嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

上個月28號岩岩打完1歲針, 唔知關唔關事

定呢D係屬於濕疹

唔該哂

回覆 R10@RM 的帖子

Hello R10@RM ,BB幾時開始有紅疹? 有冇痕癢? 身體其他位置有嗎? 有冇唔舒服徵狀呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

Hi,
係呢幾日開始嚴重左
痕就應該有d, 因為沖涼個陣bb成日都想"r"

BB星期一開始有d咳同鼻水

但暫時睇落冇乜異樣,肯玩肯飲奶
R10@RM 發表於 17-9-14 17:00
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

Hi,

比較常見 BB紅疹係因為接觸到致敏原,例如: 新嘅衣料、食物、昆蟲、化學物(洗衣/沖涼液)、塵蟎、花粉等,找出致敏源盡量避開一般會慢慢改善。如果紅疹已經持續左一段時間,依幾日嚴重左,建議睇睇醫生了解會唔會有機會係濕疹。媽媽選擇棉質嘅衣服俾BB清潔屋企時用吸塵機/濕布抹塵,減低塵粒飄揚,減少對BB 皮膚嘅刺激。保濕亦好重要,避免沖涼沖太耐令皮膚乾(維持10 分鐘內),沖完涼10 分鐘內趁皮膚有水份,立即同佢搽返無香料嘅潤膚膏或者薄薄橄欖油、椰子油等都可以,每隔2-3 小時補搽一次,都可以令BB 舒服D !

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至