自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

啲人一人一架私家車就真係阻路囉

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

根本係土地不足問題,搵野賴。試下冇巴士,咁啲人個個搭的士私家車,的士同私家車載幾多人?到時咪仲衰。或者個個都改搭地鐵,迫到第十幾卡先上到地鐵?總結,早啲出門口返工,咪係度賴三賴四啦!

子爵府

Purple_0322 發表於 17-9-16 15:12
根本係土地不足問題,搵野賴。試下冇巴士,咁啲人個個搭的士私家車,的士同私家車載幾多人?到時咪仲衰。或 ...

地小人多,巴士多,貨車、私家車仲多,由其星期六下午既旺角,太子,銅鑼灣, 天后……塞車塞到暈
莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

禁止訪問

回覆樓主

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

香港地停車位嚴重不足,一架巴士載客量頂到十幾部小巴(已經唔講私家車),點解啲人思維咁妙話要減少巴士?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

咪就係私家車先係塞車嘅元兇!我地呢o的小市民有得揀都搭巴士返工返學啦,又平啲又有得坐唔洗迫餐死

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

冢者FF 發表於 17-9-16 11:34
點解d人可以打橫嚟講,點睇都係私家車問題啦,竟然調轉賴公共交通工具

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/2 ...

男爵府

我成日紅隧過九龍, 下繁巴士線真係好塞, 我覺得因為紅磡站太多人上落, 而個站又負荷唔到, 加上一駛離個站就有支燈, 好易頂死哂後面 d 車

我覺得個站要比多一條線佢, 個廣告牌移出一條線應該唔難, 又對其他車又冇影響, 同埋支燈變成讓線, 隧道出黎既優先, 以上應該唔難做

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主

如果繁忙時間紅隧可以做到巴士分流,應該可以改善塞車

禁止訪問

回覆樓主

大宅

回覆樓主

我都想投訴啲粵港牌私家車搞到塞車。條路有多佢哋啲車

男爵府

回覆樓主

我屋企人有揸車、自己亦有搭交通工具,講句公道說話,首先,香港今時今日啲巴士路線好多覆/不必要,因為地鐵已經多咗好多個站直達好多唔同地方,所以路線重組一定會有助改善路面交通情況第二,巴士班次唔定時間,我有一段時間要轉過海巴返工,朝朝見啲巴士一係要等兩三個字、一係就三架一齊嚟,要消化晒巴士站長長嘅人龍,你話架巴士埋站係咪要埋好耐?咁咪頂住後面啲車囉第三,而家巴士司機年輕化,駕駛態度好有問題,經常排排下左線埋站,又 cut 出中線,前少少又 cut 返埋左線上落客,咁咪搞到交通擠塞囉香港地少人多係事實,公共交通工具係必須,但如果冇完善嘅系統,其實反而令交通擠塞

首頁

尾頁

跳至