自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

個女就黎5歲, 開始愈來愈難教, 性格差, 態度差, 同佢講道理下次又做返一模一樣, 愈叫唔好愈要做, 人地同佢講野冇反應但其實聽到人叫佢, 只係唔想彩你果隻, 最後打又打過鬧又鬧過, 都係咁。 有時對住佢好心淡好想放棄

大宅

我諗性格既野真係3歲前就要教好 3歲定80係真既
有錯就要阻止 如果唔係就會有第2次
但你小朋友已經5歲 係咪好細個已經唔驚你唔怕你鬧同打?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我諗係個個都唔同,我個仔係開始識講野就易教,唔識講野時有啲固執,識講野就乖哂

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

我個女就快5 歳,脾氣臭。但開始同佢講道理佢好似好d . 都係個句要氹,同有耐性

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友個個階段唔同,但千其唔好放棄,始終都係得5歲人仔!了解吓佢點會有這個行為!同老師傾吓~~
再唔係就帶佢出去做吓評估!打打鬧鬧得多都麻木喇~~~因為佢醒過你~~

加油

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主

我大囡4、5歲時突然惡教,
小時候好乖的,
嗰兩年嘔哂血又激氣
慢慢到而家7歲就好返啲,
上左小學教得聽明白事理左
加油,慢慢來

珍珠宮

畀面勳章

5/6歲應該好d吧

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

fishfish121 發表於 17-9-14 09:16
個女就黎5歲, 開始愈來愈難教, 性格差, 態度差, 同佢講道理下次又做返一模一樣, 愈叫唔好愈要做, 人地同佢 ...
冇有咁嘅可能?!
你有冇印象當你忙住做緊野嘅時候小朋友想同你講野而你冇理佢?到你想同佢講道理,想佢應下你,你又會唔明點解小朋友聽唔入耳…

珍珠宮

2歲時我以為trouble two , 過左3歲無事,
點知而家4歲仲trouble 過two.

而家聽到你們5歲,仲trouble 更.
小學6歲係米ok... ?

珍珠宮

回覆樓主:

我仔 4 歲開始聽教,可以同佢講道理。4-而家 5.5 yrs 就一期期,但整體比起 trouble two 同 terrible three 時嘅不可理喻好好多

翡翠宮

回覆樓主:

我覺得要由細嚴家管教先有用,大大下都會曳左,如果開始時太寛鬆,大左更加難搞!

大宅

回覆樓主:

我仔依架2歲,同你個女一樣,打鬧都唔驚,仲笑住對我,同佢講道理就選擇性應我,我諗住佢識講野之後應該會好啲,但睇到哩個post後都係死左條心吧啦

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

我估起碼16歲,過埋反叛期,開埋竅,到時先可以易教d

首頁

尾頁

跳至