懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我奶奶話餵人奶的產婦,在坐月時不可以食薑醋,請問係咪真架?

另外,我知道薑醋要放在陰涼的地方,但我呢邊到時預產期係夏天,擔心會變壞。成煲放入雪櫃又放唔落,請問可以點樣保存?唔該曬大家!

大宅

回覆樓主:

唔落肉同蛋,放喺陽光照唔倒嘅位置保存就可以。落左肉同蛋,就一定要放雪櫃。我識好多人奶媽媽,過左傷口修復期,就可以食薑醋,無話唔食得播,餵人奶係最好唔好食雞酒啫。

大宅

szeue 發表於 17-9-19 07:47
唔落肉同蛋,放喺陽光照唔倒嘅位置保存就可以。落左肉同蛋,就一定要放雪櫃。我識好多人奶媽媽,過左傷口修 ...

多謝你回覆呀!我就係覺得奇怪,薑醋乜唔係用嚟俾產婦補身架咩,聽到佢話唔食得真係有D懷疑。

複式洋房

eggplantbitter 發表於 17-9-19 06:13
我奶奶話餵人奶的產婦,在坐月時不可以食薑醋,請問係咪真架?

另外,我知道薑醋要放在陰涼的地方,但我呢 ...

薑醋好燥熱,你多食又餵人奶既話個BB會爆粒粒,所以奶奶冇講錯,餵人奶係唔食薑醋

大宅

回覆樓主

唔係喎,惡露未清唔好食薑醋呀

洋房

回覆樓主

唔好食住,惡露黎完先好食,因為我試過出好多血入左醫院住左兩日,檢查左4次都話冇野,醫生問我係咪食左薑酒個d叫我唔好食,醫生話好多人都係生完就食搞到入去住左幾日。住醫院唔係問題,檢查次次都好痛好慘好想即刻番屋企!

大宅

多謝大家回覆呀我到時等惡露清曬,或者先試食少少。

大宅

hoiyinchy 發表於 17-9-21 03:57
唔好食住,惡露黎完先好食,因為我試過出好多血入左醫院住左兩日,檢查左4次都話冇野,醫生問我係咪食左薑 ...

原來會咁大件事!多謝你分享,祝你身體健健康康!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

人人反應唔同. 我食左冇事. 我響醫院食炒薑飯, 都有姑娘話有人食左大出血. 咁我阿媽炒到俾我, 我咪照食, 好彩冇乜事.

複式洋房

惡露黎乾淨就可以開始食,唔知身體就一隻蛋先,飲少少醋。
因為媽媽食野會過落人奶,但薑醋唔會有問題,而且仲對產婦好好,所以食多點。
相反雞酒就要唔好落酒煮,可以落少少客家黃酒,無就唔好落,因為酒精會過人奶,bb會中酒精毒,影響腦部發育。
另外bb初生起粒粒係正常,胎毒黎,如果濕疹b媽媽唔可以大補,但正常就無問題。

大宅

bosch 發表於 17-9-21 21:22
人人反應唔同. 我食左冇事. 我響醫院食炒薑飯, 都有姑娘話有人食左大出血. 咁我阿媽炒到俾我, 我咪照食, ...

大宅

ecinue 發表於 17-9-22 02:11
惡露黎乾淨就可以開始食,唔知身體就一隻蛋先,飲少少醋。
因為媽媽食野會過落人奶,但薑醋唔會有問題,而 ...

多謝你分享,好詳細,明白了

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

重點係唔好食咁多豬皮,會勁塞奶。
盡量餵完先食,留意bb易唔易過敏,
我生2個女餵人奶都有食
想認識多啲屯門友

大宅

小平媽媽 發表於 17-10-11 02:06
重點係唔好食咁多豬皮,會勁塞奶。
盡量餵完先食,留意bb易唔易過敏,
我生2個女餵人奶都有食

多謝提醒

複式洋房

回覆樓主

想請教一下,哪裡有現成薑醋賣(1人份量),價錢及味道又如何?有買開的jm 嗎,thx!

大宅

gutsguts 發表於 17-11-14 19:59
想請教一下,哪裡有現成薑醋賣(1人份量),價錢及味道又如何?有買開的jm 嗎,thx!
...
鴻福堂買薑醋卷 可換一包大(約兩至三人份量) 或 兩包細(約一人份量)
見佢做特價 十張以上有七折
好似$ 4X / 張

我早前買左
親友試過唔錯,,

或者可買包試下

大宅

gutsguts 發表於 17-11-14 19:59
...

八珍都有2人份量賣

民房

回覆樓主

惡露清晒先可以食薑醋,夏天每日番煲煲醋,預備多一個細煲,裝起啲醋落細煲度煮蛋同豬腳。
惡露未清唔好食補品或大補藥材,食錯食材可能會令到惡露增加或者突然停晒惡露,塞住喺身體裡面。

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主

第一,你奶奶啱。

第二,我女啲薑醋,食左3年都無放過雪櫃,無霉無人食過唔舒服。
I am Agent P

大宅

hedhed 發表於 17-11-18 23:25
第一,你奶奶啱。

第二,我女啲薑醋,食左3年都無放過雪櫃,無霉無人食過唔舒服。

首頁

尾頁

跳至