自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

https://s.yimg.com/ny/api/res/1. ... 01_a_20170914_L.jpg
救援人員於洞口(箭嘴示)抬出三人的屍體,放入棺木。

【晴報專訊】意大利那不勒斯附近的睡火山發生恐怖慘劇,一名11歲男童墮入岩漿池,父母試圖拯救時,三人一同遇難,四人家庭只遺下目擊事件經過的7歲幼子。

事發在當地星期二,現場是位於那不勒斯近郊波佐利的睡火山索爾法塔拉火山,火山形成於約4,000年之前,最近一次噴發是在1198年,現仍不時噴發有毒的硫磺蒸氣,屬當地著名旅遊景點。

該四人家庭在學校假期完結前到火山遊覽,期間11歲長子洛倫佐跨過圍欄,滑入被列入禁區的三米深岩漿池,焦急的45歲父親卡雷爾和42歲母親扎拉梅拉嘗試救他,但火山口突然崩塌,3人齊齊跌下內有灼熱泥漿、攝氏高達1000℃的火山口當場身亡,初步相信他們在洞中吸入熾熱氣體而窒息。

四人家庭遺7歲幼子

7歲幼子阿萊西奧因當時並未走近火山口,未有受傷,他事後於周圍哭着向附近遊客求救,但已經欲救無從。酒吧老闆說:「男孩當時不知道他們是生還是死,流淚大喊母親的名字。我在這兒工作40年,從來沒見過這種事。」救援人員事後取回3人遺體,並以棺木運走。飽受驚嚇的阿萊西奧交由心理專家和社工看管,再轉交祖父母照料。

Jolin_Yuen    發表於 17-9-15 12:48
wcpcelia    發表於 17-9-15 11:59
funfun759    發表於 17-9-15 09:05

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

happykk 發表於 17-9-14 16:36
https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/gBjDRLTXEThhwYURjapmMg--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjtzbT0xO3c9NjAwO2g9M ...

幼子好慘至親死哂

子爵府

究竟我是誰 發表於 17-9-14 16:38
幼子好慘至親死哂

仲要親眼睇住,個心理陰影真係一世

珍珠宮

畀面勳章

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

1000度高溫, 真係又驚又痛

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

珍珠宮

回覆樓主:

得七歲人仔,至親突然走晒點面對

男爵府

回覆樓主:

男爵府

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

好可憐......
男孩當時不知道他們是生還是死,流淚大喊母親的名字 <---只睇到文字, 都好心酸。

wcpcelia    發表於 17-9-15 11:59
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

公爵府

睇到呢段新聞好難過

男爵府

自由行? 無人監測住? 好得人驚

珍珠宮

15週年勳章

四人家庭遺7歲幼子

rip
有小朋友真係要睇實

珍珠宮

15週年勳章

orangeca 發表於 17-9-14 17:16
自由行? 無人監測住? 好得人驚

上次我去左都係napoli 附近既火山 Vesuvio,
火山口不時都有煙出, 有圍欄, 但唔見有工作人員把守的,
或者真無諗過有人會爬過圍欄
又或者呢個火山不活躍吧

男爵府

siu05 發表於 17-9-14 17:21
或者真 ...
太大意! 我去過日本的阿蘇火山, 未上山已經有指示牌提醒遊客當時火山的活躍程度, 一到紅色就要趕遊客下山, 我地上到火山口,果陣硫磺味已經好嗆喉嚨, 導遊一路叫我地小心離開遠d, 過一陣已經帶隊離開, 整個過程都比遊客有一個高度戒備的感覺, 我地真係個個都好小心拖住自己的小朋友。
日本人的紀律真係好好多。

伯爵府

回覆樓主:

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

happykk 發表於 17-9-14 16:36
https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/gBjDRLTXEThhwYURjapmMg--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjtzbT0xO3c9NjAwO2g9M ...

侯爵府

siu05 發表於 17-9-14 17:21
或者真 ...

唔駛人提都应該知道唔可以过圍欄吧?

首頁

尾頁

跳至