自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Vianness 發表於 17-9-11 18:27
女12歲,本來只打算箍牙,今日見完矯齒科牙醫發現有下顎後縮,已經過咗最理想矯正歲數,應該早一至兩年做矯 ...

可以pm醫生資料俾我嗎?謝謝

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-6-22 12:13
我仔戴左呢舊野一個月。尋日覆診醫生話佢keep得好(佢話佢好多症keep得好污糟,牙肉腫晒)
尋日落一粒粒, ...

請問可以俾戈醫生資料我嗎?

大宅

carrina 發表於 18-1-11 09:36

我仔2歲幾都已經睇兒童矯齒,啱啱2個月前做上顎矯正,個幾 ...

請問可否pm矯齒科醫生資料畀我,Thanks!

子爵府

newcomer550 發表於 18-9-10 11:22
戴顎骨矯正器好似係12,000, 遲D矯齒另計.

我都係菲臘牙科,如果顎骨矯正加矯齒好似28000

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

missparent 發表於 18-9-19 00:50

我都係菲臘牙科,如果顎骨矯正加矯齒好似28000

Thanks.
初步都差唔多, 但牙醫話要睇到時有冇加價, 同埋要睇下顎骨矯正的結果再決定.

大宅

Vianness 發表於 17-9-11 18:27
女12歲,本來只打算箍牙,今日見完矯齒科牙醫發現有下顎後縮,已經過咗最理想矯正歲數,應該早一至兩年做矯 ...

阿女剛剛12歲,也剛開始月事。見咗矯齒醫生,她建議首先做顎骨矯正Herbst,正因為遲咗去處理就快過黃金期,所以需要固定一年時間,第二年才開始cool牙,因為顎骨矯正比較痛苦,大概不適維持一個月,但現在唔做就以後冇機會了, 否則以後就好像現在咁冇乜下巴,下顎太短,又因為太遲做,沒有10歲開始做效果咁理想,只能矯正一半成果,費用全單$72000
計劃B,直接cool 牙,不會改善度數差距
我真不知怎樣處理?
求有經驗者分享

大宅

chow_mama 發表於 18-6-21 18:28
你個女下顎縮得好緊要?
我仔都係中二箍牙時
牙醫要佢先戴一年矯正器

請問矯正器的名稱是否 Herbst ? 可否除下吃東西?請問收費如何

大宅

野原美冴 發表於 17-9-11 19:29
我女去小二見牙科保健,我已經提出佢d上顎好凸,但又不是哨牙,問牙醫有冇問題,佢話只是少少,唔係問題, ...

點解10幾歲無得搞啊?我仔12歲就來13岁,又有咁嘅問題,醫生話係應該早D搞,但依家仍然來得及,如果再大個D便真係要做手術了。

大宅

野原美冴 發表於 17-9-11 20:46
應該係仔仔遲發育,所以有得搞。

我女又係中二去睇矯齒,矯齒牙醫有問我女發育情況,已經有月經幾年,高 ...

哦⋯⋯原來係咁!我都好驚錯過左黃金時間,拿拿臨要醫生寫假紙向學校請假,以最快的時間處理左先...如果唔請假,還要等多幾個月呢⋯⋯真係好後悔冇早D睇矯齒專科

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Belovedjohnjohn 發表於 18-6-25 20:20
我女上下顎少少拍唔齊, 咁係咪應該睇矯齒科?
請問睇張虹莉可以嗎?

好似好明顯咩埋左一邊,快啲睇

琥珀宮

twobirds 發表於 19-3-9 17:01

哦⋯⋯原來係咁!我都好驚錯過左黃金時間,拿拿臨要醫生寫 ...

唔係做手術,應該不用請病假wow,放學去睇都可以啦

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

原來有哩D野

大宅

2016畫展勳章

木土土 發表於 17-9-18 10:32
個個case唔同,但我覺得應該年紀越大越辛苦。

我囡當年帶全日戴removable brace,食野先除,唔覺得佢辛苦 ...

請問看哪位牙醫?Pls pm me , thanks a lot!!

大宅

木土土 發表於 19-3-9 19:49
唔係做手術,應該不用請病假wow,放學去睇都可以啦

醫生的appointments 好full啊,成本簿密密麻麻,若就亞仔放學後的時間,要等到5月中,還要等2個幾月,唔敢再等啦...亞仔下顎縮,哨牙情況好嚴重啊

別墅

carrina 發表於 18-1-11 09:36

我仔2歲幾都已經睇兒童矯齒,啱啱2個月前做上顎矯正,個幾 ...

請問你仔仔幾大開始做呀?我仔又係2歲幾,下顎縮,睇左牙醫、矯齒都話太細無嘢可以做,要等換牙先得,但我仔而家講嘢有啲字會漏風發音唔準,又咬唔到嘢食,好擔心。你睇邊個矯齒醫生,可以pm我嗎?

複式洋房

回覆樓主:

我32歲,有下巴後縮問題即假哨牙,中一時已mork左四隻牙去cool,效果只係正面望好小小,側而依然唔好睇。但十幾年前又冇人同我屋企人講可做手術。我都想去整,但唔個1呢個年齡做唔做到。打針果D效果只有暫時性。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

twobirds 發表於 19-3-9 21:35
醫生的appointments 好full啊,成本簿密密麻麻,若就亞仔放學後的時間,要等到5月中,還要等2個幾月,唔敢 ...

請1日半日都要啦,關係到牙一世的,我都岩岩同囝睇完都突登請左日假,快啲睇完起碼唔洗心掛掛

大宅

2024年龍年勳章

88881111 發表於 17-9-13 00:19

可否PM牙醫資料

別墅

pipip929 發表於 18-1-7 20:12
拉顎骨同cool牙是兩回事來。
我囡九歲及牙,上顎细同好迫
下巴長左。上下顎距離開始明顯。

請pm 牙醫资料, thx

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Vianness 發表於 18-6-22 07:10
不用脫牙,但如選擇用傳統鋼箍就要。
可否講矯齒醫生姓氏及地區?第三個選擇大概幾錢?

首頁

尾頁

跳至