論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的姐姐每星期一至六我都會安排一些嘢給她做,而二就換床單,三就抹窗。

她今個星期二有事拿了半天的年假,早上出咗去。咁她回到時下午(下午無拿年假)無做番換床單。到咗星期三早上十點幾十一點,我見她都無意識去做(因為平時她會八點幾就換床單去洗)我就叫她換床單。及抹窗就跟時間推後做。

到咗今日,她同我講她星期二早上拿咗年假出咗去,星期二本應要做的換床單喺唔應該在星期三做番,她說因為我已扣她的年假。

大家點睇?

大宅

你除左叫佢換床單外, 仲有無其他野要佢做番?
我自己就如果唔趕住一定要做既野就由得佢到下次先做囉。
換床單我自己都忍唔到下個禮拜先做番。
如果只係換床單一樣咁快攪掂既野都拎黎講, 佢又太計較了。

水晶宮

VivaSea 發表於 17-9-16 12:20
你除左叫佢換床單外, 仲有無其他野要佢做番?
我自己就如果唔趕住一定要做既野就由得佢到下次先做囉。
換床 ...

d嘢始终係工人做, 佢放半日, 照顧小朋友老人家d 工作呢d “唔等得”, 就僱主做; 清潔呢 d 野就等工人自己做番。

子爵府

bblover123 發表於 17-9-15 23:40
我的姐姐每星期一至六我都會安排一些嘢給她做,而二就換床單,三就抹窗。

她今個星期二有事拿了半天的年假 ...
你的安排很正常!
D 工人個腦唔知點構造!

如果佢每個星期二放假,你d 床單咪唔使換,直至永遠!

咁你可以同佢玩吓,以後平時weekday 冇得請假!

男爵府

回覆 細姐姐 的帖子

以後平時weekday 冇得請假!

這個 point 唔錯。應喺懶的問題。

wcpcelia    發表於 17-9-16 18:58

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

好奇一問,之前如果剛好星期二是法定假日時,換床單呢項工作係點處理架?

大宅

玩床單係家務之一, 工人冇得say no. 你係工作時間叫佢做就可以.

你的工人太計較了!

侯爵府

不如跟次序排, 如有6件額外要做的, 就用Day 1 to Day 6 (唔係星期一至星期六). 好次小朋友返学嘅時間表, 唔会排星期幾上乜野堂. 這便不会因假期而Miss咗要做的工作.

男爵府

回覆樓主

你工人太計較了!我就一俾routine 佢時講明如撞正假期,就押後一日做番,總之該星期內要完成我俾佢的工作,除左每日的例牌清潔

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我會同佢講, 下午返來換床單。·
如咁話放假唔係咁玩野, 咁我會 30 Sept, 出糧日唔見人, 7日後至出比佢, 因不能等到下月尾。

水晶宮

jyjy1684825 發表於 17-9-16 16:32
不如跟次序排, 如有6件額外要做的, 就用Day 1 to Day 6 (唔係星期一至星期六). 好次小朋友返学嘅時間表, 唔 ...

要出到個行 cycle 的timetable 去督住個工人做,呢個工人炒得啦。

男爵府

你問佢,佢出糧日你行開下,係咪遲個月先出糧

男爵府

回覆 birdbird 的帖子

我家只有小朋友, 但我是 stay in 的, 姐姐只喺中午送接細仔(在校巴站), 沖涼及其他課外活動,我自己做. 基本上她只是煮嘢及清潔.

男爵府

回覆 Lihoma 的帖子

會叫她星期之後一天做.

男爵府

bblover123 發表於 17-9-17 23:16
回覆 Lihoma 的帖子

會叫她星期之後一天做.

越講得多越煩,直接叫佢換就得,你唔需要講解咁多

因為好明顯你扣半日,佢同D同鄉講完,佢唔順氣

男爵府

工人咁既思維既???

不過都好, 小事一則睇真佢為人係點!

男爵府

回覆 金魚媽 的帖子

我都好咢然。我們番工,週日有天拿咗年假,我們的工作,唔喺放前完成就喺放後攪番,那有唔使做的道理。

男爵府

畀面勳章

又唔係要佢做額外不合理嘅工作,咁都要嘈?
咁下次唔會再批weekdays攞假,因為佢要指定嗰日先做!

男爵府

回覆 joanie731 的帖子

而且這些工作喺僱主安排,我可以安排邊日就邊日,所以都無理佢的要求。

男爵府

畀面勳章

bblover123 發表於 17-9-19 16:00
回覆 joanie731 的帖子

而且這些工作喺僱主安排,我可以安排邊日就邊日,所以都無理佢的要求。 ...

你個姐姐太計較喇~ 正常都知呢d係weekly做嘅家務,只係安排一日比佢易d記啫!
我都指定一日換床單,有時出左街甚至撞正法定假期,個個姐姐都係自動第二日做架。

首頁

尾頁

跳至