自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

dvbb 發表於 17-9-16 21:10
我上網看跆拳道的拉筋訓練非常痛,我見倒都打冷震,你仔仔係咪都好辛苦?

會唔會好易傷筋?定咁细個開始 ...

唔怕!我女六歲學跆拳道,期間都有出比賽,已經黑帶數年,佢都落唔到一字馬當強身健體,恆常運動,唔使搏命拉筋!

水晶宮

畀面勳章

snoopyiu 發表於 17-9-17 14:09
我想問學跆拳會唔會容易整親?

我女感統不協調,成日跌倒,我叫佢學舞蹈,我女唔中意,跟住才學跆拳道,學咗跆拳道反而平衡好咗

侯爵府

dvbb 發表於 17-9-15 15:26
hello! 咁你仔仔幾時開始學跆拳道?我覺得4歲學好似太细個

我仔五歲學啱啱開始

大宅

701003 發表於 17-9-19 13:34
唔怕!我女六歲學跆拳道,期間都有出比賽,已經黑帶數年,佢都落唔到一字馬當強身健體,恆常運動 ...

我真係以為要練到一字碼,好恐怖,原來只是拉鬆根

再想請教考帶係咪一定要一級一級上?

大宅

bigyanb 發表於 17-9-19 15:59
我仔五歲學啱啱開始

你好阿,請問你仔仔個度幾錢-堂?

水晶宮

畀面勳章

dvbb 發表於 17-9-19 18:05
我真係以為要練到一字碼,好恐怖,原來只是拉鬆根

再想請教考帶係咪一定要一級一級上?

要逐步考帶的,但可快可慢我女拖延式由六歲到十二歲才考黑帶屬於勁慢

水晶宮

quincy00 發表於 17-9-17 01:08
越大個學啲 根就越緊
我個仔5歲幾時都拉到流晒眼水
家下7歲。拉鬆左條根,做一字馬 好easy ! ...

以前聽過做得一字馬多會矮、有影響嗎

子爵府

luckybaby2011 發表於 17-9-19 19:04
以前聽過做得一字馬多會矮、有影響嗎

冇聽過喎! 我大仔係偏高!
細仔係 中間高度!

大宅

701003 發表於 17-9-19 18:26
要逐步考帶的,但可快可慢我女拖延式由六歲到十二歲才考黑帶屬於勁慢
...

慢唔緊要,最终都考到!
其實考完黑帶之後又點?
係咪又有分成人黑帶?

水晶宮

畀面勳章

dvbb 發表於 17-9-19 19:16
慢唔緊要,最终都考到!
其實考完黑帶之後又點?
係咪又有分成人黑帶?

兒童黑帶,夠年紀自動升成人黑帶,換套衣服而已黑帶都有分一段二段三四五段......但超難考的我女當恆常運動,無打算考二段了要搵啱道館及教練,有些好進取、常谷升級及比賽,有些志在推廣運動!我女的教練好自由,有學員入港隊,亦不介意我女呢種

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

ok.

大宅

701003 發表於 17-9-19 19:25
兒童黑帶,夠年紀自動升成人黑帶,換套衣服而已黑帶都有分一段二段三四五段......但超難考的:happ ...

原來係咁!
唔好意思,我好多野問,因為我好有興趣,咁幾歲變成人黑帶?
黑帶第五段後就是考試終點了?

水晶宮

畀面勳章

dvbb 發表於 17-9-19 20:17
原來係咁!
唔好意思,我好多野問,因為我好有興趣,咁幾歲變成人黑帶?
黑帶第五段後就是考試終點了?

好似15歲就可以升成人黑帶我女果個會,黑帶二段已經可以做教練!一路考落去唔容易,亦好貴除非好有天份/興趣,想係跆拳道界發展,一般人好少苦練考上去!我女考黑帶都練習得好苦,我女果個會,唔會為收考試費俾學員hea 升級!你去各區社區會堂睇下各會館上課情況,了解多過網上問人

水晶宮

畀面勳章

dvbb 發表於 17-9-15 12:26
仔仔學校$70-堂,考慮中,家長比D意見

$70一堂算正常!我女學果度,因為有團體優惠場地租金,只係$50堂

別墅

回覆樓主

我想請問一下,如果小朋友學左抬拳道,會唔會多左郁手郁腳呀?

大宅

701003 發表於 17-9-19 20:30
好似15歲就可以升成人黑帶我女果個會,黑帶二段已經可以做教練!一路考落去唔容易,亦好貴:wahaha ...

都好喎!去實地望-望,謝謝你的意見

大宅

dvbb 發表於 17-9-19 00:20
你仔仔在美國學跆拳道?
我都上網找試堂先,不想浪費金錢,應洗則洗,謝謝你的意見
...
係呀,係韓國人開,我初初比佢學係因為佢地7月o個陣有個summer promotion,USD4上4個禮拜,每個禮拜上2堂,好抵!所以我報o左呢個trial先,見阿仔好中意,最後就決定join一年。

大宅

mavisshum 發表於 17-9-19 22:28
我想請問一下,如果小朋友學左抬拳道,會唔會多左郁手郁腳呀?

我估都會,咁點算呢

大宅

蘋果mama 發表於 17-9-19 22:43
係呀,係韓國人開,我初初比佢學係因為佢地7月o個陣有個summer promotion,USD4上4個禮拜,每個禮拜上2堂, ...

USD4上8堂超抵,即係HKD幾蚊堂,點解可以同香港差咁遠

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Yikei825 發表於 17-9-18 15:57
學跆拳道係唔會整到嘅,初學小朋友係上堂前鬆下筋,跟住練習套拳,到升左幾級就可以去參加搏擊比賽,就算 ...
唔係唔會整到, 只係唔同程度既傷.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁

尾頁

跳至