興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

baby668 發表於 17-9-18 18:04
市面上除咗剩番lg v20,, k10可換電之外, 好似所有手機已經唔可以換電

所以仍然用緊三叔碌4,轉機15,16中

子爵府

baby668 發表於 17-9-16 16:50

LG算吧啦, LG這間廠在2014年製造了一部G Pro2,話俾全世界 ...

買佢都因為咁,Lg唯一優點係真双咭同換電,可惜

子爵府

SSKwny 發表於 17-9-17 00:39
同你一樣,諗緊買那部,而我一向是碌粉,今次考慮iphone 系因為頂唔順三叔機舊電2,3年就死,避迫要換機, ...

內置電都係可以換,就算咩機,電用耐都係短命

子爵府

SSKwny 發表於 17-9-17 22:11
甘iphone 8 / note 8 如兩年後舊電有問題,可否換電?

可,

子爵府

shirleyc 發表於 17-9-18 11:16
我想等粉紅色出

其實手機套紅橙黃綠青藍紫,什麼顏色也有, 所以我對機身顏色不太著重

男爵府

baby668 發表於 17-9-19 11:35
其實手機套紅橙黃綠青藍紫,什麼顏色也有, 所以我對機身顏色不太著重
...

你又啱喎

子爵府

SSKwny 發表於 17-9-18 19:42
所以仍然用緊三叔碌4,轉機15,16中

講真要看過人使用習慣, 如果仍然是用港版note 3 16gb,就不用考慮可以換機了, 但如果使用note 4 32gb版,又不追求高效能的話,其實我建議不用換機, 因為Note4是最後一部Note系列可換電的手機, 如果手機操作正常根本不用考慮了

子爵府

ci8 發表於 17-9-19 08:23
買佢都因為咁,Lg唯一優點係真双咭同換電,可惜

所以LG擺到明是自掘墳墓, 而且最大件事他所有系列的手機都是用ips屏幕,只係lcd屏幕, 但現在的手機因為太薄,lcd屏幕已不能再使用了,現在才開始led屏幕, 大家都知道三星的屏幕是會燒印的,這是所有led屏幕的特性, 所以我也擔心 未來LG推出的所有手機,LED屏幕會重滔三星覆轍 ,會有大量用家投訴mon質量問題, 所以點解作為LG fans,我也不得不放棄這個品牌

子爵府

ci8 發表於 17-9-19 08:25
內置電都係可以換,就算咩機,電用耐都係短命

弊作弊在內置電池可以返原廠換, 以三星s6為例,返原廠換電池需要800元, 就算出邊手機店换非原裝(有可能爆炸)的電池也需要300至500, 如果可以換電的手機,基本上買個原裝電池才一百元左右, 所以現在的手機廠,根本就是逼人要換新手機,因為換原裝電池太不化算了

子爵府

ci8 發表於 17-9-19 08:27
可,

今日中午去大型電器店測試咗Nokia 8。

操作體驗四個字形容:垃圾級別

完全好難理解用835頂級cpu,用google原生介面,手機入面未裝任何apps,但係操作上你竟然有lag機感覺, 蔡司雙鏡頭效果竟然同山寨機差唔多不特止,屏幕顏色又唔靚。

如果唔知仲以為係用最低級嘅cpu, 同場即時再試Note 8, 簡直係一個天一個地, 有極度強烈的反差, 好難相信兩部機都是用同一粒835 cpu

跟住再去試華碩zenfone 4, 上次我喺衛訊試玩相機玩左一陣佢會hang機, 今次喺百老匯試相機,玩玩下拍片會彈apps,似乎Asus Zenfone 4軟件穩定性好差

三部機都係用目前頂級835 CPU,但操作體驗各走極端,不過Asus Zenfone 4和Nokia 8都只係賣大約$3700,而Note8用同一粒CPU賣$8500, 大家諗下合唔合理

大宅

baby668 發表於 17-9-19 11:35
...

我用透明case多

男爵府

baby668 發表於 17-9-19 11:37
講真要看過人使用習慣, 如果仍然是用港版note 3 16gb,就不用考慮可以換機了, 但如果使用note 4 32gb版 ...

我用緊 Note 3,16gb 差唔多4年, 諗住換 Note 8。不過機價真係貴,考慮中

子爵府

shirleyc 發表於 17-9-19 11:37
你又啱喎

就好似iphone一樣,雖然部部機一樣,但係只要加咗個好有特色嘅套,就已經成個感覺唔同曬

子爵府

shizuka124 發表於 17-9-19 17:20
我用透明case多

透明case保護太差,一跌落地好容易電話都會花埋, 我老婆就係唔信我講用透明套,結果一跌落地邊位唔單止花咗,即頭崩咗一角,心痛到佢以後用皮套包實

男爵府

baby668 發表於 17-9-20 10:16
透明case保護太差,一跌落地好容易電話都會花埋, 我老婆就係唔信我講用透明套,結果一跌落地邊位唔單止花 ...

有冇皮套好介紹for note 8,我己中毒

子爵府

lovely327 發表於 17-9-19 19:30
我用緊 Note 3,16gb 差唔多4年, 諗住換 Note 8。不過機價真係貴,考慮中
...

Note 3 2013年9月出, 唔知道你係咪頭一批買家, 如果係應該啱啱滿四年, 新款note8絕對係一個好機, 不過強烈建議等到出現跌價後才可購入, 真心覺得超過五千蚊也不太值得買入

男爵府

baby668 發表於 17-9-20 11:28
Note 3 2013年9月出, 唔知道你係咪頭一批買家, 如果係應該啱啱滿四年, 新款note8絕對係一個好機, 不過 ...

中x動减1000元,抵嗎?

男爵府

baby668 發表於 17-9-20 11:28
Note 3 2013年9月出, 唔知道你係咪頭一批買家, 如果係應該啱啱滿四年, 新款note8絕對係一個好機, 不過 ...

對呀!我部 Note 3 是2013年10月出的。多謝你意見

子爵府

shirleyc 發表於 17-9-20 11:01
有冇皮套好介紹for note 8,我己中毒

既然都未正式推出,市面上都未有皮套賣啦, 我自己嘅話,買手機套會自己上華強北或者喺淘寶買, 好似我幫老婆買部iphone 7 plus喺香港買皮套,最便宜也要50蚊一個,我喺深圳華強北買15蚊一個任揀, 香港玻璃貼最便宜超30元,華強北透明玻璃貼三蚊任揀, 有卡通圖案嘅玻璃貼都係十蚊一塊, 所以每次我買新機我都會上去掃貨, 第一可以自己揀啱款先買,第二我香港買一兩個皮套,已經夠我深圳來回車費,所以我通常會買十個八個套和五六張玻璃貼

大宅

回覆樓主:

我又係note 3,用左好耐啦!一直等待出新note換機,但note 8太貴,唔等都等左咁耐,再等一下,等note 8 跌價就出。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

首頁
12345...6

尾頁

跳至