在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一直覺得女人都要有自己的事業
可以keep住自己唔好同社會脫節 又可以儲下錢咁
結婚前同老公都有共識有小朋友 我都唔會做全職媽媽
而家小朋友日頭都係6299幫手照顧 放工先接返佢
成日都想見bb多d又怕佢大左會唔痴我
好糾結 有冇媽媽都遇到類似問題分享下?

複式洋房

我小朋友依19個月了~由放完產假後,日頭就婆婆湊,每日放工去接佢~

"可以keep住自己唔好同社會脫節, 又可以儲下錢咁成日都想見bb多d又怕佢大左會唔痴我"

我同你諗法完全一樣.....um,我唔可以唔返工的,唯有,放工同佢相處時(就算好攰),都會全心全意同佢玩,講故事,唱歌(我地唔睇電視,唔睇電話),放假,同佢沖涼,一齊做家務,午睡...........所有自己做到的,都親力親為去做

依家,我放工一返到娘家,佢一見到我就會痴住我,不停同我講野,瞓覺要拖住我先瞓......放假起身見到我又會笑

我相信,唯有做好自己,小朋友係感受到同知道的.

加油~~

公爵府

mingwaiw 發表於 17-9-14 10:46
結婚前同老公都有共識有小朋 ...

會嘅,呢個問題我都遇到,成日覺得自己唔係個好媽咪,因為冇見證佢嘅成長,但係冇計,要揾錢,經濟壓力大

伯爵府

DHA勳章

mingwaiw 發表於 17-9-14 10:46
結婚前同老公都有共識有小朋 ...

我B2歲超級痴我.(只要放工自己照顧返.多啲同佢玩.一定會痴媽媽的.放心)

大宅

回覆樓主

我返工的,鍾意返。老公想我吾做,我都堅持。

wcpcelia    發表於 17-9-16 19:01

首頁

尾頁

跳至