論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

清潔尚可,但煮飯毫不主動又唔問問題,話識煮飯,但完全無sense ,去街市買爛野回來。

我是否「奶」野

伯爵府

回覆樓主:

應是淨做家務不用煮食工人

公爵府

sasatt 發表於 17-9-19 18:20
應是淨做家務不用煮食工人

佢根本唔想煮咁樣,屋企不是好多家務,見工時已講明要煮飯。

wcpcelia    發表於 17-9-20 10:16

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

OKC 發表於 17-9-19 18:24
佢根本唔想煮咁樣,屋企不是好多家務,見工時已講明要煮飯。

我以前都試過請完约工人,四年兩個僱主,佢話僱主比較食得清淡,叫佢煑蕃茄炒蛋,佢話識,出到黎有驚喜,好似飲左红酒嘅嘔吐物咁,於是星期六放假,一餐煑四個餸,每星期如是,後來佢連燒肉、pizza、金沙骨,鹽焗鷄、蛋糕都識整,但真係要教

wcpcelia    發表於 17-9-20 10:19

象牙宮

OKC 發表於 17-9-19 18:16
清潔尚可,但煮飯毫不主動又唔問問題,話識煮飯,但完全無sense ,去街市買爛野回來。
我是否「奶」野

工人天性懶, 不做最好。个个想"月月出糧不用做"。
遇上 雇主不敢叫, 不要她做最佳。

有一些是有叫有做, 不叫不做。 还有有叫做一半, 或不做,....
一年, 2年, 4年, 5年, ..... 又如何。

你的工人, 自己指揮, 發令, 觀察 呀。自己一D都不能懶。
新來都要時間來培訓。培訓都未必點, 何訪不培訓呢, 更差。

除非你可當自己白痴。做也好, 她不做也可以。那用錢請工人為咩?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

似乎特登, 買D爛野回來, 街市D好爛的菜, 掉在籮度等人執的, 佢要咗D買送錢執D垃圾比你食。

做咗4年, 變精, 唔怪得人地唔要。

男爵府

回覆樓主

,有些工人,主要湊bb/小孩,由老人家煮食,有些只煮比自己食,僱主在外食完才返家,所以見工人要問淸楚工作性質,依家唯有當佢唔識,由頭教過,在港工作四年,有心做好快上手

公爵府

333s 發表於 17-9-19 19:23
工人天性懶, 不做最好。个个想"月月出糧不用做"。
遇上 雇主不敢叫, 不要她做最佳。

我依家成日啄住佢,因為佢已試我底線。

除了買爛野,佢仲俾唔到收條for 佢lunch ($10), 我同佢講所有買餸都要俾receipts, 佢駁我話前僱主十元以下不用receipts, 我話非常少咁樣做,但你要跟我的house rules

333s    發表於 17-9-21 09:53

禁止訪問

大宅

海外都唔一定好…我而家屋企果姐姐夠話第一次黎香港,點知黎到就話好多親戚朋友係香港,做左4個月,已經有幾次叫我炒佢,每次都係俾我發現佢做衰左野。

象牙宮

OKC 發表於 17-9-20 07:44
我依家成日啄住佢,因為佢已試我底線。
除了買爛野,佢仲俾唔到收條for 佢lunch ($10), 我同佢講所有買餸 ...

在街市印尼商店, 外傭"是非" 雇主。
有些是大贊大自己本事, 雇主百分百信任佢, 無佢雇主生存不了。大駡雇主。
有些就專說雇主的不是。
全是雇主的错, 自己永遠是對的。

有時我反問佢, 做了多少年, 原來做了2-3約, 問佢不滿雇主為何还續?。口牙牙。
有時就扭正, 代人購物, 提供單據 = 正常行為。 雇主不需工人提供單, 極少數。 須要工人提供, 也非雇主错

我 不提供 錢代 lunch & 零食 & 飲品。
家中柜內, 粉, 面, 米, 飯... 菜, 蛋, 煮, 炒。 餓不死。自己煮。
我是一个不服務工人的雇主。她要告我也不易的。沒咩可告。

HK 打工仔 生涯十多年。 公司 中, 港, 台, 外國公司各不同。無提供 交通, 食餐, 零食, 飲料。
國內有分公司, 提供 住暫 & 基本餐食。 飽肚架, 但未必合個人口味姐。** 想食好D, 出外自費食。咩都有。

公司會計是, 任何 claim 數, 要有 receipt, 冇單上司簽批。唔同我也去告雇主?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

咁似我個新菲剛一個月, 見工前話無朋友係香港, 第二日又問邊度有shopping mall 和有無電話津貼??? 有次放假竟然話去灣仔教堂,我住新界的, 咁長途去灣仔真勁。
另外, 最近仲居然問我舊印香港有無男朋友?? 新菲話佢想香港搵男朋友,究竟佢係咪痂架 ???

男爵府

佢哋有啲好窮,冇錢食飯,未必一開始識煮,俾啲時間鼓勵佢學,俾佢煮佢識整嘅餸食住先得唔得?

子爵府

回覆 OKC 的帖子

你似奶野多, 我之前抄左個就來4年的抄時佢話已經搵左工, 希望果個唔係你

男爵府

你問佢係咪認錯人,提佢唔記得想claim錢要攞單便寫低,咁掛住舊僱主搵返舊僱主,影每樣佢過失你自保

公爵府

回覆樓主

唔出奇,工人越做得耐越hea, 係前一家hea慣左唔叫唔做, 去到你家自然同樣習慣。

子爵府

rilakkuma17 發表於 17-9-20 22:14
海外都唔一定好…我而家屋企果姐姐夠話第一次黎香港,點知黎到就話好多親戚朋友係香港,做左4個月,已經有 ...
我上一個海外印,佢初到,我問佢有冇relatives, neighbours 在香港打工,佢話冇
又係一話佢做嘢做錯,唔乾淨,就話我唔like 佢,叫我送佢返agency, 俾佢salary 同ticket , 我話我好like 你 呀!唔會呀!我想你係度做十年呀!

之後,就話佢家姐(姑奶)乜乜乜!

原來有人教路!

洋房

我個外傭前後響香港做左12年,話自己識煮餸,咪一樣將豆腐花當豆腐煮,煎魚永遠唔可以切開一刀先,菜又炒到黃晒

首頁

尾頁

跳至