自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

他已14歲,唐貓,一路都係餵食乾糧,問題不大,唔算好胃口,所以偏瘦,過去一年,嘔的次數多咗,有時唔係好食嘢添,朋友提議,貓的年紀大了,不如試吓餵濕糧,果然食得好開心,但係就變得好大食,一包濕糧分早晚食,in between 比少少老貓的乾糧,都好快食晒,好似好肚餓,食極都唔飽咁,剛才餵咗半包濕糧,一個小時後又問我攞嘢食,我真係覺得佢有啲問題,但係食咗濕糧之後就無再嘔,大小便都正常, 需唔需要同佢睇下醫生呢?

男爵府

回覆樓主:

會唔會係本身乾糧唔太適合佢,佢食完唔適服嘔,所以唔想食

子爵府

Yee_ng 發表於 17-9-17 19:20
會唔會係本身乾糧唔太適合佢,佢食完唔適服嘔,所以唔想食

或者係啦,而家轉左濕糧,又變得好大食,有啲奇怪

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主

你自己好過醫生喇。
隻貓以前肚餓有咩食咩。嘔吐但肚餓無得其他選擇。
現在食得痾得瞓得,腸道健康番,主人歡喜也來不及,駛乜睇醫生。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

子爵府

sfll 發表於 17-9-17 19:27
你自己好過醫生喇。
隻貓以前肚餓有咩食咩。嘔吐但肚餓無得其他選擇。
現在食得痾得瞓得,腸道健康番,主人 ...

或者個反差實在太大,所以有啲擔心

伯爵府

回覆樓主:

半包咁少梗快肚餓

大宅

回覆樓主:

我隻貓都係間唔中嘔乾糧呀,有時一定要食完隔5分鐘就嘔,係咪同你隻貓一樣呀?

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章

horsepant 發表於 17-9-17 19:16
他已14歲,唐貓,一路都係餵食乾糧,問題不大,唔算好胃口,所以偏瘦,過去一年,嘔的次數多咗,有時唔係好 ...

大小便正常無嘔就唔駛擔心,可能濕糧好好味,食得開心,自然食量大增。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

14歲的老貓, 食得行得是好好福氣。

可能你隻貓貓從未食過濕糧, 所以覺得好新鮮好好味, 先不斷叫你添食, 開頭可以餵密D比佢食, 睇下過一兩個星期會唔會食慣左無咁渴求

我隻都係老貓, 19歲, 每日平均食1-1.5個罐罐濕糧, 再加無限供應乾糧。
佢每日食得飲得痾得走得瞓得, 我就好開心, 證明佢好健康, 食幾多都無問題

子爵府

campbell 發表於 17-9-17 19:34
我隻貓都係間唔中嘔乾糧呀,有時一定要食完隔5分鐘就嘔,係咪同你隻貓一樣呀?
...

有時都會,佢多數半夜食乾糧,我起身就見到嘔吐物

子爵府

phoenixM 發表於 17-9-17 19:40
14歲的老貓, 食得行得是好好福氣。

可能你隻貓貓從未食過濕糧, 所以覺得好新鮮好好味, 先不斷叫你添食, 開 ...

真係好食得,咁我都唔使擔心咁多

子爵府

c9c99 發表於 17-9-17 19:36
大小便正常無嘔就唔駛擔心,可能濕糧好好味,食得開心,自然食量大增。
...

我都係咁諗過,過去咁多年都冇食過,或者對佢嚟講真係好新鮮好好味

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

他已14歲,唐貓,一路都係餵食乾糧,問題不大,唔算好胃口,所以偏瘦,過去一年,嘔的次數多咗,有時唔係好 ...

食得半包當然快餓啦,我朝早乾糧,夜晚一個罐罐,宵夜再放乾糧架

子爵府

豌豆花 發表於 17-9-17 19:35
地獄廚神媽媽唔肯認自己地獄

我唔應為食得多就係好,佢過去食乾糧,都係大小便正常,touch wood 冇乜病痛

子爵府

angelacch 發表於 17-9-17 19:44
食得半包當然快餓啦,我朝早乾糧,夜晚一個罐罐,宵夜再放乾糧架

Thanks for the info

子爵府

ㄧ包ㄧ日其實好少,我隻14歲老貓ㄧ日ㄧ包再加乾糧,有小食

子爵府

~緣~ 發表於 17-9-17 19:45
ㄧ包ㄧ日其實好少,我隻14歲老貓ㄧ日ㄧ包再加乾糧,有小食

我以為一日一包好正常,我而家會在加啲老貓嘅乾糧俾佢食

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

可能本身隻乾糧佢唔啱口味, 你話佢偏瘦可能不嬲都唔多夠...
餵口好係好事, 只要唔過肥就比佢食啦

男爵府

我隻「入屋老街貓」八歲左右,每日四罐,再加「長命乾糧」(街貓比純種貓個年歲少好多)

之前睇醫生時,醫生話佢肯食就俾佢食,唔嘔就得,濕糧好好,多水份,醫生話「呢一刻好似好貴,用多你好多錢,但是老左唔使啦因為腎病去睇醫生,腎病藥費好貴架!」我都知.....打水500一包打到幾日架咋~

首頁

尾頁

跳至