婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

OKC 發表於 20-10-3 17:19
我今年51,經期仍準,但有好多更年期症狀,如容易緊張、心悸、容易出汗,忟憎,加埋工作生活緊張,血壓比之 ...

有冇去睇婦科?

大宅

我40頭,食緊避孕藥,不過m小姐兩年無嚟,有都係啡兩、三日,無血,e生幫我驗血睇我荷爾蒙,指數非常之低,話我更年期收經,超唔開心

公爵府

ngwong2 發表於 20-10-12 11:48
有冇去睇婦科?

睇緊中醫穩定情緒先,之前西醫開左些鎮靜同安眠藥

大宅

OKC 發表於 20-10-15 20:06
睇緊中醫穩定情緒先,之前西醫開左些鎮靜同安眠藥

睇中e有用嗎?

公爵府

boyceyan 發表於 20-10-17 11:57
睇中e有用嗎?

情緒好似好些,但失眠仲係未解決到

大宅

OKC 發表於 20-10-17 12:09
情緒好似好些,但失眠仲係未解決到

安眠藥幫唔到你?

公爵府

boyceyan 發表於 20-10-17 13:54
安眠藥幫唔到你?

幫到,但唔想倚賴

別墅

Erco 發表於 20-10-5 17:56
我今年49, 近半年 M 唔準喇! 以前都 keep 倒 28-32日一次, 但五月後八月嚟過一次, 到現在十月都冇. 月量比 ...

我媽咪持續潮熱好幾年了,件衫濕到半夜要換,而且半夜醒咗又瞓唔返,仲成日周身痛,試過好多唔好同 supplement 都唔得。但最近我買咗隻酵素+更年期嘅 supplement比佢試咗三個月,佢竟然話得喎,汗出少咗,而且半夜去完洗手間都即刻瞓返。

男爵府

我爬完文,好少JM 提及腸胃問題,其實更年期會唔會有腸胃不適既呢?

男爵府

黃心悠 發表於 18-3-12 23:58
醫生話食到 食左藥都無M黎為止,4個月藥大約2000元到

變到醫生?謝謝,

大宅

黃金b 發表於 20-10-13 09:07
我40頭,食緊避孕藥,不過m小姐兩年無嚟,有都係啡兩、三日,無血,e生幫我驗血睇我荷爾蒙,指數非常之低, ...

你好,請問你隔多久来啡?我上次月經來是8月底,之後一直沒來,今天好像又有些微紅,我還以為M小姐走得很乾脆了

大宅

candacechu 發表於 20-11-13 17:47
你好,請問你隔多久来啡?我上次月經來是8月底,之後一直沒來,今天好像又有些微紅,我還以為M小姐走得很 ...

兩年,睇第二個婦科,佢又話食單一荷爾蒙藥唔嚟正常

大宅

黃金b 發表於 20-11-14 14:26
兩年,睇第二個婦科,佢又話食單一荷爾蒙藥唔嚟正常

我今日又有一滴血 ,唔知想點

別墅

好媽媽勳章

回覆 coebaby 的帖子

我都係50更年期好辛苦,請問係可以介紹嗎

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

Rita 發表於 17-9-23 17:21
好想搵同路人互相支持下. 大家可以講下, 現階段生理心理狀況, 如何舒緩不適, 分享食療等等...

我今年52, ...

我44歲左右,月經停了兩個月,然後黎番,一路正常到47歲收經,收經兩年都沒甚麼症狀,只感覺潮熱,到了49歲,將我大反轉,又五十肩,頭暈,頭痛,作嘔,同埋全身都不舒服,不知怎形容,現在要習慣,除時都會唔舒服,不知幾時會正常番,(更年期會誘發自律神經失調)我應該就是

大宅

4484 發表於 20-11-21 13:19
我44歲左右,月經停了兩個月,然後黎番,一路正常到47歲收經,收經兩年都沒甚麼症狀,只感覺潮熱,到了49 ...

更年期自律神經失調

https://thebetteraging.businesstoday.com.tw/article/detail/202005150022/157883/%E6%9B%B4%E5%B9%B4%E6%9C%9F%E5%A5%B3%E6%80%A7%EF%BC%8C%E4%B8%80%E5%8D%8A%E4%BB%A5%E4%B8%8A%E6%9C%89%E3%80%8C%E8%87%AA%E5%BE%8B%E7%A5%9E%E7%B6%93%E5%A4%B1%E8%AA%BF%E3%80%8D%E3%80%80%E4%B8%AD%E9%86%AB%E5%B8%AB%E6%95%99%E5%A6%B34%E6%8B%9B%E8%A7%A3%E7%85%A9%E6%86%82

男爵府

coebaby 發表於 20-10-22 00:15

我媽咪持續潮熱好幾年了,件衫濕到半夜要換,而且半夜醒咗 ...

我現時47,一向M 好正常,今個月(11月)遲咗廿幾日,流量好唔正常,少少.. 少少咁流咁十日仲未想停(今日3/12),諗緊係咪要睇醫生?普通西醫?婦科?我睇各位只唔準或者勁流,無話好似我咁流咁細水長流、死唔斷氣... 仲有呢兩日腰骨開始痛,瞓覺我又瞓多咗喎~有少少困擾

男爵府

coebaby 發表於 20-10-22 00:15

我媽咪持續潮熱好幾年了,件衫濕到半夜要換,而且半夜醒咗 ...

可以介紹吓你媽咪用緊邊隻嗎?謝謝(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊