自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我女用緊眼藥水用咗一年,都好似效果麻麻,加上暑假一得閒就睇書度數又深咗,想問問有冇例子係用用下轉OK鏡呢?

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

親子王國15週年勳章

好似好多人話眼藥水效果不太好

大宅

BBG1 發表於 17-9-13 22:58
好似好多人話眼藥水效果不太好

見有啲人真係用藥水keep得到唔深,我擔心女捽眼,所以當初冇選擇ok鏡,但衣家用咗1年眼藥水,效果未如理想。想求過內人分享,小朋友近視真係可以深得快,功課測驗睇書又多,已經冇玩電話,電腦....好擔心

公爵府

親子王國15週年勳章

emmawps 發表於 17-9-13 23:13
見有啲人真係用藥水keep得到唔深,我擔心女捽眼,所以當初冇選擇ok鏡,但衣家用咗1年眼藥水,效果未如理想 ...
我㨂了ok鏡!我的小朋友戴ok鏡近一年,效果幾好!

大宅

emmawps 發表於 17-9-13 22:52
我女用緊眼藥水用咗一年,都好似效果麻麻,加上暑假一得閒就睇書度數又深咗,想問問有冇例子係用用下轉OK鏡 ...

我個仔就係!頭大半年都無深,但之前每次check又開始深50~75度。我接受唔到佢再深落去(400度了),同埋在太陽下眼睛很辛苦,所以博一博同佢轉ok鏡。

大宅

pangthai 發表於 17-9-13 23:20
我個仔就係!頭大半年都無深,但之前每次check又開始深50~75度。我接受唔到佢再深落去(400度了),同埋在太 ...

想問問你停咗藥水先去配OK鏡定點呢?我滴藥水個度係睇視光師加醫生,視光師話停藥驚反彈。請問小朋友幾大個?我個7歲都400幾度喇....你開始用咗OK鏡幾耐呢?謝謝分享

大宅

emmawps 發表於 17-9-13 23:39
想問問你停咗藥水先去配OK鏡定點呢?我滴藥水個度係睇視光師加醫生,視光師話停藥驚反彈。請問小朋友幾大 ...

配果時,視光師話起碼停滴一星期,先再check眼,睇下眼睛是否適合戴ok鏡。佢宜家戴咗約9個月,每2個月check一次眼,so far 暫時無深。

大宅

pangthai 發表於 17-9-13 23:49
配果時,視光師話起碼停滴一星期,先再check眼,睇下眼睛是否適合戴ok鏡。佢宜家戴咗約9個月,每2個月chec ...

我仔8歲。宜家自己戴自己除,清潔暫停係我,因為我怕佢會洗爛,無得帶就煩啦!

大宅

pangthai 發表於 17-9-13 23:55
我仔8歲。宜家自己戴自己除,清潔暫停係我,因為我怕佢會洗爛,無得帶就煩啦!
...

謝謝分享,仔仔初戴時佢接受到嗎?佢平時懶唔懶訓?同埋用眼習慣好嗎?唔好意思,比較多問題,想了解多啲。我之前唔選OK鏡,係阿女好懶訓又成日捽眼,但一路深落去唔係辦法,佢好叻,可以自己戴同除!

大宅

emmawps 發表於 17-9-14 08:11
謝謝分享,仔仔初戴時佢接受到嗎?佢平時懶唔懶訓?同埋用眼習慣好嗎?唔好意思,比較多問題,想了解多啲 ...

佢初時同佢講佢都話驚唔肯㗎!但我同佢講你咁深落去,我怕你有眼疾,而且配ok鏡呢個度數已經有可能攞唔到最佳效果。其實佢去試戴時視光師都解釋得很清楚,只要隻con係fit嘅,頭一兩天有小小感覺在眼内,之後都ok啦。至於捽眼,佢都有,盡量提著佢囉!當佢發覺唔洗帶眼鏡嘅方便之處,佢自己都會盡量合作唔捽眼。同埋配鏡時,會有職員教帶除和日常處理情程嘅

複式洋房

其實眼藥水會晤會有欺騙成分呢,
之前聼過一個醫生舉例:一塊磨砂玻璃,你用水或者用好犀利的水可以晬到佢唔朦咩?

大宅

zmzzzzzz 發表於 17-9-14 09:47
其實眼藥水會晤會有欺騙成分呢,
之前聼過一個醫生舉例:一塊磨砂玻璃,你用水或者用好犀利的水可以晬到佢 ...

嗰種唔係普通眼藥水,係亞托品,真係藥唻,有研究証明可以控制近視加深,新加坡同台灣用左好耐,唔好搞錯

大宅

emmawps 發表於 17-9-13 22:52
我女用緊眼藥水用咗一年,都好似效果麻麻,加上暑假一得閒就睇書度數又深咗,想問問有冇例子係用用下轉OK鏡 ...

我個仔最初試戴ok con, 但佢真係戴唔到,勁驚放啲嘢入眼,最後唯有試藥水,希望得

大宅

pangthai 發表於 17-9-14 09:29
佢初時同佢講佢都話驚唔肯㗎!但我同佢講你咁深落去,我怕你有眼疾,而且配ok鏡呢個度數已經有可能攞唔到 ...

謝謝分享,見到小朋友近視加深真係好擔心。我次次知道深咗真係好唔開心。你可以PM我係邊間配嗎?謝謝你

大宅

muimui2 發表於 17-9-14 10:11
我個仔最初試戴ok con, 但佢真係戴唔到,勁驚放啲嘢入眼,最後唯有試藥水,希望得
...

你小朋友幾大呀?用緊0.01?用咗幾耐呢?

大宅

emmawps 發表於 17-9-14 11:16
謝謝分享,見到小朋友近視加深真係好擔心。我次次知道深咗真係好唔開心。你可以PM我係邊間配嗎?謝謝你
...

我好明白你嘅心情,真係每次check眼深咗真係好觸動到我,又比家人怪責,搞咩搞到佢越來越深。唉!你估我想㗎咩!

大宅

pangthai 發表於 17-9-14 11:33
我好明白你嘅心情,真係每次check眼深咗真係好觸動到我,又比家人怪責,搞咩搞到佢越來越深。唉!你估我想 ...

Exactly!!多謝你明白我,我真係唔明點解有人日日打機都冇近視,有人睇一陣書都深得好快,真係好沮喪,你小朋友都好,起碼用ok鏡keep 到,佢用眼習慣平時都ok嗎?

大宅

emmawps 發表於 17-9-14 11:17
你小朋友幾大呀?用緊0.01?用咗幾耐呢?

未開始呀,診所訂緊

大宅

emmawps 發表於 17-9-14 12:46
Exactly!!多謝你明白我,我真係唔明點解有人日日打機都冇近視,有人睇一陣書都深得好快,真係好沮喪,你小 ...

佢只係好鍾意睇書,已經很久無電視佢睇,電腦都只是做學校嘅網上功課咋!你可以同亞囡先check咗眼先(都有人唔適合帶㗎),再聽下視光師嘅意見先再决定啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至