懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

emimi 發表於 17-9-20 09:10
我3胎都咁岩冬天出世,一定係要著幾層,和尚袍我又覺得做底衫幾好,只係綁幾條帶都好簡單,不過一定要短身 ...

初生嬰兒著褲?(emoji)

大宅

haha748494 發表於 17-9-20 22:57
你講呢3樣真系講到我痛處,我備左好多短袖衫。

我都有好多,自己買加朋友送,個個認為夏天買短袖,初生嬰兒比較怕冷需要保溫,更何況室內冷氣房,所以短袖只能夠當底衫著。

公爵府

reallife 發表於 17-9-21 03:28
初生嬰兒著褲?(emoji)

呢個就係問題
我唔會幫初生著褲,但著夾衣時又明顯長和尚袍太長,阻住夾衣下身扣鈕,即係長和尚袍其實係for下身好open只著尿片?
可能夏天ok,不過我幾個都要冬天出世,冇可能咁著

珍珠宮

回覆樓主

我反而過頭笠最方便,最無用係和尚袍

大宅

emimi 發表於 17-9-21 08:45
呢個就係問題
我唔會幫初生著褲,但著夾衣時又明顯長和尚袍太長,阻住夾衣下身扣鈕,即係長和尚袍其實係fo ...

其實係咪應該長和尚袍同夾衣唔係同時著嘅呢?
我打算底衫同夾衣係出街先著(底衫可以係短和尚袍或者過頭笠)⋯長和尚袍就係家居服,喺屋企著底衫加長和尚袍加被仔,方便換片

公爵府

Mandc 發表於 17-9-21 12:45
其實係咪應該長和尚袍同夾衣唔係同時著嘅呢?
我打算底衫同夾衣係出街先著(底衫可以係短和尚袍或者過頭笠 ...

應該係夏天就適合,我第一胎唔識,跟書買左幾件,但我大仔出世出院得6,7度,咁凍唔著褲我大人都頂唔順,所以長和尚袍冇著過。第二胎又係冬天出世,全日著夾衣,三個仔女嘅生日係哂一個月之內,所以第三胎都係夾衣

大宅

emimi 發表於 17-9-21 08:45
呢個就係問題
我唔會幫初生著褲,但著夾衣時又明顯長和尚袍太長,阻住夾衣下身扣鈕,即係長和尚袍其實係fo ...

係呀下身只著尿片,長和尚袍會冚埋雙腳,外面仲會用包被包實BB夏天OK.,
夾衣都有買,不過我BB係仔成日換片撞正痾尿有機會射到衣物,平時屎尿漏到衣物都係,所以係家居一般同佢著和尚袍就算了,方便一日換幾次,反正外面都要著包被,裡面幾靚都睇唔到。靚夾衣間中著下,可以影下相,見下朋友仔或出街咁。

公爵府

reallife 發表於 17-9-21 16:58
係呀下身只著尿片,長和尚袍會冚埋雙腳,外面仲會用包被包實BB夏天OK.,
夾衣都有買,不過我BB係仔成日換片 ...

所以我話夏天就好,冬天我覺得唔ok,太凍下身都要遮一遮,正如我著褲都暖過著裙,我媽成日講“上面吹鬆糕,下面賣涼粉”

男爵府

凍奶茶少奶 發表於 17-9-19 16:12
笠頭衫?
你意思係咪夾衣?由腳仔着上架喎

笠頭衫真係好難著,太細唔敢著,到兩三個月時又肥得濟,腳仔著上去,每次都去到肚腩仔卡住

複式洋房

thanks for the advice everyone :)
I'm starting to buy clothes for my daughter who is coming in November.
I guess I will just buy長身和尚袍 +夾衣

首頁

尾頁

跳至