自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章

同鄰居打牌講開佢個兩歲半既囡成日跟爸爸飲茶

佢就話冇問題,但我始終覺得好似唔係好健康咁

各位點睇

伯爵府

人地點我管唔到,但我自己一定唔會咁早俾小朋友飲有咖啡因既野。大肚婆都話唔好飲咁多茶同咖啡怕影響bb吸收鈣質,得個兩歲半人仔,唔通需要飲茶黎捱夜咩!仲係急速發育中唔明點解要俾茶距飲,貪有型咩。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

人哋覺得冇問題就得,但我自己個小朋友5歲架啦,我都唔會俾佢飲茶

珍珠宮

回覆樓主:

茶係有咖啡因的,怕對個未完善的大腦有影響。

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

茶有咖啡因, 我自己仔女就一定唔比, 8,9歲先間中飲0茶咋。

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔好飲咁多就OK
ToBy GiNNy VinCent

水晶宮

回覆樓主:

我自己唔會比

但係人地要x,唔通唔比佢x咩

大把父母比子女食2手煙㖭

男爵府

牛年勳章

回覆 ash_yehyeh 的帖子

呢樣野我真係諗唔明果d父母諗咩

男爵府

lamfung424 發表於 17-9-15 15:45

其實你係咪講去茶樓飲茶,我OK喎,茶樓都有啲嘢唔肥嫁嘛,例如包點咁,揀清啲嘅食物比佢食攞

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

唔好,傷胃

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

下?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

講話一齊飲茶 。。。開左壺滾水比細既飲,

大宅

回覆 lamfung424 的帖子

朋友同身邊既同學仔媽咪都會俾茶類佢d仔女飲, 我就覺得好怪, 無必要俾我就無俾過, 可樂檸檬茶佢地都照俾, 我就唔會, 最常俾係朱古力奶, 呢樣我無阻止, 仲成日飲.

珍珠宮

我個女十一歲都吾會刻意比茶佢飲,去茶記都系飲檸水,吾會叫檸茶

子爵府

回覆樓主:

討論重點係飲茶影響幼兒健康?還是去飲茶食既點心影響幼兒健康?

兩樣我都唔會,幼兒唔適合飲茶,有咖啡因仲會影響鈣貿吸收。酒樓點心高油鹽糖、又多化學添加劑調味料,大人都唔好成日食,幼兒更應少食,不過個個把尺唔同,有家長比剛一歲小朋友食蝦餃、燒賣、牛肉球.....人地比小朋友食咩飲咩係佢既事,總之唔係迫我個囡食就唔會理

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好睇家長係邊到人,若果係潮洲,真係細細個就飲,就好似韓國人,細細個食泡菜一樣
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

珍珠宮

回覆樓主:

一直以來所收到嘅資訊都係茶比咖啡含更多咖啡因,而咖啡因對身體係冇好處,所以對俾小朋友飲茶我最初係抗拒⋯⋯直到有日無意中聽到個專科醫生(兒童精神科?)訪問,佢講茶對兒童情緒控制有一定幫助(印象中好似講緊兒童活躍症問題),所以吾會再抗拒亞仔飲茶,吾好多,適量ok

珍珠宮

回覆樓主:

當然是清水最好

珍珠宮

catfitfit 發表於 17-9-15 17:13
好睇家長係邊到人,若果係潮洲,真係細細個就飲,就好似韓國人,細細個食泡菜一樣
...

我仔未夠一歲,我仔見我舅父(潮州人)沖功夫茶都想飲埋一份,我吾在場,聽聞我舅父真係俾左一杯佢飲

水晶宮

畀面勳章

我仔由細到大都唔鐘意飲茶, 去酒樓同食日本野都唔會飲茶葉茶or綠茶 .只係飲水

首頁

尾頁

跳至