跳至

首頁

尾頁

大宅

除左爸爸, 媽媽, 奶奶, 街街, 13個月應該有mud野既說話能力? 阿b都仲係講bb話.

別墅

無話應該唔應該囉...小朋友...啲人話女仔講嘢叻啲...我個囝識講apple..fish..thank you
不過唔係成日講
睇心情

大宅

原帖由 kingkingxoxo 於 09-2-12 16:12 發表
無話應該唔應該囉...小朋友...啲人話女仔講嘢叻啲...我個囝識講apple..fish..thank you
不過唔係成日講
睇心情

你個仔已經識一齊講兩個唔同既音, 我阿b仲係單音, 我想知一般進度標準.

禁止訪問

大宅

大孖: apple, car, book, ball, $%^&*(
細孖: book, ca(r)$%&*()

以我之見, 應該會講單音及喋字為主.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

現階段只講mama, baba, nana, 已經好叻!

我孖b咁肯講嘢,相信係有一位不停講嘢的99. haha...

禁止訪問

洋房

你哋個個都咁叻呀, 我仔仔都未識得叫爸,媽, 等等架, 浄係啊啊, oh,oh, papa, erer 咋, 好驚仔仔會好遲先至講野呀,

不過有時同佢講野果陣時, 佢好似同你駁嘴咁喎,姿勢都做埋, 係度好"佬氣"shouting & 谷到塊臉紅哂, 好搞笑,

你哋有冇同樣情況???

禁止訪問

大宅

原帖由 jdhwangmom 於 09-2-13 15:20 發表
現階段只講mama, baba, nana, 已經好叻!

我孖b咁肯講嘢,相信係有一位不停講嘢的99. haha...

係呀, 我聽風騷快活人講老人家湊既bb, 講野能力高因為老人家鐘意重復重復再重復咦咦哦哦, 而baby又唔識厭煩, 所以聽得多講得多. IMHO, 其實baby要多學講野首先要有人同佢溝通, 單向式既教材係比較難學習, 而語言方面我覺得同一個人說一種語言, nicam好似有點混亂, 即係如果要訓練英文, 可以父母其中一方說, 但要全英不能夾雜中英.

大宅

我bb識講
dad dad, mama, mum mum, 飽, 包, 鼻, baby ... ...

洋房

我仔仔係九個月開始講 dada, 不過唔代表係爸爸 ...
跟住約十一個月講dadi, 不過亦唔代表係dadi ...
一歲左右任何野都係 nana ...
但係問佢 where is the tree/flower/sun/butterfly/moon/star/banana/apple 全部會指對。佢好鐘意 flower, 一見flower 就 nana (個音真係flower的音,不過係'nana').
不過我地問佢 who is dadi/mami/eyes/nose..., 從來都唔指 ...
但又有一次上課時,有隻pig,我們都係順口問佢, where is the eyes,佢即用兩隻手指指住眼睛,仲要係一隻手指指一隻,問多佢兩三次都中...不過番到屋企又係唔回應...
咁我又有時覺得,佢地可能識好多野,不過唔做,唔做的原因係好老土的'因為唔感興趣' ...而唔講野的原因,亦好可能係因為咁...佢地無興趣講野,可能係因為只要佢地一指/用bb話講一講,就得到要取得的東西,我地同佢的溝通都無問題的時候,又怎有motivation去快d學講野呢? 不過我都唔知點handle,只有順其自然啦

大宅

littlemami,

你囝, 好叻!

加油!

原帖由 littlemami 於 09-2-18 16:51 發表
我仔仔係九個月開始講 dada, 不過唔代表係爸爸 ...
跟住約十一個月講dadi, 不過亦唔代表係dadi ...
一歲左右任何野都係 nana ...
但係問佢 where is the tree/flower/sun/butterfly/moon/star/banana/apple ...

大宅

我都相信.
我d哥哥住係加拿大, 佢哋12歲已經俾老da送了去外國, 英文好過中文(in terms of writing and speaking), 但佢哋都同d仔女只講中文, 所以佢哋d仔女依+都講中文講得不錯. 對住我哥哥或長輩就講中文, 其他人講英文.

原帖由 qqbabe 於 09-2-14 22:08 發表

係呀, 我聽風騷快活人講老人家湊既bb, 講野能力高因為老人家鐘意重復重復再重復咦咦哦哦, 而baby又唔識厭煩, 所以聽得多講得多. IMHO, 其實baby要多學講野首先要有人同佢溝通, 單向式既教材係比較難學習, 而語言方 ...

大宅

經濟日報 2009年2月19日 副刊

幼兒語言發展4大誤
女孩子學講說話會較男孩快?看電視可提升語言能力?不少家長對幼兒的語言發展存有疑問,更往往出現掉以輕心或過分緊張的兩極反應。言語治療師指出,只要把握幼兒的學習需要,在日常生活中善用各種趣味遊戲,已能促進幼兒的語言及理解能力發展。
協康會言語治療師阮杏賢(Emily)指出,幼兒的語言發展有一定里程,如 6 至 12 個月是牙牙學語期;歲半至兩歲能掌握各種詞彙及少量形容詞,並可跟着兒歌做動作及明白是非題如「食唔食?玩唔玩?」等;到 2 至 3 歲,是句子運用期,幼兒能夠明白大小、乾淨污糟、長短等概念詞,並懂得運用疑問句問問題,學習速度亦會大大加快。
最常見問題
她不諱言,家長對幼兒的語言發展的確存有不少誤解,而過往在她主持的講座或接觸的個案中,最常被問及的問題,包括:
誤解 1:要讓幼兒學講話,給他多看電視或 VCD 便可以了!
Emily 指出,觀看能配合孩子語言程度的節目,能提供視聽刺激,也能輔助詞彙的學習,但對幼兒來說卻缺乏互動溝通機會及社交經驗,難以提升表達及理解能力。
誤解 2:女仔學講嘢會叻過男仔?
在性別差異及語言發展中,女孩子所學習的詞彙較多,也能較早到達每一個學習里程,但其優勢並沒有想像中明顯,故家長如發現男孩子有語言發展遲緩的迹象,切勿延誤尋找專業治療師的意見。
誤解 3:我個仔講嘢唔清楚,係唔係「黐脷筋」?
「黐脷筋」是指舌頭伸長時無法超過嘴唇,或是舌頭伸出時成 W 形,情況嚴重的是需要接受手術治療。而小朋友一般出現的是發音錯誤問題,以構音障礙為主,透過言語治療能改善舌頭的活動能力及發音。
誤解 4:仔仔歲半仲未識講嘢,係咪有問題?
除了考慮口語表達能力外,家長需要留意幼兒的溝通意識、手勢表示及語言理解力等表現。Emily 稱,「孩子一般會在 10 至 24 個月之間掌握字彙學習能力,當中的個別差異較大。因此,家長可多留意孩子對字彙的理解能力,這亦是觀察語言發展遲緩的指標之一。」
遊戲助理解
她續稱,不少家長都關注孩子的口語表達能力,而忽略了溝通能力其實與語言理解能力是相輔相成的。要提升幼兒的理解能力,家長平日可與孩子進行一些遊戲活動,當中可分作聽覺信息、語法理解及篇章理解 3 方面。
在進行聽覺信息遊戲前,家長可先預備相關物件,然後向幼兒作一些只有「些微差距」的指示,如「攞水」、「攞鎚」;「俾爸爸」、「俾媽媽」等,亦可調換角色,鼓勵由孩子發出指令。「家長亦可說出多個口頭指令,着幼兒按次序做動作,如『拍手,跟住合埋眼,最後坐低。』藉此訓練孩子的聽覺記憶;而針對年紀較大的孩子,則可多玩『以訛傳訛』、『接龍』等遊戲。」
在語法語意理解方面,Emily 笑言只要順手掂來身邊事物,便可隨時隨地進行,家長可用是非題提問,如「我哋可唔可以用筆來食飯?」、「魚會唔會爬樹㗎?」來考考幼兒的反應。
至於較深層次的篇章理解,家長可先跟孩子說說故事,再讓孩子回答與故事細節有關的問題,「最好選取一些生活化的故事題材,有助孩子把故事聯想到自己的生活經驗中。而鼓勵孩子答問題,目的不是要他們記誦故事內容,而是希望孩子從中了解故事的組織。一個簡單的故事,包括不同的故事元素,如背景(時間、人物、地方)、情節的先後次序、主角的行動及感受、所帶來的結果等等,孩子能摸清故事的細節,除了能提升理解力,對日常敘事組織也會有幫助。」
----------------------------------

撰文:李越樺
欄名:親子

上一篇 | 下一篇

大宅

thanks for sharing! 我成日叫阿b比呢樣我比嗰樣我, 又比爸爸比媽媽點到佢暈.

洋房

jdhwangmom, but he is not speaking any words ... just know some ~ really have to 'try my best' to teach him well

btw, thanks so much for your article. it's very useful. i observe that my son has 'w' tongue, dunno whether this is the cause for his delay in speech (he knows the words so i think he should be able to speak out at least some by now)

quote]原帖由 jdhwangmom 於 09-2-18 17:07 發表
littlemami,

你囝, 好叻!

加油!

[/quote]

洋房

but whenever i ask my son to give, he never gives ... ^^"

any tips to teach bb giving things?

原帖由 qqbabe 於 09-2-19 12:18 發表
thanks for sharing! 我成日叫阿b比呢樣我比嗰樣我, 又比爸爸比媽媽點到佢暈.

首頁

尾頁

跳至