自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

你地仔女有冇好似我女咁? 小學睇牙保冇講有問題。到中學開始越來越嚴重,下顎突出,牙唔齊,係咪剩箍牙唔得,要做埋手術?

琥珀宮

actionball 發表於 17-9-12 18:49
你地仔女有冇好似我女咁? 小學睇牙保冇講有問題。到中學開始越來越嚴重,下顎突出,牙唔齊,係咪剩箍牙唔得 ...

一睇就見到係倒及,快d去睇啦

複式洋房

Vianness 發表於 17-9-12 00:09
醫生就無建議手術只係比三個選擇,可以只做2或3、或1+2
1.戴下顎矯正器
2.純傳統箍牙

3) 好似係今年新出技術, 效用係咪等於1)?

珍珠宮

BK Milk勳章

emily_money 發表於 17-9-12 14:33
其實我家陣已經開始緊療程,我有mark但啲時間,比你參考下,2014年排期,2015年檢查,2017見醫生,家陣上 ...

謝謝你回覆,請check pm

男爵府

ahmi 發表於 17-9-12 18:04
請問咁係咪只箍牙,不用做手術,2014年幾歲?我女13歲,本來今個暑假檢查,但我地去唔到,一改就出年年初, ...

醫生無提手術。2014年佢十歲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Vianness 發表於 17-9-11 18:27
女12歲,本來只打算箍牙,今日見完矯齒科牙醫發現有下顎後縮,已經過咗最理想矯正歲數,應該早一至兩年做矯 ...

小學冇參加牙科保健?

男爵府

mikey27 發表於 17-9-12 19:49
3) 好似係今年新出技術, 效用係咪等於1)?

效用等於一加二,但都只係盡試而已

男爵府

Fishqqma 發表於 17-9-12 21:47

小學冇參加牙科保健?

有參加啊,完全無提及過上下顎有距離,係今年年頭話我知已經出齊牙可以箍牙了

複式洋房

Vianness 發表於 17-9-12 21:53

可吾PM 矯齒醫生? Thanks!!!

男爵府

Vianness 發表於 17-9-12 21:42
醫生無提手術。2014年佢十歲

咁醫生冇話要做手術即不致太嚴重?

我個女細個睇過私家矯齒科,戴過2年牙模拉出D下顎,后尾牙醫話差唔多,可以不用戴等換齊牙再箍。本來諗住返政府箍,但原來要等好耐,有D驚下顎會縮返入去(佢仲未來經),所以想早D箍。

大宅

Vianness 發表於 17-9-11 18:02
您地有無小朋友做過呢種?

我小朋友7歲带佢去睇牙醫,系矯齒專科,我去到醫生不斷贊我叻識带仔咁細個就來,贊左3次,佢話有d醫生都會宜家做,但佢覺得可以遲多一兩年,驚到時再走位,宜家觀察住,每年番去俾佢檢查。佢都解釋好詳盡,講埋第日會點做。暑假果陣系街見過一個7歲小朋友已經做緊。

講開鼻寒,我仔由BB已經有鼻寒,所以聽你咁講真系關事。

子爵府

ahmi 發表於 17-9-12 18:04
請問咁係咪只箍牙,不用做手術,2014年幾歲?我女13歲,本來今個暑假檢查,但我地去唔到,一改就出年年初, ...

係,唔洗做手術,我廿幾歲架啦

男爵府

Vianness 發表於 17-9-12 21:53

可pm你牙醫資料嗎?

男爵府

醒目開學勳章

木土土 發表於 17-9-12 19:47
一睇就見到係倒及,快d去睇啦

JM 我想請教,我囡10歲睇政府矯齒科。上下夾合不正,話因有少少下倒及,上面牙向前傾,下面牙向後傾。政府醫生話我囡細,咩都做唔到,要等16歲大定才算,叫我現在close file. 但聽見你地講,又有D驚,到16歲時太遲,而且到時再排政府,到時唔知又排幾多年。我應否出去找私家,拿個second opinion?

琥珀宮

abcbb 發表於 17-9-13 08:09
JM 我想請教,我囡10歲睇政府矯齒科。上下夾合不正,話因有少少下倒及,上面牙向前傾,下面牙向後傾。政府 ...

我認為睇下私家就安心d。

但我覺得奇怪,就算等大d先做普通cool牙,應該12.13歲已可以了,為何要等16歲再排隊呢?!可以分別不大,但早d做,點都應該好d,尤其女仔,cool緊牙無咁靚,早d cool完無咁影響自信,而且始終有d不舒,16歲cool會影響考公開試!

複式洋房

ahmi 發表於 17-9-12 23:26
咁醫生冇話要做手術即不致太嚴重?

我個女細個睇過私家矯齒科,戴過2年牙模拉出D下顎,后尾牙醫話差唔多 ...

係咪戴顎骨矯正器拉番下顎出黎? 戴左两年係咪上下顎距離近番? 冇哨?
可否PM 牙醫名稱? Thanks!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Vianness 發表於 17-9-12 21:57
有參加啊,完全無提及過上下顎有距離,係今年年頭話我知已經出齊牙可以箍牙了
...

我當年都有類似嘅情況,其實 cool牙 已經可,手術風險比較高! 當年就係因為覺得做手術風險較高所以屋企人唔畀做, 最後就箍牙搞掂!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

木土土 發表於 17-9-11 18:31
我一向有同d家長分享,應早d帶小朋友去睇矯齒專科,好多人仍然覺得要等換晒恆齒11.12歲。
我囡七歲就睇
...
你唔講,我真係唔知有呢樣嘢, 而家發覺原來我本身都有問題,上下顎係合唔埋

伯爵府

木土土 發表於 17-9-11 18:31
我一向有同d家長分享,應早d帶小朋友去睇矯齒專科,好多人仍然覺得要等換晒恆齒11.12歲。
我囡七歲就睇
...

系~有時家長们總是將cool牙和矯牙恶炒埋一碟。

男爵府

醒目開學勳章

回覆 木土土 的帖子

我覺得醫生hea 我地. 因她一開始就認為阿囡不用箍牙, 連assessment 就不想做! 她一時講囡細, 咩都無唔到. 甘我話等一兩年, 大定D 再 review, 她又話囡巳出齊大人牙, 不需要等一兩年到時才做決定 (close file!!).
最後, 她話只幫阿囡箍齊前面四隻牙, 其他不做, 要年半. 她不斷話等阿囡16歲, 大定咗, 才再 review, 不用箍兩次. 但我好驚到時又話已大定, 除了手術, 咩都做唔到

現在十五十六, 所以來問大家意見, 同有無醫生介紹

首頁
34567...17

尾頁

跳至