Agent問題啫,我家人全部買Aia,差不多次次claim足喎

伯爵府

chanhiushan 發表於 17-9-9 11:42
保險公司話,佢地按這間的收費,所以賠$8670,如日後要入院,我地只可以入呢間,其他醫院收費,佢都覺得不 ...

Policy. 有寫明所有賠償一律似港怡嗎?
正常有醫生填好d資料+收據,無論去邊間睇,
都會按這些資料計算 Claim 到 幾多。
隨時改,咁話跟公立醫院咪死得

用傳媒解決

男爵府

mwfwinnie 發表於 17-9-23 09:11
Policy. 有寫明所有賠償一律似港怡嗎?
正常有醫生填好d資料+收據,無論去邊間睇,
都會按這些資料計算 Cl ...

我就係覺得太過份!,所以先係呢度同大家申訴!

男爵府

潘高壽 發表於 17-9-23 04:25
佢賠左比你,你都預左,佢會加價,趕你份單走!佢講明比你續保,無話唔加價! ...

乜可以無端端加價咩?

男爵府

wenwen198611 發表於 17-9-22 17:34
賠償差咁遠,當然要理論,勿氣憤支持你

好彩的我公司幫員工買左bupa ,我現在claim bupa $15000, 計落我蝕$2600!bupa 都係正常計我入院及claim 足兩個手術!
AIA 真係大騙子!

大宅

chanhiushan 發表於 17-9-9 11:11
我在7月2日入法國醫院照胃照腸鏡,全單$26000,因我腸鏡在買保險前已不受保,我知道的,扣除腸鏡,應該是$1 ...
我買果間危疾保險仲衰,check 左6間危疾定義,只有我買果間拒賠,我中左良性腦腫瘤,所以買保險真係要比較多幾間

男爵府

JoJoLeung7 發表於 17-9-23 13:09
我買果間危疾保險仲衰,check 左6間危疾定義,只有我買果間拒賠,我中左良性腦腫瘤,所以買保險真係要比較 ...

你買左邊間?

大宅

chanhiushan 發表於 17-9-23 13:18
你買左邊間?
宏X保險,已check AIA, AXA, 保誠, MetLife 都有得賠危疾,醫生仲話良性腦腫瘤有百分之九十以上屬於腦膜瘤,如果保險公司唔賠腦膜瘤,不如delete 良性腦腫瘤呢個item, 所以大家買危疾保要小心比較

子爵府

潘高壽 發表於 17-9-9 22:46
保費比正常保險公司貴¼ 、有好多手術只在日間手術室先會有得賠。身體現在正常的話請盡快轉保險公司。因為 ...

咁即係呢個CEO plan 買唔買得過?而家仲有,我考慮緊!佢講到所以嘢全包,但都係話"醫生証明有需要"先會保。而家睇到呢個post, 又驚係tricky 嘢嚟。

男爵府

chanhiushan 發表於 17-9-23 12:17
好彩的我公司幫員工買左bupa ,我現在claim bupa $15000, 計落我蝕$2600!bupa 都係正常計我入院及claim ...

公司醫療保險,賠償方式應該同個人保險不同。

伯爵府

graceyu1029 發表於 17-9-23 07:53
我覺得是Agent問題啫,我家人全部買Aia,差不多次次claim足喎
我暫时每次都係claim足AIA,而且每次都可以兩個星期内已收到支票. 有次claim意外住院保险, AIA好快赔咗, 反而保誠hold住話要内部審查, 我最後copy AIA的赔偿單給保誠, 之後保誠好快都番比我.

伯爵府

JoJoLeung7 發表於 17-9-25 16:14
宏X保險,已check AIA, AXA, 保誠, MetLife 都有得賠危疾,醫生仲話良性腦腫瘤有百分之九十以上屬於腦膜瘤 ...
死火, 我都有買宏X保險的危疾.

首頁
45678...11

尾頁

跳至