0-6個月

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

我岩岩威爾斯生完細仔,D嬸嬸好好呀,知我選擇餵奶粉,好主動幫我餵頭2餐,反而係D姑娘就會比說話你聽囉,問我做咩唔試下餵人奶呀?唔比最好既野BB呀咁,但我果晚聽到隔離2個BB喊到拆天,反而我個仔飲完奶就訓,又有便便,我相信冇邊個媽媽唔想比最好既野比BB囉,我餵奶粉都一樣咁錫我d仔女

複式洋房

回覆樓主

我都覺得係醫院最慘,開完刀第一晚係幫你湊bb, 但自己個傷口仲痛,根本訓唔到!第二日見你無乜事落到床就推返bb 比你湊。不停餵奶,埋身換片,呀b 唔飽成日喊,根本完全無休息,個人都虛脫。唔夠訓,點會上到奶。返左屋企幾日都餵唔飽呀b, 自己一樣無得休息。又擔心佢黃疸越來越高,唯有補奶粉。又泵又補,但都有壓力。攪到情緒好差,又成日喊。

複式洋房

daisukida 發表於 17-9-29 18:18
屋企人對人奶一知半解
仲要望實我餵
好冇私隱

係呀!餵人奶啲便便咪好稀
佢地又以為佢肚疴
叫我唔好餵,奶粉人奶兩溝會唔會影響bb
無屋企人支持更加好難堅持

禁止訪問

大宅

燉蛋媽媽 發表於 17-9-29 21:24
我都認同。係醫院反而係最辛苦最大壓力,啲姑娘每兩三個鐘問你喂成點。我見隔離床啲媽媽未上奶個bb喊到拆 ...

啲姑娘真係好似著左魔咁架,佢地仲話奶粉有菌架,不斷叫你埋身手揸,問佢補粉慘過乞米。

複式洋房

回覆樓主:

我都係全奶粉,而家b女一週大。我都覺得喂人奶好大壓力,自己又無精神。再想遲d又要返工,到時都要用奶粉架啦,倒不如一開始就全奶粉

複式洋房

cmckj 發表於 17-9-27 08:49
我開頭餵左幾日人奶 都覺好大壓力轉左全奶粉了,現在飲緊能恩,請問你們開奶時d水溫係點控制?全熱水放涼 ...

我開3安奶,用剛煲滾的熱水的話,只用1安熱水,再加凍滾水

複式洋房

hswhsw 發表於 17-9-26 16:25
我同你一樣呀
又係日日喊... 攪攪下真係會變抑鬱
我bb 17 日大

BB 今日 24日大, 每日食7餐,每次食100ml 左右

你地半夜要起身餵幾多次夜奶?

洋房

wingchiu999 發表於 17-10-2 21:10
BB 今日 24日大, 每日食7餐,每次食100ml 左右

你地半夜要起身餵幾多次夜奶?

同我b差不多,我b 26日大,都係每次100ml,夜晚要起身餵2次奶

大宅

cmckj 發表於 17-9-27 08:49
我開頭餵左幾日人奶 都覺好大壓力轉左全奶粉了,現在飲緊能恩,請問你們開奶時d水溫係點控制?全熱水放涼 ...

開奶粉根據世衛建議係要用70度水架

別墅

回覆樓主

我都係全奶粉,個女13日大,最初試過埋身加奶粉,最後啜到損晒,用泵30分鐘得10ml, 最後放棄,最多俾說話我聽既係自己夠阿妹,佢係全人奶媽,成日同我個女講你阿媽好自私bb好可憐無人奶飲⋯個個開頭都會啜損架啦,咁都頂唔順⋯blah blah blah!!!
佢又唔諗下自己開頭為左餵人奶,2個鐘要餵一次,最後攪到自己產後抑鬱
我個女飲緊babynes, 3.5-4hours餵一次,每次90ml, 沖奶餵奶加掃風每次都係15分鐘內,阿囡好乖,媽媽時間好好洗!
最憎聽到就係餵奶粉就唔係好媽媽,人奶係萬能呢啲說話

大宅

Cathy2017 發表於 17-10-3 12:47
我都係全奶粉,個女13日大,最初試過埋身加奶粉,最後啜到損晒,用泵30分鐘得10ml, 最後放棄,最多俾說話我 ...

十五分鐘搞掂超羨慕呀
我個女好難掃風
佢三個鐘一餐
又食得慢
食到一半會同佢掃風再食埋另一半
但掃風用左好多時間
有時掃半個鐘都唔得就打直抱多三四個字先放落床
之後好快已到下一餐

複式洋房

qqicq 發表於 17-10-2 18:41
我都係全奶粉,而家b女一週大。我都覺得喂人奶好大壓力,自己又無精神。再想遲d又要返工,到時都要用奶粉架 ...

係囉,我都覺得醫院D護士有D走火入魔,反而我去見家庭醫生佢叫我唔好俾咁大壓力自己,餵唔到人奶咪餵奶粉囉

複式洋房

hswhsw 發表於 17-9-30 12:47
我都覺得係醫院最慘,開完刀第一晚係幫你湊bb, 但自己個傷口仲痛,根本訓唔到!第二日見你無乜事落到床就推 ...

我係順產,但根本BB 頭一兩日出生,就係成日訓覺,醫院的姑娘,半夜都兩個鐘頭入來一次,叫你餵人奶,生完個人都虛脫,仲要甘,五夠休息,上五到奶,無奶搞到BB 食五到,有黃疸,連續三日係手背都要抽血驗,做阿媽真係心痛死,又五可以出院,住左醫院5日,晚晚都訓五到,又大壓力,真係差d 抑鬱

最後果兩日,終於“乞求”到姑娘俾奶粉,BB 食多左,黃疸低返,先可以出院

大宅

回覆樓主

係醫院果陣未上奶
姑娘成日走黎問痈冇埋身
BB係有吮但都冇野落過肚
成日話bb身體有儲備
BB喊到拆天
幾經辛苦求到佢地補奶
BB食完即係瞓着

大宅

leobabyissmart 發表於 17-10-2 15:11
啲姑娘真係好似著左魔咁架,佢地仲話奶粉有菌架,不斷叫你埋身手揸,問佢補粉慘過乞米。
...

我都認同,喺醫院果幾日,係最痛苦最折磨。護士好似機械人咁,公式化地叫你餵人奶,不停幫你谷奶。阿 b 黃疸一日比一日高,每日都拮阿 b 一針抽血,報告出來又話黃疸高,又不停叫你餵人奶啦餵密 d 餵多 d。
一到夜晚,bb 喊,又無援助又係要自己搞掂,跟住又係果幾句話要埋身,安撫。

複式洋房

Cathy2017 發表於 17-10-3 12:47
我都係全奶粉,個女13日大,最初試過埋身加奶粉,最後啜到損晒,用泵30分鐘得10ml, 最後放棄,最多俾說話我 ...

咪係囉!而家餵奶粉好似會比人歧視咁!
通常同事朋友第一句都係餵奶粉定人奶...
聽到你話餵奶粉,就話做咩唔餵人奶!
其實又出現另一種壓力...
同埋內疚感...
真係好矛盾
我都餵左全奶粉2星期
不過到而家依然有內疚感...
好似比唔到最好嘅野佢咁...
你地有無呢種感覺?

複式洋房

daisukida 發表於 17-10-4 08:01
係醫院果陣未上奶
姑娘成日走黎問痈冇埋身
BB係有吮但都冇野落過肚

邊間醫院呀?

複式洋房

yimlala 發表於 17-10-4 10:53
我都認同,喺醫院果幾日,係最痛苦最折磨。護士好似機械人咁,公式化地叫你餵人奶,不停幫你谷奶。阿 b 黃 ...

我個fd 仲慘.. 佢黃疸低出左院
但之後去健康院又過唔到關,姑娘叫佢送返入醫院
頭一星兩星期不斷出出入入醫師健康院
都無時間好好坐月

別墅

hswhsw 發表於 17-10-4 11:52
咪係囉!而家餵奶粉好似會比人歧視咁!
通常同事朋友第一句都係餵奶粉定人奶...
聽到你話餵奶粉,就話做咩 ...

我覺得唔係餵人奶先係好媽媽囉!
好多人覺得你開刀生同埋餵奶粉都唔係好媽媽,都9588既,身體我自己既,攪到自己咁大壓力對個bb都唔會好囉!有咩好內疚? 我個代都係飲奶粉大架啦⋯
好彩我係私家醫院生,護士完全唔會俾壓力餵人奶,鍾意補粉就補粉,太攰仲可以幫你餵埋奶,一啲壓力都無

首頁
12345...9

尾頁

跳至