自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

個女下個月2歲,呢個星期開始好扭計,成日喊,樣樣野都好似唔啱佢心水咁,然後就狂喊。每朝7點幾起身就係拍我門拉我起床,淨係要我抱住唔比我瞓,煮飯去廁所完全痴住我,一放低就狂喊。佢淨係夜晚瞓先肯跟工人姐姐,我乜都做唔到。究竟係咪所有bb 2歲都係咁架我真係比佢d喊聲搞到我崩潰

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

由佢喊!! 當然你會覺難受, 但無計, 要俾知喊係逹唔到佢目的!

ok_ko    發表於 17-9-14 15:58
wcpcelia    發表於 17-9-14 11:14

珍珠宮

畀面勳章

佢好似好想痴住媽咪, 唔鐘意工人咁.
工人有冇問題?

子爵府

回覆 cy101 的帖子

同意

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

terrible two, horrible three, 仲有排你捱, 自己要放開D.

大宅

回覆樓主:

trouble 2 係咁架,由佢喊,過咗呢個階段就無野,好小事

伯爵府

回覆 艾妃 的帖子

你留意下工人同她新訓時,又古怪?
希望小朋友快快無事。

大宅

回覆樓主:

你唔好諗住可以做啲咩令佢唔喊,根本係正常生理現象,成長過程,你明咗心情就會好啲

男爵府

naughty two, 捱到3歲就無事。

珍珠宮

回覆樓主

突然咁扭計是否發生左D咩嘢令佢冇安全感?多D陪佢,我三仔也差不多2歲日日我送哥哥返學都喊住追幾條街,好心痛

水晶宮

回覆樓主

我細女2-3歲時直頭似野獸,帶佢出去街吃飯,隻腳飛上枱上,在商場為了入一間店買玩具,訓係地下大喊,攪到我同老公放假唔敢帶佢出去,失禮人。

同老爺講,佢老人家話佢好似冇性咁,好失禮,叫我慢慢教,大大下會冇事。嗰時好大壓力

真係大大下似返個人,冇咁野蠻⋯⋯而家中學了,冇乜嘢,正常人一位,都算乖巧

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

艾妃 發表於 17-9-14 10:27
個女下個月2歲,呢個星期開始好扭計,成日喊,樣樣野都好似唔啱佢心水咁,然後就狂喊。每朝7點幾起身就係拍 ...

我女果時係!
Trouble 2 剛開始,真係會令人措手不及情緒崩潰!
我以前唔信有 trouble 2,上年我相信了!
我就無咩方法,一係俾佢痴住,一係尤得佢喊!我女果時試過喊到嘔!
後來每日去公園放電嘅時間加倍,同埋佢鐘意玩水,帶佢去泳池玩耐D,放晒佢D電,一返屋企就瞓!自己感覺會舒服D!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有冇返學? 我女開左學比較痴身,佢3歲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

terrible 2, horrible 3, 係咁架, 你唯一可以做, 送佢上N班, 等佢學習溝通方法.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

放鬆D啦媽咪,仲有排捱啊,個個歲數都有唔同嘅麻煩嘅

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

先顧好自己情緒,唔需要刻意諗要唔要抱。
如果你有精神,有時間,可以氹下。
如果你果刻真係唔想,就唔好理佢。
因為呢個世界係雙向,佢都要明白每個人都有選擇權利,佢可以要求,但人地唔一定會妥協。

公爵府

回覆樓主:

Trouble 2 係咁,呢啲好少事,仲有其他未出。呢個age, 言語未表達好又以為自己大個,好多情緒出現,買本書或上網找找如何處理。學習同理心,選擇權,安静角呢啲。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

2歲係最難頂既階段
塞耳仔,佢一喊你就屈服好快就出事
感激遇上你~

伯爵府

2018復活節勳章

艾妃 發表於 17-9-14 10:27
個女下個月2歲,呢個星期開始好扭計,成日喊,樣樣野都好似唔啱佢心水咁,然後就狂喊。每朝7點幾起身就係拍 ...
係咁GA, 無計
我果個以前又係咁上下歲數,好似有「分離恐懼症」咁, ALL C都行唔開

首頁

尾頁

跳至