自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

今日同阿媽覆診, 攞份子宮超聲波報告, 佢原本有3粒纖維瘤, 收咗經, keep 住睇下有冇變, 份野淨係寫多粒, 最大個粒幾多cm 就算。 我問清楚究竟幾多粒, 其餘2粒有冇大? 有冇多。 仲比個醫生得番轉頭, 話3粒同9 粒都冇分別, 冇變就得。 唔駛知 我係消費者, 我想知囉。 結果佢睇片, 我自己用手寫番個size。

你地d 超聲波報告係咪清楚寫晒有幾多粒, 幾大?

水晶宮

Pulmma 發表於 17-9-14 12:48
今日同阿媽覆診, 攞份子宮超聲波報告, 佢原本有3粒纖維瘤, 收咗經, keep 住睇下有冇變, 份野淨係寫多 ...

我都有三粒細細既,我個醫生都係寫最大嗰粒 (其實都唔大),另外嗰兩粒細細地都無特別寫大細。我諗住無需要知甘詳細,今年1cm 出年2cm 其實無分別,都係細。你話今年1cm 出年5cm 就話大左好多啫。

水晶宮

Nbs 發表於 17-9-14 12:58
我都有三粒細細既,我個醫生都係寫最大嗰粒 (其實都唔大),另外嗰兩粒細細地都無特別寫大細。我諗住無需 ...

阿媽收咗經, 要mon住d size 同數量。

大家覺得, 報告係咪應該寫晒全部粒數同size?

作為病人, 你地想唔想知晒自己有幾多粒先

水晶宮

Pulmma 發表於 17-9-14 13:11

會唔會係多到數唔到,或者幾粒痴住度唔到 ?

我知自己有幾多粒既。可能未收經所以我又無咩所謂

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

醫生有講,不過一路照一路數同度size,再出張片,我最大同最細果粒差5cm

水晶宮

回覆樓主:

我朋友係多而細粒, 無講size, 只係話多, 都做咗手術。
但通常over 1cm都有得mark size..

水晶宮

Pulmma 發表於 17-9-14 13:11

我覺得個size唔太準, 我月頭月尾搵唔同醫生照, 最大果粒個size都唔同

水晶宮

回覆樓主:

我想知, 你地介唔介意成份報告唔話比你知實質有幾多粒?

如果report list out 晒出來, 你地收到會唔會安心d?

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有時如果多或者連埋咗一齊,真係好難數到有幾多粒,我個醫生就會用陀幾多個月嘅BB嚟話畀我知有幾大

首頁

尾頁

跳至