自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

evip 發表於 17-9-14 14:36
一對錶比較實際,不過15000唔識有乜啱

而家都未必戴錶,唔岩心水都係冇用

男爵府

野原美冴 發表於 17-9-14 14:21
現金和金器,無人會嫌棄和掉的!就算覺得老土,都可以變現金!

x2

子爵府

回覆樓主

全現金⋯ 拎金回國都麻煩又要hand carry.. 現金佢可能入銀行先走都得

男爵府

firebear 發表於 17-9-15 07:42
送金好架,你可以攝埋張單入去,話唔中意就攞去轉款啦咁~ 我收金器都個個送埋單俾我
...

你係邊間買?有單可以換款? 我年尾結婚,外國有個親戚提早送咗塊豬牌俾我,有俾埋張單俾我,由於我已經有4塊豬牌,所以想去換條花鏈,我去舖頭問過唔可以換款嘅,只可以回收番D金,如果想要其他金,都係要自己再俾錢買

大宅

唔係話黑心, 係外國離離合合多過香港好多, 我會封現金等佢地自己分配, 找數又好, 比男家父母又好, 金器通常會歸新娘

水晶宮

回覆樓主:

最實際係金器

子爵府

回覆樓主:

cash. all notes

珍珠宮

回覆樓主:

我估外國人鍾意鑽飾多D

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

鑽飾頸鏈或手鏈
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

大宅

yeeyeeyeah 發表於 17-9-16 01:28
你係邊間買?有單可以換款? 我年尾結婚,外國有個親戚提早送咗塊豬牌俾我,有俾埋張單俾我,由於我已經有 ...

我個陣都幾年前喇,當時周大福周生生六福都話某段短時間可以換款,之後就同你一樣計金價賣左再買過

男爵府

me920 發表於 17-9-14 14:16
少少金器+大封利是

同意

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

金器加人情,萬五蚊買鑽石無咩得體選擇

good_pig    發表於 17-9-17 17:28

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

現金最實際

大宅

畀面勳章

始終金器和利是最實際呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

買2條金鏈仔,其餘比現金,鏈可留個紀念,有需要時又可賣左佢,現金比佢地買自己想要的野,應該大家開心,其他野都係「自己」覺得好用,但對方未必咁諗,送晒現金又好似無咩留念。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

對錶+現金,金器+現金,鑽飾萬五買唔到太多嘢,錶同金器份量睇落大啲。

複式洋房

金器同大利是啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

大利是好d。佢地有辦法入數。再加d 小禮物。

我覺得送金送鑽石係個生活負累,當然背後係有一番心意,賣又好似浪費人地心意,唔賣又戴得一次半次...

如果係貴重飾物,仲要可能唔止得你一個送,佢唔報關既話,俾海關搜到要打稅,當然呢個係佢地責任。

唔係住華人地區的話 (我唔清楚華人地區係點),想賣又冇乜舖頭收,銀行冇保險箱即係放響自己屋企引賊入屋(朋友痛苦經驗,佢話d 賊知中國人屋企多數有金器)。戴出黎有時會跨張,因為冇人戴咁閃既真鑽..

首頁

尾頁

跳至