時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我覺得懲罰的目的, 要係幫助學生知錯, 並改過自新. 其罰則同時作為其他學生的警戒.

開除學生學藉, 無錯係可以符合一些人的期望, 也可以起到一些警戒作用. 但必然會被有心人大造文章. 之後的抗爭甚至訴訟, 將令教大雞犬不寧.

我估最終會交由校內的記律委員會按程序處理.

琥珀宮

畀面勳章

沙崙玫瑰 發表於 17-9-11 15:52
你既然不肯尊重本地香港人,又憑什麼批評香港人?人地香港人看不明白你説什麼,你留言也多只是給大陸人看。我 ...

你自己唔鍾意睇,得丫,但你唔好代表我

樓主都未出聲,你作為 " 客人 ",竟然趕人走?你連樓主都無尊重過

侯爵府

bufferzone 發表於 17-9-10 23:01
學生會兩封公開信內,已經用「學生」二字稱呼張貼者

鬼拍後尾枕

子爵府

fwp 發表於 17-9-12 10:04
Shouldn't it be better if the university clarifies in that case?! Now, actually, all HKEdU students ...

Yes, the Principal should clarify and tell the truth. Maybe he now thinks this should be resolved within the school community instead of making it big (however he had already made it big by doing a show on the TV on the very first day..)

Sweetheartb

侯爵府

一句到尾,今日的"學店",客人大晒!(校長校監只是店小二,哀求學生不要搞事,悲哀)

錯?最重要聲大,惡人先告狀。

正如在校學生,錯?叫爸媽先出律師信警告老師收聲。否則採取法律行動。

無道德的社會。真的很可怕!

侯爵府

991129 發表於 17-9-12 09:32
我個人會睇態度啦, 如果真係能行出嚟承認過錯, 我覺得可以不用開除學藉; 但如果...., 咁就唔洗再留情面啦!: ...

即係好似之前嗰對行山男女, 差d搞出人命, 但事後有真心知錯認錯, 大家都有原諒佢地啦~ 但現在的學生, 不單一句道歉都冇, 仲惡人先告狀, 仲要警告校長唔可以追究處罰, 咩世界?

991129    發表於 17-9-12 15:01

男爵府

道德淪亡

子爵府

唉!教大校長好似跪低咗!

男爵府

vanvan1 發表於 17-9-12 15:25
唉!教大校長好似跪低咗!

有新進展?

禁止訪問

子爵府

牛子 發表於 17-9-12 16:24
我諗上面個會員意思係張校長話, 就算查完CCTV發現嗰兩個人係教大學生, 都唔會公開佢地姓名 ...
唔會公開佢地姓名 =/= 跪低; 学校有责任保护学生

補充內容 (17-9-12 16:32):
当然同时有责任教育学生
心盲最可怕。

侯爵府

回覆樓主:

教大學生會仲惡到要校長若查出邊個做, 要交俾學生會作內

補充內容 (17-9-12 16:54):
要交俾學生會作內部處分喎~ 對住呢班黃屍, 真係無言....

首頁

尾頁

跳至