在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

搵工搵左成 1 個月, 今日下午有工見啦.
是一份五天半工而已. 有些少失望 .......

大大話話出了 CV 成30封. 都無一封有回音, 人工也降低了要求, 無非是為了有得 5天工.

昨天把心一橫, 5 日半也SEND 左幾封 cv. 話咁快今早有公司來CALL , 安排下午有得見工.

乜真係 5 日工好難搵嗎 ???
出來打工 , 都未做過 5 日的工.

講真 , 見左先算啦......
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

民房

五天半工?
好多年冇做過了

子爵府

有得見好過無呀,一個月都唔你耐呀
你做邊行架

珍珠宮

做開五日, 有時又真係好難返轉頭; 不過呀q啲囉...好似今年咁, 好多紅日都係係星期六, 你返五日工作週既, 咪無著數囉!

好好過每一天......

珍珠宮

原帖由 jacquesau 於 09-2-11 12:22 發表
做開五日, 有時又真係好難返轉頭; 不過呀q啲囉...好似今年咁, 好多紅日都係係星期六, 你返五日工作週既, 咪無著數囉!

呵呵... 你真係好阿 Q 喎.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

我上年年尾揾工都係集中找5日,而且都見咗幾間,諗住今次終於可以dream come true,點知到後都得一間5.5日的公司請我 好彩的是仍有長短周(以前返開都是長短周)

伯爵府

好媽媽勳章

5DAY 既工真係難搵, 我依家都搵緊, 你地係咪睇jobsdb架.....

大宅

我好好彩, 早幾年搵工既時候都無諗住一定要5days, 但又比我撞到一間仲請我添, 做到而家, 個b又出咗世, 公司仲好近亞媽屋企, lunch都可以返去見到個仔, 呢份工, 我諗我好難會轉喇!!

複式洋房

10幾年都返5日工,之前轉工5.5day全部唔考慮。

男爵府

我之前堅持揾5日工, 結果都係搵咗半年(已無做野), 終於比我過年前揾到, 仲條件好好潻。現在已返了一個月, 終於守得雲開見月明。

你試吓經AGENT揾, 講明揾5日, 機會多D。

大宅

你地就好LAo甘易又o甘快搵到工,我仲見緊工咋,我做會計架,都做左超過10年勒,老細唔好想轉工,12月尾生完b,身形走晒樣,市道唔好,加上外形肥左,唔知難唔難見成工呢?? :-( :-(

複式洋房

唔好因為外型而令自己冇信心。生完仔係咁,會慢慢瘦返架。我2個week就搵到工,加油呀。

男爵府

原帖由 PANCO 於 09-2-11 18:58 發表
5DAY 既工真係難搵, 我依家都搵緊, 你地係咪睇jobsdb架.....

係呀. 仲有勞工處 , career , recuit , 招職 .
始終 jobdb 跟勞工處最多工.

5 天工 ..........等左好耐喇 .........

katrina
諗過 agency , 不過好多工係港島, 同埋自己做開廠的 shipping . 唔多岩....
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

民房

你就好啦,你做邊行架? 你經AGENT搵工架?

原帖由 Yan010408 於 09-2-11 22:53 發表
我之前堅持揾5日工, 結果都係搵咗半年(已無做野), 終於比我過年前揾到, 仲條件好好潻。現在已返了一個月, 終於守得雲開見月明。

你試吓經AGENT揾, 講明揾5日, 機會多D。 ...

大宅

我份工係返5.5日. 無長短週... 生完之後膽粗粗問下老闆可唔可以改返5日, 點知老闆ok, 但係就無得加人工, 不過係咁既環境, 返少日, 我都當加人工, 同埋90% 既同事都無人工加, 所以我都覺得我好好彩.
其實你都可以照見d 5.5日, 見工時先講睇下個老闆俾唔俾你5日law.

珍珠宮

原帖由 kikiboy 於 09-2-11 13:48 發表

呵呵... 你真係好阿 Q 喎.

因為我係返五天的, 所以今年特別唔happy, 因為小咗假放!
好好過每一天......

男爵府

原帖由 ElisaMa 於 09-2-12 12:19 發表
你就好啦,你做邊行架? 你經AGENT搵工架?

我做會計的, 份工係 AGENT 搵的, 朝9晚5返5日, 平均6點走人, 就算OT都有OT錢(佰幾蚊一個鐘, 5點後就有)。AGENT 仲俾我預期叫高咗2仟蚊人工, 所以真係好開心。

民房

可唔可以介紹個agent比我呀, 我個agent就麻麻, 我apply份工, 佢話唔係好好, 叫我apply另一份, 但係係細公司, 得7個人, 2個director, 3個manager, 1個oa, 1個clerk, 呢類公司好難做, 我話自己想試吓apply原本份工,佢就話唔適合, 有適合先安排, 都唔知係唔係

大宅

請問可否pm你間agent資料比我, 謝謝!

原帖由 Yan010408 於 09-2-12 21:54 發表

我做會計的, 份工係 AGENT 搵的, 朝9晚5返5日, 平均6點走人, 就算OT都有OT錢(佰幾蚊一個鐘, 5點後就有)。AGENT 仲俾我預期叫高咗2仟蚊人工, 所以真係好開心。 ...

男爵府

原帖由 dickielam 於 09-2-13 13:26 發表
請問可否pm你間agent資料比我, 謝謝!

AGENT 公司名叫"Adecco", 上網Search吓啦!
揾唔揾到好工就睇彩數, 祝大家好運!

*我不是賣廣告*

首頁

尾頁

跳至