懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個星期12週,身體虛,時不時頭暈,感冒尾聲,就快好,請問大家可以食D乜補下
燉瘦肉水得唔得?大家會點燉?

大宅

lintoann 發表於 17-9-11 11:28
呢個星期12週,身體虛,時不時頭暈,感冒尾聲,就快好,請問大家可以食D乜補下
燉瘦肉水得唔得?大家會點燉 ...

我啊媽有整比我飲,佢買D瘦肉返來自己用刀整碎,加D生粉再加D鹽,擺係飯碗裝一碗水,再係飯煲等飯就快熟之前返入去!唔知咁有無效,但我自己幾鍾意飲
回覆 lintoann 的帖子

Hello lintoann !! 感冒後補充水分好重要,加上病完身體機能未完全恢復,建議以清淡易消化和高營養湯水,例如: 燉瘦肉水、魚湯等,都有好多媽媽鐘意。而豐富蛋白質,好似係牛奶、蒸水蛋,對病後康復都好重要。媽媽亦可以多食含豐富維他命C嘅食材,如橙、西柚、奇異果、番茄、綠葉蔬菜等等增強抵抗力。仲要休息多D、飲返多D暖湯/水,祝您早日康復!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-9-11 17:05
回覆 lintoann 的帖子

Hello lintoann !! 感冒後補充水分好重要,加上病完身體機能未完全恢復,建議以清 ...

Thank u so much

大宅

aitangtang 發表於 17-9-11 15:42
我啊媽有整比我飲,佢買D瘦肉返來自己用刀整碎,加D生粉再加D鹽,擺係飯碗裝一碗水,再係飯煲等飯就快熟之 ...

lintoann 發表於 17-9-11 17:52

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至