婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 chinatea 於 09-2-13 11:01 發表

我入來睇都只係睇來睇去得新抱鬧奶奶,有d唔公平架,十人生九品,唔係一個人就可以鬧交有問題,一定係互動架.

只係有幾多奶奶會上網上來同新抱對鬧呢?我出去幫d婦女會做義工,有個家庭事務,好多時就遇到婆媳問題,真係更 ...

我唔同咁睇法, 我自問有嘗試同99相處, 但真係容忍唔到, 係佢角度個仔娶個老婆返來, 個老婆一定服待夫家, 要服待佢老人家。
我覺得婆媳相處, 點解唔同與其他人相處一樣呢?我自問相識滿天下, 我與人相處沒有問題, 但點解只是對99and 62就係咁, 其實有睇過我post 就知, 我c6唔會干涉我同99and 62的事, C6唔話我對佢父母態度, 而且c6唔會對我爸媽唔好, 咁又代表係佢都認同佢父母對我的態度真係唔好定怎樣呢。

其實我想講無人一開始就想同99交惡, 問題係99用咩態度對自己新抱, 我都有個仔, 佢好細, 我相信我做人99時, 一定唔會好似我99咁對我, 因為我會以佢為鑑, 另外呢度係網上, 其實學你講, 你剩係見到呢度成日話99不是, 有幾多個99會好似你一樣識上網, 佢地大多咪係茶樓公園講是非, 唔通係度大家討論個新抱有幾衰咩。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 PINK0717 於 09-2-14 09:26 發表

我就係針對我99黎樣野..佢成日諗住.."我都係禁樣湊大10個仔女啦..點點點)..但時代唔同....唔可禁"忟塞"架ma~~~

(9月份..天氣仲係好熱)我個仔生哂熱"肺"...要去醫生...返去同99講返..醫生話唔好bb著太多衫...我99 ...

呢樣野真係老左就明白點解做咁...人個身體每10年就唔同架啦,10-40歲都未太大改變,但一上45歲開始周身痛啦,食野唔學得以前咁啦,到左50歲真係好易小小野就病,咁好易就張自己身體毛病加左係小朋友身上.

佢自己覺得凍,咁就全部人都凍架啦,邊樣佢食得冇事,咁就個個都食同一樣野,就算好似飲涼茶,明明佢自己想飲,就話個個熱氣一齊啦....

老人家就會咁咪同後生有衝突law,年齡相差遠代媾問題一定大,唔止話老爺奶奶同新抱係咁,果d40歲先做人家長同自己仔女個代媾都好大架.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 十一月 於 09-2-14 11:42 發表

我唔同咁睇法, 我自問有嘗試同99相處, 但真係容忍唔到, 係佢角度個仔娶個老婆返來, 個老婆一定服待夫家, 要服待佢老人家。
我覺得婆媳相處, 點解唔同與其他人相處一樣呢?我自問相識滿天下, 我與人相處沒有問題, 但 ...

之前我都講好多來來去去就係唔好用"父母同老爺奶奶來比"係冇得比,加上老爺奶奶果d就係因為自己同新抱有長輩同後輩之分law.

其實我都唔明架,點解人地叫你一聲老爺奶奶就覺得好似高左咁娶人返來就好似比舊錢買個妹仔返來咁,呢d都係個人品學識有關,中國人思想根深柢固覺得對新抱係要咁,如果同新抱太好就食唔住佢,如果拋得開呢d思想,文明d個家庭都和陸好多啦.

不過而家思想都會去掉呢d舊派習慣架啦,我亞媽果代慢慢去哂之後就到我果代,之後到你地果代,代代思想一路更新,相信過得十年香港果d新抱同奶奶已經好似外國d家庭大家叫大家個名都得,婆媳關係唔會好似而家咁差架啦.
<br><br>

男爵府

原帖由 chinatea 於 09-2-14 11:59 發表

呢樣野真係老左就明白點解做咁...人個身體每10年就唔同架啦,10-40歲都未太大改變,但一上45歲開始周身痛啦,食野唔學得以前咁啦,到左50歲真係好易小小野就病,咁好易就張自己身體毛病加左係小朋友身上.

佢自己覺得凍, ...

雖然我唔太白你講...

但既然99唔信醫生..why佢又自己去睇醫生呢???
我唔想我個仔生濕疹我先出聲~~我唔想個仔辛苦~

大宅

原帖由 chinatea 於 09-2-14 12:13 發表

之前我都講好多來來去去就係唔好用"父母同老爺奶奶來比"係冇得比,加上老爺奶奶果d就係因為自己同新抱有長輩同後輩之分law.

其實我都唔明架,點解人地叫你一聲老爺奶奶就覺得好似高左咁娶人返來就好似比舊錢買個妹仔 ...

um...我無羅大家兩老作比較, 因為人比人比死人, 我意思係如果c6都覺得係我唔啱, 佢應該會話我, 而唔係視而不見。
你講得啱, 有問題的婆媳糾紛, 大多的99都係d傳統思想, 成日覺得自己係長輩咩都可以做得, 後輩一提出抗議就係死罪, 真好笑, 不過點都好, 此終佢係我c6的父母, 我唔會主動做得好衰(郁手郁腳的, 我一定唔會), 但就唔好煩着我就, ok啦。
其實而家交惡左都幾好架, 我又少d說話聽, 又唔駛成日過去佢家, 佢地又少過來我屋企坐, 最重要係唔駛招呼佢地d豬朋狗親戚啦, 哈哈

水晶宮

原帖由 PINK0717 於 09-2-14 12:16 發表

雖然我唔太白你講...

但既然99唔信醫生..why佢又自己去睇醫生呢???
我唔想我個仔生濕疹我先出聲~~我唔想個仔辛苦~

老人家好多時都自打嘴巴架啦,自己做左咩轉下頭又唔認又唔知錯架,遇到佢地開始冇記性仲激死你,好似我奶奶同我情同姊妹都好今年佢真係開始冇記性,出左兩次錯誤.

我會話佢不過唔係鬧個態度,我會提佢開始冇記性啦,叫老爺留意下,同d叔仔姑仔提下媽媽有d咁問題,咁大家有個照應同埋知佢冇記性啦,我地就保持連絡有咩事大家提多次law.

不過小朋友係自己生架點都要控制返,咁你用另個解說方式比奶奶知佢咁只會成日睇醫生又係錢架啦,下下都錢搵 幾多先夠呀,你要佢明白洗錢,洗好多錢可能佢會肉痛哦.
<br><br>

水晶宮

原帖由 十一月 於 09-2-14 12:32 發表

um...我無羅大家兩老作比較, 因為人比人比死人, 我意思係如果c6都覺得係我唔啱, 佢應該會話我, 而唔係視而不見。
你講得啱, 有問題的婆媳糾紛, 大多的99都係d傳統思想, 成日覺得自己係長輩咩都可以做得, 後輩一提 ...

我覺得女人問題男人插腳落來手板同手背都係肉,即係你問佢,亞媽同老婆趺落海會救邊個先...

佢幫你變左對亞媽唔住,幫亞媽你會發癲打死佢...呢d環境男人最好唔出聲,何必做夾心人呢?

女人事女人解決law,如果唔想解決咪大家咪擺底大家當冇呢個人存在law,其實你都唔同佢住呢樣已經係人上人架啦,同埋住走都走唔甩一定日日大家鬥黑面啦.
<br><br>

男爵府

原帖由 chinatea 於 09-2-14 12:46 發表

老人家好多時都自打嘴巴架啦,自己做左咩轉下頭又唔認又唔知錯架,遇到佢地開始冇記性仲激死你,好似我奶奶同我情同姊妹都好今年佢真係開始冇記性,出左兩次錯誤.

我會話佢不過唔係鬧個態度,我會提佢開始冇記性啦,叫老 ...

無用..真係無用..講左好多次..都係禁..最經典..係
天氣10度.....差不多20人...開兩個爐..打邊爐...
閂哂window...重開埋暖爐...個個食到除衫..什至著短袖..

我想同個仔除衫..(佢已出哂汗)..99唔比我除..佢話..bb凍到出哂汗..唔準我除..(痴線)..

我無理佢呀...同bb入房..開返d window...
我心諗..你地出面自殺..你地既事..我唔想陪死囉

我99跟本忟塞..

首頁

尾頁

跳至