跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

原帖由 miutang 於 09-2-16 13:07 發表
我覺得"有仔趁嫩生"係真理... 第二胎, 事隔三年, 真係辛苦d, 作嘔, 作悶, 易攰, 但又瞓唔到, 又擔心細b正唔正常, 健唔健康...

好希望快d頭3個月過去!

我依家嘅感覺同你一模一樣.

大宅

我第一胎除左係大食左之外(重左55磅!),無咩唔舒服。
今胎日日半夜3,4點就起身,下午2-3點又眼瞓。胃口唔多好。

大宅

各位第二任媽媽, 大家要努力啦... 唔好以為頭一胎無咩事就掉以輕心, 我就係為左追巴士, 急步而不是跑, 之後就見左紅, 在家休養三日...

來緊漫漫長路真係要步步為營

大宅

會唔會係因為陀緊唔同性別既BB而感覺有別呀?

原帖由 jammylau 於 09-2-16 14:03 發表

我依家嘅感覺同你一模一樣.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都聽過d人係咁講~~
不過唔知真定假.
我諗要到12週照超聲波先知道.
而家仲係早.

原帖由 CoffeeCake 於 09-2-16 16:53 發表
會唔會係因為陀緊唔同性別既BB而感覺有別呀?
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

大宅

廣華就係呀, 佢confirmed 左我第二胎唔會有得做, 所以我要出去book, 差唔多要$1,600
我唔知高齡會唔會有呀, 你快d 排期check 下...

原帖由 hellopuppy 於 09-2-14 14:49 發表
我仲未去排期~~
吓~~乜生完第一胎,呢一胎冇得做結構性...
如果高齡,唔知仲有冇呢~~
我果時都有做,如果今次冇,係咪要外出做...

大宅

乜QE 咁好既...廣華就差, 服務又差, 我登記話我要返封信比公司, 佢話我地一定要收original, 你自己落樓下copy 啦....明明佢旁邊有部影印機都唔幫下手....唉...

原帖由 mat媽 於 09-2-14 16:06 發表

反而我上一胎 是我要求照, 醫院才肯幫我照. 今胎就唔同, 係抽血果日話埋俾我知, 我會20weeks照結構, 又有 oscar 既 test.

ps 我上一胎未係高齡, 今胎係
同上胎一樣, 係 QE登記的. ...

大宅

MIUTANG,
要小心身體呀, 唔好咁操勞, 大家加油...!!!
原帖由 miutang 於 09-2-16 14:33 發表
各位第二任媽媽, 大家要努力啦... 唔好以為頭一胎無咩事就掉以輕心, 我就係為左追巴士, 急步而不是跑, 之後就見左紅, 在家休養三日...

來緊漫漫長路真係要步步為營 ...

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

大宅

如果可以的話, 我都想順產....上次係因為阿女唔轉頭所以迫住開刀....

陽陽媽媽,
你上次點解要開刀呀???
原帖由 gogOBABY 於 09-2-13 19:40 發表
覺得成日肚餓, 成日好眼訓

我都係第一胎是開刀既, 想問下大家第二胎會不會選擇順產呢?

1/7-3.1kg  1/8-4.5kg  1/9-5.58kg 1/11-7.28kg 9/1-8.55kg 1/7-10.84kg

別墅

我也是第二任。我也覺得這次比上次攰和多作悶。
各位有沒有覺得穿開的褲開始有點緊?不知道是自己食多左野,還是個肚真的脹大左?!

大宅

d 褲仲著到, 仲未見肚, 不過我個friend第二胎好快現肚, 遮都遮唔住, 可能肚皮已經鬆左, 容易大d

大宅

我無胃口,兩日輕左1KG,貼身褲都鬆埋。

原帖由 aaff 於 09-2-19 15:35 發表
我也是第二任。我也覺得這次比上次攰和多作悶。
各位有沒有覺得穿開的褲開始有點緊?不知道是自己食多左野,還是個肚真的脹大左?!

等待驗證會員

我也是第二任。我也覺得這次比上次攰和多作悶,而且沒有胃口食野

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 CoffeeCake 於 09-2-16 14:18 發表
我第一胎除左係大食左之外(重左55磅!),無咩唔舒服。
今胎日日半夜3,4點就起身,下午2-3點又眼瞓。胃口唔多好。

CoffeeCake,

我同你既情形一樣都係半夜3、4點就醒,下晝就開始好眼訓。

上一胎有嘔,希望今胎唔好嘔喇!

大宅

回覆 # 的文章

me 2, don't know whether this time is a "baby girl"?! haha(my 1st baby is a boy)

大宅

我上一胎勁嘔, 頭三個月輕左差不多十磅.
前幾日都有作嘔, 以為今次只係"作", 點知今朝真係嘔, 走唔"luck"~

大宅

醒目開學勳章

第一個感覺, 係知我個工人會唔做 !
我係在職 mama , 我女 17 month !
我知我工人唔肯揍 2 個 , 而家真係好難請揍 2 個細 bb 架工人 !

講吓 你地點打算呀 ?

大宅

必朱

其實你可以問下佢, 佢唔想續約就最好在生之前揾過個, 如果可以安排老人家日頭幫手, 或者佢都無問題呢. 如果佢真係好唔想, 你都迫唔到佢, 唯有揾個件.

大宅

我係2星期前, 爬係度睇書~覺得個肚入面郁下郁下, 我先諗, 唔係中左下...跟著唔敢再咁睇書, 再上星期覺得肚既左右則...脹起左~無理由~我生完阿女之後..係有肚腩, 但唔會咁, 就開始懷疑....到而家過左幾日都未黎~聽日要買野返黎check清楚d...希望真係中左啦~

大宅

畀面勳章

原帖由 mowaiching 於 09-2-19 04:57 發表
如果可以的話, 我都想順產....上次係因為阿女唔轉頭所以迫住開刀....

陽陽媽媽,
你上次點解要開刀呀???

mowaiching,
上次開到8度, 個B個頭都重係好高, 落唔到嚟, 無辦法只有開刀. 足足痛咗我兩晚. 啲nurse重同我講係咁痛嫁. 但係我懷疑個B真係"cake"住唔知唔度痛到我咁.

首頁

尾頁

跳至