夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆 matthewlcc 的帖子

咪將心機放響BB身上啦,你還有個小朋友呀MA~

大宅

回覆 iamiam 的帖子

講得好岩~

大宅

回覆 fattymama 的帖子

我本來都好似你咁,細細地搞,自己親戚食下飯,著年靚衫食餐飯影下相就算,一切從簡,不過從簡已經係吵大獲,所以索性咩都唔搞,咩都唔做~
同埋身邊太多八婆,唔好計D親戚朋友,仲要計埋4大身邊D"厚多士",又唔關佢事又加把口,煩到呢~

我都結左就黎十年,到而家都完全覺得當初嘅決定係好明智~

老實講,結婚已經自己好多野煩,又擺酒又婚紗,又影相,請人地飲又煩到人地,又要比人情又要盛,仲要唔擔保到到唔好離婚~

仲要而家好多新人擺酒唔係為叫人黎高興,而係為收人情,人情少又唱人,而D客人又有幾多係真心黎鄧你高興喎~

搞結婚總之就只有一個字"煩"~

大宅

回覆 hampig 的帖子

無錯~

大宅

回覆 GOGOASIA 的帖子

唔係無通知佢地呀,我地之後有響過年派利是架,呢個動作已經等於通知曬啦~

家家有本難念的經,可能你家庭一直好幸福,我4大長老係異於常人架,有好多野無得傾架,最叻就係威脅,好難用三言兩語解釋曬所有野比你知~

你知唔知我妹結婚已經要搞到拎曬菜刀威脅跳曬樓咁喇,最後大家曬馬黎係傾到有個共識呀,但係大家都唔開心LAW,到我話要搞結婚,我阿媽第一句已經係問我C6,你諗住用幾多錢娶我個女,C6講野唔岩佢心意,佢兜口兜而同我C6講話一開始就唔鍾意你,咁我可以做D咩? 呢D局點拆呀~

先頭都係諗住等4大長老開心下先搞,點知未搞齋傾已經要開拖咁,咁算把拉,搞咁多野仲衰,唔想煩~

反正我一直都係覺得結婚兩個人嘅事,唔搞仲好~
就得4大長老黎,自己又日日以淚洗而,我唔會委屈自己,最緊要係自己開心~

大宅

回覆 Whitechocolate 的帖子

多謝你呀,你講得無錯呀,我係好獨立,好鍾意自由~"咩都要經長老插手,因佢地越插手,破壞力反而越強。" 絕對同意你呀~

仲要長老身邊都有好多"厚多士"響度~ 果D真係殺傷力驚人呀~ 2大女長老仲要成日人地咩人地物咁~ HELP~

加上我4大長老係異於常人架,有好多野無得傾架,最叻就係威脅,我妹結婚已經要搞到拎曬菜刀威脅跳曬樓咁喇,最後大家曬馬黎係傾到有個共識呀,但係大家都唔開心LAW,到我話要搞結婚,我阿媽第一句已經係問我C6,你諗住用幾多錢娶我個女,C6講野唔岩佢心意,佢兜口兜而同我C6講話一開始就唔鍾意你,咁我可以做D咩? 呢D局點拆呀~

先頭都係諗住等4大長老開心下先搞,點知未搞齋傾已經要開拖咁,咁算把拉,搞咁多野仲衰,唔想煩~

就得4大長老黎,自己又日日以淚洗而,我唔會委屈自己,最緊要係自己開心~

琥珀宮

你太勁啦

我係註冊ONLY,雙方父母食個飯,結婚朋友同事無人知,係HR有個7+1爆咗出嚟搞到有少部份人知咗(因為要交文件俾HR更改資料,但估唔到HR竟然將人哋私隱爆出嚟),就係咁

大宅

carebeauty 發表於 17-9-15 13:00

唔係無通知佢地呀,我地之後有響過年派利是架,呢個動作已經等於通知曬啦~

嘩,阿妹搞到咁佢咪好唔開心?
其實都唔明啲父母點解會咁,搞到咁疆為咩?
到最後如果佢地結唔成婚佢地係咪會開心?

你講得好岩家家有本難念的經,我有朋友都係咁,佢本身怕煩,諗住去外國註冊結婚,但佢父母好錫佢,佢地想去觀禮佢都唔想。我覺得咁唔係咁好。連父母想去觀下禮都要求佢咁,不過你媽媽咁搞真係自己攞黎。

大宅

回覆 tansyneko 的帖子

唔係勁,係隨自己心意做jer~

我本來都諗住係雙方父母親幾圍食個飯,不過件事一發不可收拾先下決心咩都唔搞~

你個HR真係好無品喎,人地私人野拎黎8,有無搞錯呀,好衰呀~

伯爵府

carebeauty 發表於 17-9-15 13:07

多謝你呀,你講得無錯呀,我係好獨立,好鍾意自由~"咩都要經長老插手,因佢地 ...
你好鬼似排第二或人馬座既性格,好正 好型!!!!好多時後生所謂既反叛,都係老既唔化,迫出來。
如你一開始,都夠薑反傳統,佢地唔會蝦得咁盡。

我地結婚時咩都跟足咁濟,除擇曰。因我好就得朋友,注冊等想多點朋友來,就要就下人地。但婚後就勁獨立,啱就聽,唔啱咪駛皆意我會騷佢地。

大宅

係勁唔開心LAW,日日為呢年事以淚洗面呀,禮金已經比左6位數字,仲要收返擺酒女家D人情,本來阿妹都諗住請幾圍朋友,搞到為慳錢擺少幾圍一個朋友都無請到呀,全部差唔多都係女家圍,仲要叫d 八婆上台唱歌,勁樣衰tim呀,大佬,人地結婚唔係卡拉ok聯歡呀,話佢仲話人地鄧你高興幫你唱歌慶祝,講到人地唱歌要收錢,而家唔收錢已經係大恩大德咁,好比面你佢呀咁,最後全部野都control唔到,由d長老自己發揮,無眼睇~ 簡直污點呀,勁慶幸我無搞任何野~

"到最後如果佢地結唔成婚佢地係咪會開心?" 係架喎,佢地講到出口,寧願你唔嫁,成世響屋企架~

之前明明講左比左6位數字禮金就人情比返阿妹補貼酒席,點知後可能唔知聽D八婆話,"人地嫁女女家人情比返阿媽架",又反口要收埋女家人情,唉....咁又洗濕左個頭,又點收科~ 一個字"煩"~

其實好難MATCH到長老D思想,所以寧願就我自己,跟自己心意行,唔係錢又洗左仲要嬲,自己開心好過,人地點我CONTROL唔到,連自己都委屈真係無人生樂趣~

大宅

"好多時後生所謂既反叛,都係老既唔化,迫出來。
如你一開始,都夠薑反傳統,佢地唔會蝦得咁盡。"

完全正確~ 好感動呀~~~~~

你好明白我呀,完全係咁,因為阿妹心軟,比佢地食住,要被迫就範,但我真係一D都唔會妥協~

你勁呀,就到4大長老,我地D長老最搞笑係佢就佢D朋友LAW~ 我唔明點解結婚要就佢D朋友響外國返黎飲~ 好CRAZY~

但我婚前婚後就勁獨立,啱就聽,都咪駛皆意我會騷佢地,寧願反面煩少樣~

大宅

GOGOASIA 發表於 17-9-15 10:24
多口一句,我覺得你咩都唔搞絕對無問題,但其實搞完應該要正式通知聲家人,唔洗食飯唔洗擺酒,只係用口講一 ...

絕對同意, 最低限度都要通知父母,基本既尊重黎。其實真係唔明,結婚係開心事,點解要咁秘密唔比人知?

伯爵府

carebeauty 發表於 17-9-15 15:41

"好多時後生所謂既反叛,都係老既唔化,迫出來。
我就快做左你肚內條蟲,所以好明你囉難得你老公,都讚成唔聽,長老既謬論先最正!!
因好多男既,勁裙腳仔。見到你地你個咁夾,都勁開心。
其實,同你講野,我都好開心,好鍾意有性格,有膽量既人,唔好每人都一樣,倒模咁。

起初,我以為自已睇緊古裝片,你地經歷勁似武俠小說

大宅

回覆 gt421 的帖子

你可能無睇我回覆,唔係因為神秘唔比人知,係為世所迫~

家家有本難念的經,可能你家庭一直好幸福,我4大長老係異於常人架,有好多野無得傾架,最叻就係威脅,好難用三言兩語解釋曬所有野比你知~

你知唔知我妹結婚已經要搞到拎曬菜刀威脅跳曬樓咁喇,最後大家曬馬黎係傾到有個共識呀,但係大家都唔開心LAW,到我話要搞結婚,我阿媽第一句已經係問我C6,你諗住用幾多錢娶我個女,C6講野唔岩佢心意,佢兜口兜而同我C6講話一開始就唔鍾意你,咁我可以做D咩? 呢D局點拆呀~

大宅

matthewlcc 發表於 17-9-15 02:27
有同感⋯⋯我都是物都無⋯連結婚簽紙都無!幾年後仲同他生咗個BB(emoji)!現在我感到好不滿囉! ...

其他物質, 表面野, 冇唔最要, 但唔可以唔簽結婚證書, 連仔生埋, 都未簽! 好過份囉 !

大宅

"同你講野,我都好開心,好鍾意有性格,有膽量既人,唔好每人都一樣,倒模咁。"
多謝你呀~ 我都好開心,終於有人明白我,D人成日唔明就話我不孝,大佬,你又唔係經歷緊我嘅野,有時好多野唔係表面睇咁架,家家有本難唸的經,三言兩語點解釋曬所有前因後果比你地聽呀,對住眼中只有$$,講歪理當正道理嘅4大長老,你又唔係我點會知我有咩壓力,我只不過行條自己揀開心嘅路黎行~

現實世界唔係全部都好似童話故事黎架,邊個唔知城堡裡面王子公主好幸福? 人地關左門又知人地無家暴咩,結婚又一定幸福快樂咩,係都唔會有離婚啦,父母都唔係一定對自己仔女好,個世界咁美好就唔會日日咁多新聞啦~ 唉....

我C6係個優柔寡斷嘅人,鍾意逃避嘅人,有咩都要睇定D,等得佢睇得黎我已經做左啦,唔鬼理佢~

所以而家話我自私呀,不孝呀,咩都好,我認架,咁又點,唔通我要取悅全世界但日日唔開心以淚洗面? 我自己開心係最緊要~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

carebeauty 發表於 17-9-14 15:45
想當年,仲未有"裸婚"呢個詞語出現,我已經做得完全好徹底~

無求婚,無介指,無買樓,無擇日,無比禮金, ...

嘩 ! 甘而家双方家人知唔知你地結咗婚呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

carebeauty 發表於 17-9-15 01:41
回覆 flori 的帖子

一黎認真覺得結婚係兩個人嘅事,有放聲氣同父母傾過小小酒席問題都傾到嗌曬大交,仲搞 ...

認同樓主話 : 費事婚後欠身債 , 好過而家的人擺酒時 , 話人俾人情少唔夠埋酒席錢 , 要求人俾幾錢人情但又無問過人願唔願意出席 。

珍珠宮

matthewlcc 發表於 17-9-15 02:27
有同感⋯⋯我都是物都無⋯連結婚簽紙都無!幾年後仲同他生咗個BB(emoji)!現在我感到好不滿囉! ...

咁你唔同 , 未簽紙即係未結婚 , 係同居 。

樓主佢哋係簽咗紙 , 結咗婚呀 。

首頁
12345...7

尾頁

跳至