自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

投哂降軟硬兼施,羊奶片,iPad ,電視,好返即刻食雪糕,又打又鬧,最後絕招我都喊埋一份(之前比佢激到我喊過兩次,所以佢好驚我喊)就係唔肯食,各位媽媽有冇其他方法?

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我仔都唔肯食,一個字,迫。夾硬餵。唔駛打唔駛鬧唔駛氹,無用的。

男爵府

回覆樓主

我會由好味開始食,難食既留到最好
難食既會比d餅仔佢送口

子爵府

zola 發表於 17-9-21 23:27
我仔都唔肯食,一個字,迫。夾硬餵。唔駛打唔駛鬧唔駛氹,無用的。

迫過,爸爸捉住手腳,我用針筒餵,但佢即刻吐返出來

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

艾菲BB 發表於 17-9-21 23:24
投哂降軟硬兼施,羊奶片,iPad ,電視,好返即刻食雪糕,又打又鬧,最後絕招我都喊埋一 ...

塞佢食
不過我女2歳已食用中藥

大宅

投哂降軟硬兼施,羊奶片,iPad ,電視,好返即刻食雪糕,又打又鬧,最後絕招我都喊埋一 ...

我以前係倒入啲奶到比阿囝飲

珍珠宮

回覆樓主:

灌。
別無他法,我仔一模一樣。 未試過的人,根本唔明個小朋友可以難搞到咩地步。

有種針筒,個唧咀可配奶咀(奶樽果種), 塞實個口來唧,就吐不了多少。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

eeyoreb 發表於 17-9-21 23:29
我會由好味開始食,難食既留到最好
難食既會比d餅仔佢送口

其實隻隻藥水已經唔難飲,有款仲有士多啤梨味,但佢一見藥樽已經發晒癲咁

伯爵府

2018復活節勳章

ㄧ定係夾手夾腳灌啦.

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

艾菲BB 發表於 17-9-21 23:29
迫過,爸爸捉住手腳,我用針筒餵,但佢即刻吐返出來
吱脷側,吐唔到的。

大宅

回覆樓主:

唉,我女細時都係咁,最後都係捉住佢嚟灌

複式洋房

罰企,企到主動要食,中途唔會氹,唔會同佢有任何眼神接觸
食完會有獎勵

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

I held him down and pressed on his nose. He had no choice but to open his mouth to breathe, then C6 used the syringe. I held him tight until he swallowed the medicine. He could not throw up if he could not breath with his nose. After that, give him something sweet to eat.

大宅

回覆樓主

灌,續少續少用針筒灌,佢bu出黎就等佢bu完即灌,都吞到大部分

氹係無用架,我仔兩歲兩個月一見針筒藥水又係發哂癲

子爵府

咖啡戀人 發表於 17-9-21 23:30
我以前係倒入啲奶到比阿囝飲

我頭先最尾一款藥就溝埋奶比佢飲,佢飲咗幾啖有少少懷疑但都肯飲
但問題係我有三款藥,都唔知點溝好

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆樓主

唯有灌
C6捉實,你快手吱入口(要入些少,令他不能吐)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

病緊仲俾阿媽打, 好慘...

我係灌仔女食藥. 退燒止痛就用塞藥, 唔用口服藥.

子爵府

貓頭雀 發表於 17-9-21 23:31
灌。
別無他法,我仔一模一樣。 未試過的人,根本唔明個小朋友可以難搞到咩地步。

頭先餵佢飲兩款,已經一家大細全身藥水,成地污糟曬
聽日去藥房問下你講個款針筒先,thanks

子爵府

zola 發表於 17-9-21 23:33
吱脷側,吐唔到的。

我已經吱側邊啦,唯有聽日再試再側D啦,thanks

大宅

回覆樓主:

我完全明白,但真係無辦法
醫生教溝蜜糖水都唔work,
touch wood老公話下次試下將要食既分量整冰粒
共勉之,真係講得出既方法都試曬,我哋成家好怕佢病,餵藥餵到大家一齊喊

首頁
12345...7

尾頁

跳至