論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

fishchow 發表於 17-9-12 20:37
如果你条氣唔順,叫佢囉紙筆,抄低湯料內容。
佢抄過 可能上心d

贊同 同樣的 這些問題 我經常問我個印姐 拿定筆記本卑距 做錯一次 拿筆記低 話距知下次唔可以再錯 如果一錯再錯 證明距沒心做 留低都沒用

子爵府

yutochung 發表於 17-9-13 12:39
贊同 同樣的 這些問題 我經常問我個印姐 拿定筆記本卑距 做錯一次 拿筆記低 話距知下次唔可以再錯 如果一 ...

等我今晚都叫佢抄下!

男爵府

樓主或者試下將煲湯料自己準備一次之後放一碟影底佢, 每次要煲就send果張相比佢, 等佢自己執料, 材料話佢知放邊度, 我工人都係咁, 佢地唔會記住要加咩料, 有時我得閒就執定比佢浸,

雪扒如果去街市買差唔多價錢就去街市買, 如果唔食就由佢, 食物已經提供,食同唔食佢自己決定, 唔食咪叫佢自己比錢自己食自己, 我工人又係咁, 唔知幾時開始嫌平價飽cheap, 唔食, 買貴面包就係咁食, 我之後只買普通面包, 最多係美心, 佢真係唔食, 我唔理佢, 亦唔會比錢佢買其他。

子爵府

laibebemama 發表於 17-9-13 12:54
樓主或者試下將煲湯料自己準備一次之後放一碟影底佢, 每次要煲就send果張相比佢, 等佢自己執料, 材料話佢知 ...

佢就自把自為拿八達通去買

男爵府

回覆 nanananana 的帖子

翻查八達通記錄, 如果唔係搭車咪扣返佢人工, whatsapp同佢講無allowance, 私自用買送錢/車錢買自己嘢=偷錢

買送叫佢mark低每樣買左幾錢, 如果平日有買開送, 送菜幾錢大約估到, 就算開大數都有限錢, 買凍肉就叫凍肉鋪開單, 超市買要收據

子爵府

我個賓又係駁咀怪, 話吓就黑面。琴晚我仲同佢吵大鑊。事源之前我話過佢幾次唔好工作時候玩電話同埋喺屋企唔好袋住個電話喺身, 因為佢成日要抱BB, 以防萬一驚D幅射影響到BB。未話佢之前就成日"LEI"喺房度一路俾我女喺床度玩, 佢自己就玩手機, 同埋夜晚"暗"我女瞓時都有玩電話, 俾我捉過幾次。對上嗰次幾星期前話佢我係好嚴肅咁話佢 (平時我對佢有講有笑既), 佢話佢明白, 會behave herself。佢仲話因為佢有D私事要解決, 所以要多左用電話, 我問佢咩事, 佢冇講, 我亦冇再追問因始終係佢私事。但我話總之唔可以影響到工作同咁近小朋友。跟住琴晚又俾我知道佢趁我細女瞓覺時喺我女隔離用電話, 我就好聲好氣問佢點解, 問多兩問佢就喊爆, 話我唔明白佢, 仲話佢有2個星期搵唔到佢D仔女, 佢好擔心, 所以要用電話搵佢地, 佢話自己只係"禁"左幾秒, (當然我有証人同我講係唔止幾秒啦) 同埋佢要睇住我女瞓驚我女跌落床, 而且唔係好近我個女, 我話每日幾秒可以影響好大, 跟住佢反問我:"咁而家佢(我女)有冇事吖?" 嗰吓我真係火都嚟埋。我同佢講我唔係唔俾佢用電話, 佢有事可以同我講我唔會唔體諒, 但而家個問題係佢唔應該咁近我女用電話, 而且我証人都有提醒佢唔好咁近, 要行開少少, 佢都冇理。琴晚吵完之後佢就返上自己床勁打電話俾佢D朋友講, 講到勁大聲! 今朝我叫佢做嘢佢應都冇應我 (係有做既, 所以我都忍佢!), 之後我大女問佢做咩唔開心, 佢答我女"You ask your mom!" 我嗰吓都忍左, 因為話哂今朝得佢同我細女喺屋企, 唔知佢會做D咩。已經臨近要搞續約, 之前佢話續嘅, 而家就唔知喇。我其實想續既, 因為佢真係鍚我2個小朋友同照顧得佢地好好, 雖然有時佢唔係跟我嘅方法, 但都算係咁喇。佢又唔打斧頭又暫時冇偷嘢紀錄, 係有時清潔"la西" d, 但都係小問題。但用電話呢樣嘢我真係冇辦法唔出聲, 因為真係會影響小朋友健康, 而家我都唔知點同佢相處。

唔好意思, 借位呻吓~~

子爵府

ritalwt 發表於 17-9-13 15:38
我個賓又係駁咀怪, 話吓就黑面。琴晚我仲同佢吵大鑊。事源之前我話過佢幾次唔好工作時候玩電話同埋喺屋企唔 ...

我完全明白你的心情!
自問對佢都唔差!真心換絕情
不過我已經決定絕不續約⋯⋯好多sis講得岩,駁嘴的bunbun不能留!
我頭先叫佢搭地鐵拿小小東西比我,佢先話八達通無錢!我話我之前俾100 top up,我又(emoji)️叫你出去,點會用完!佢先解釋用在那裡!我嬲到震⋯
貪心係慢慢養大的

子爵府

但係唔怕請另外一個仲差咩?

子爵府

ritalwt 發表於 17-9-13 15:48

但係唔怕請另外一個仲差咩?

請另外一個或者會好
但繼續落去一定唔好!
佢只會越嚟越hea

子爵府

咁你又講得啱, 但我嗰個湊小朋友真係唔洗我擔心, 我怕第二個冇佢咁好

子爵府

ritalwt 發表於 17-9-13 16:13

咁你又講得啱, 但我嗰個湊小朋友真係唔洗我擔心, 我怕第二個冇佢咁好 ...

我之前都係呢種心態,但自從佢駁我嘴之後,我發現「退一步激親自己」
我係出糧俾佢的!麻煩佢比翻應有的尊重俾我

大宅

我個賓又係駁咀怪, 話吓就黑面。琴晚我仲同佢吵大鑊。事源之前我話過佢幾次唔好工作時候玩電話同埋喺屋企唔 ...

有一種產品,好似一個 coin 咁大,貼在電話背後,據說 可防輻射的,可以試下~

大宅

nanananana 發表於 17-9-13 15:41
我完全明白你的心情!
自問對佢都唔差!真心換絕情
不過我已經決定絕不續約⋯⋯好多sis講得岩,駁嘴的bunb ...

Cut 佢 octopus card , 冇計

子爵府

fishchow 發表於 17-9-13 17:48
有一種產品,好似一個 coin 咁大,貼在電話背後,據說 可防輻射的,可以試下~
...

謝謝

大宅

"我其實想續既,
因為佢真係鍚我2個小朋友,同照顧得佢地好好,
雖然有時佢唔係跟我嘅方法, 但都算係咁喇。
佢又唔打斧頭
又暫時冇偷嘢紀錄"

這已經是 上品了,其他細節,再執吧。

你這個 helper, 是有主見果種;
平時 疏導下,比佢表達多d,可能有改善。

試下你一放手,大把人 Pm 你~

複式洋房

回覆樓主:

你覺得唔好就唔好續約,唔好因一時方便唔想識應另一個而繼續請佢呀!!
我就係過內人呀!我姐姐我用左4年幾啦,就係覺得做生不如做熟,佢又唔係太差,手腳都算乾淨!
自問我地一家要求唔高,食飯都同姐姐一齊,(都知離鄉別井打工慘),一年有一次假期返下鄉下,要借錢又借佢,(四年未還清過),wifi又任佢用,點知佢做野越做越衰!話完過一排又係咁,我起屋企門面野都唔做下我睇,掛住玩手機!日日就好
似做恒常工作,多都唔做!煮飯都煮左四年啦,仲可以漏呢樣果樣!
四年d中文越來越差,叫佢做野唔識聽,我哋講笑佢又識笑喎!我d小朋友大啦,我呢排真係睇唔過眼呀,我開口話唔要佢呀,佢仲想問我借錢!我當然唔再借啦!
原本都諗住好來好去,佢欠我果d當長期服務金唔要扣佢人工,點知佢而家乜都同我計到足,假期未夠5年同我講佢應該有十一日,又話入境處要我寫封, reference letter解釋,其實係佢想要!假期要錢唔要假!
真係架,無論我地幾好對佢地,到之後佢地都唔會覺得係咩,都係乜都計清!我而家仲驚緊呢個月佢唔知會做d乜!!

子爵府

Careyyeemama 發表於 17-9-14 12:45
你覺得唔好就唔好續約,唔好因一時方便唔想識應另一個而繼續請佢呀!!
我就係過內人呀!我姐姐我用左4年幾 ...

佢哋唔會感恩!我已經心淡!
今日叫佢去街市買通心菜,比曬圖片➕中文字
佢夠膽死買冬瓜!然後佢其實根本唔識煮!
點解唔買d佢識煮的青菜啊⋯⋯菜心都好啊

子爵府

回覆 fishchow 的帖子

哈哈, 都係既。琴日個AGENT同佢傾左一陣, 個AGENT話佢已經明白個問題係喺邊度, 希望佢真係明啦。同埋希望佢屋企既野快D搞掂, 咁對大家都好!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nanananana 發表於 17-9-12 13:19
故事有小小長,我唔知道個姐姐仲留唔留,C6系主張留,因為覺得重新請一個好麻煩,但我就覺得好穀氣。姐姐 ...

以後俾㷛湯食譜佢

蒸魚會即時 Stop 咗佢 , 等 Sir 入門口先蒸 。

重俾利是 , 以後出門都唔會買禮物俾佢 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nanananana 發表於 17-9-12 15:49
我C6都話我,你叫佢做嘢就得了!不需要問佢,理佢!
至於煲湯果part,我嬲係因為上星期已經煲錯咗,佢都知 ...

更係唔俾 , 佢咁對你 , 你重封利是俾佢 , 以後重難教 。

首頁

尾頁

跳至